Πέντε Έλληνες λογοτέχνες στο Άγιο Όρος

Πέντε Έλληνες λογοτέχνες στο Άγιο Όρος

«Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός», μια καινοτόμος πρωτοβουλία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους

Τις εμπειρίες τους από τα  ταξίδια τους στο Άγιο Όρος κατέγραψαν σε κείμενα τους πέντε διάσημοι Έλληνες λογοτέχνες, που δεν βρίσκονται πια στη ζωή . Πρόκειται για τους  Νίκο Καζαντζάκη,  Άγγελο Σικελιανό,  Γιώργο Θεοτοκά,  Ζαχαρία Παναντωνίου και Φώτη Κόντογλου.  Τα περισσότερα από  τα κείμενα  των πέντε λογοτεχνών για τις επισκέψεις στο Περιβόλι της Παναγίας αποτελούν  άγνωστα ντοκουμέντα.

Τα έφερε στο φως και είναι προσιτά  σε κάθε ενδιαφερόμενο  η  «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός», μια  καινοτόμος  πρωτοβουλία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, που  αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής κιβωτού γνώσης και πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει σε ηλεκτρονική μορφή το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι η κιβωτός αυτή να καταστεί ψηφιακά διαθέσιμη στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας τη δυνατότητα περιήγησης στον κειμηλιακό πλούτο Μονών της Αθωνικής χερσονήσου, με τρόπο που θα σέβεται απόλυτα τον πνευματικό και ησυχαστικό χαρακτήρα του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με τον Ιερομόναχο Γέροντα  Ιερώνυμο  Σιμωνοπετρίτη, εκπρόσωπο της Ιεράς Κοινότητας και υπεύθυνο του έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού : «Η ολοκλήρωση του έργου της Ψηφιακής Κιβωτού αποτελεί ορόσημο για τον Ορθόδοξο Χριστιανικό Πολιτισμό, καθώς 2.200.000 ψηφιακές απεικονίσεις είναι πλέον προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου στο ευρύ κοινό, αναδεικνύοντας τον πολιτισμικό πλούτο Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός αποτελεί μια προσφορά των πατέρων του Αγίου Όρους, πρωτίστως στους νέους ανθρώπους,που θέλουν με τη σύγχρονη τεχνολογία να προσεγγίσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση».

*Για τις επισκέψεις των πέντε Ελλήνων λογοτεχνών στο Άγιο Όρος διαβάστε και δείτε με ένα κλικ στον σύνδεσμο

https://proskynitaria1.mountathos.org/logotexnes/

Share this post