Περί της ανακοίνωσης της Αρχιεπισκοπής για τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο

Περί της ανακοίνωσης της Αρχιεπισκοπής για τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

 

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου περί του καθεστώτος του Επισκόπου Καρπασίας – το πλήρες κείμενο Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής για τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com) – προκαλεί ορισμένα ερωτήματα: 

*Ποιά είναι τα  ανυπόστατα και υποβολιμαία δημοσιεύματα στα ΜΚΔ και άλλα Μέσα Επικοινωνίας , τα οποία θέλουν να προκαλέσουν σύγχυση και ταραχή μέσα στο ποίμνιο της Εκκλησίας, σχετικά με το καθεστώς του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου”.  Ώφειλε η ανακοίνωση να είναι σαφής και όχι γενική και αόριστη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι “Το καθεστώς του Επισκόπου Καρπασίας, ως Επαρχιούχου Επισκόπου καθορίζεται σαφώς από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας, άρθρο 13.1, σύμφωνα με το οποίο, «έκαστος, ποιμαίνων Εκκλησιαστικήν Επαρχίαν, Αρχιερεύς (Αρχιεπίσκοπος, Μητροπολίται και Επίσκοποι) είναι η κανονική πνευματική και εκκλησιαστική αρχή της Επαρχίας αυτού, απολαύει πάντων των κατά τους Ιερούς Κανόνας και τον Καταστατικόν Χάρτην ανηκόντων αυτώ δικαιωμάτων και υπέχει τας κατ’ αυτούς υποχρεώσεις υποκείμενος εις ευθύνην δια την τήρησιν αυτών ενώπιον της Ιεράς Συνόδου».

*Γιατί ο συντάκτης της ανακοίνωσης αναφέρεται επιλεκτικά στην παράγραφο 1 του άρθρου 13  και δεν παρέθεσε όλο το άρθρο; Ποφανώς , διότι αυτό εξυπηρετούσε τον σκοπό του. Το παραθέτουμε αυτούσιο φωτογραφικά από το σώμα του Καταστατικού Χάρτη  για να μπορεί ο καθένας να σχηματίσει ιδία γνώμη:

 

 

 

 

Από τα πιο πάνω είναι σαφές ότι οι Επίσκοποι Καρπασίας, Αρσινόης και Αμαθούντος εξαρτώνται κανονικώς από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού. Είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και να συναίνεσαι στην έκδοση της πιο πάνω “καλυπτικής” για τον Επίσκοπο Καρπασίας ανακοίνωσης. Σημειώνουμε ότι από προχθές το απόγευμα  ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησε για την Πάφο και η ανακοίνωση εκδόθηκε χθες το μεσημέρι. 

Συνεπώς , οφείλει η Αρχιεπισκοπή και ιδιαίτερα ο Επίσκοπος Καρπασίας να δηλώσει ευθαρσώς ποιός είναι ο συντάκτης της ανακοίνωσης. 

Επίσης, με όλο τον προσήκοντα σεβασμό τον καλούμε να απαντήσει:

-Κατά πόσο για όλες τις ενέργειες του ενημερώνει τον Αρχιεπίσκοπο;

-Γιατί ως Επίσκοπος και δη κατεχόμενης επαρχίας , στην οποία ζουν εγκλωβισμένοι, κυκλοφορεί με δύο πολυτελή οχήματα Lexus; 

-Γιατί δεν έχει δώσει εγγράφως απολογισμό για τα έσοδα από τις εισφορές των πιστών, όταν ήλθε στην Κύπρο η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα από την Πάτρα, και από εράνους που έκανε στο εξωτερικό; 

Τελευταίο επαναφέρω ένα παλαιότερο θέμα . Ο Επίσκοπος Χριστοφόρος με είχε επικρίνει , επειδή δημοσίευσα φωτογραφίες υπό ανέγερση έπαυλης – τώρα θα έχει τελειώσει- σε ύψωμα κοντά στην παραλία του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου. Η γη ήταν φιλέτο μεγάλης αξίας. Μου λέχθηκε ότι έγινε ανταλλαγή με ένα κτήμα του κ. Χριστοφόρου στο χωριό του. Αν είναι δυνατόν! Ο ίδιος μου ανέφερε ότι το έργο ήταν απαραίτητο για να εξυπηρετεί τις ποιμαντικές ανάγκες των εκτοπισμένων Καρπασιτών , που ζουν στην Πάφο και στην Λεμεσό. Λες και για το σκοπό αυτό δεν θα μπορούσε να νοικιαστεί ένα γραφείο σε πολυκατοικία στην Λεμεσό. Πόσο κόστισε η έπαυλη δεν μάθαμε ποτέ. 

Θεοφιλέστατε Χριστοφόρε, οφείλετε να δώσετε σαφείς απαντήσεις σε όλα τα πιο πάνω ζητήματα. Αυτό επιτάσσει και η Αρχιερατική σας συνείδηση

 

 

Share this post