Πάταξη του ρουσφετιού και του νεποτισμού.

Πάταξη του ρουσφετιού και του νεποτισμού.

Επτά αιτήματα  στο Πολιτικό – Ιδεολογικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ*

Της Κατερίνας Παντελίδη*

 

Φίλες και φίλοι, Πρόεδρε Αβέρωφ Νεοφύτου

Πριν από 46 χρόνια, εσείς και οι πρόγονοι σας ιδρύσατε τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Στην διακήρυξη αρχών, στις 4 Ιουλίου 1976, στη παράγραφο 4 γράψατε: « Το κόμμα αποδέχεται στους κόλπους του όσους ασπάζονται την ιδεολογία του και θέλουν να υπηρετήσουν κάτω από την σημαία του, τα πανανθρώπινα ιδανικά και τις θεμελιακές αξίες της ανθρώπινης ζωής. »

Τα χρόνια περνάνε σαν αστραπή και από τις 8 μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου το 1993, υποστήριζα ενεργά την εκλογή του Ιδρυτή του ΔΗΣΥ Γλαύκου Κληρίδη στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας. Τη πρώτη εβδομάδα υποστήριζα τον πατέρα μου, αείμνηστο Πασχάλη Πασχαλίδη.

Πέντε χρόνια αργότερα, ήμουν βουλευτής Κερύνειας, με το ΔΗΚΟ.  Με απόλυτη διαφάνεια και δημόσιες δηλώσεις υποστήριξα δυναμικά την επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη. Στις 15 Φεβρουαρίου 1998, ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, κύριος  Γιώργος Ιακώβου έχασε.

Στις 10 Μαρτίου 1998 το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι η Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου «διαγράφηκε από τους κόλπους του κόμματος». Συνέχισα για μήνες ως ανεξάρτητη βουλευτής. Στις 12 Δεκεμβρίου 1998 προσχώρησα στις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά από προσωπική πρόσκληση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2001 δεν διεκδίκησα επανεκλογή.

Σήμερα στέκομαι ενώπιο σας, με ελεύθερη βούληση, για να υποστηρίξω, ανεπιφύλακτα, την υποψηφιότητα του Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου. Για να υποστηρίξω πανανθρώπινα ιδανικά και θεμελιακές αξίες της ανθρώπινης ζωής.

Τον Μάρτιο του 1998 ο Πρόεδρος Κληρίδης με πλησίασε ο ίδιος σε μια δημόσια εκδήλωση και αφού με ασπάσθηκε μου είπε:» Έλα στο Προεδρικό, να μου ζητήσεις κάτι. Ποτέ δεν πήγα κοντά του, να ζητήσω κάτι για μένα. Πουθενά δεν διορίστηκα.

Σήμερα όμως δημόσια ζητώ από τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητώ από όλους τους αξιωματούχους του κόμματος, ζητώ από όλα τα μέλη και φίλους του κόμματος επτά πράγματα.

 

  • ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΙΑΛΑΞΙΑ. ΔΔΟ. ΘΗΤΕΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ.

Θεωρώ απαράδεκτη την Τουρκική αδιαλλαξία και την συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου μας. Απάνθρωπα είναι τα δεινά που η Τουρκία προξένησε, και συνεχίζει να προξενεί, σε εκτοπισθέντες, πρώην αιχμαλώτους, εγκλωβισμένους, κακοποιηθέντες, πολίτες και των δύο κοινοτήτων. Υποστηρίζω την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σας καλώ να κάνετε το ίδιο, μακριά από φανατισμούς και αφορισμούς. Στον κοινό αγώνα για την κοινή μας πατρίδα θα πρέπει να στρατευθούν νέα άτομα με νέες ιδέες, δυναμική και ενεργητικότητα. Πιστεύω πως ένας καλός τρόπος είναι η πάταξη του ρουσφετιού και του νεποτισμού. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά ο περιορισμός, στην θητεία εκλεγμένων αξιωματούχων. Δέκα χρόνια είναι αρκετά.

  • ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. ΚΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ

Πιστεύω επίσης, πως ήρθε ο καιρός να ξεχάσουμε ξεπερασμένα συνθήματα όπως ‘ισότιμη κατανομή’. Ας εργασθούμε να επιτευχθεί ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ από τις αδικίες που προκαλεί η τούρκικη κατοχή. Μια πρώτη εισήγηση κάνω: Ο κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών πρέπει να ανακαλέσει όλες τις προηγούμενες άδικες, καταχρηστικές αποφάσεις και να αποδώσει κτήματα σε ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα. Επίσης το θέμα της απώλειας χρήσης απαιτεί ουσιαστική και αποτελεσματική μελέτη.

  • ΤΙΤΛΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Πιστεύω έστω και καθυστερημένα θα πρέπει να ενισχυθούν οι κάτοικοι σε συνοικισμούς. Η νόμιμη παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε όλους είναι εφικτή. Τρόπος υπάρχει. Χρειάζεται βούληση.

Υπενθυμίζω πως όταν εγώ και άλλοι συναγωνιστές βουλευτές, χαράξαμε το μονοπάτι παραχώρησης τίτλων ακούσαμε πολλά υβριστικά συνθήματα. Τερματίστηκαν όταν οι ίδιοι οι δικαιούχοι, όλων των κομμάτων, το απαίτησαν από τους υβριστές.

  • ΓΕΣΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΧΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την δημιουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας και παρακαλώ όλους να το προστατεύσουν σαν κόρη οφθαλμού, να το βελτιώσουν και να το κρατήσουν μακριά από τα αρπαχτικά χέρια της άκρατης, αχαλίνωτης κερδοσκοπίας.

  • ΠΑΙΔΕΙΑ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ 20% ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Μ.Ε.

Θεωρώ καθήκον της Πολιτείας να ενισχύσει την δημόσια παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Είναι απαράδεκτο το 20 τοις εκατόν των μαθητών, στην Μέση Παιδεία να φοιτούν σε πολυδάπανα ιδιωτικά σχολεία, με άριστες εγκαταστάσεις ενώ  δίπλα πολλά δημόσια κτίρια δείχνουν σημεία εγκατάλειψης. Υγεία και παιδεία είναι πανανθρώπινα κοινωνικά αγαθά.

  • ΔΙΑΚΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Πιστεύω πως οι γυναίκες, το 51,4% του Κυπριακού πληθυσμού των 920 χιλιάδων, θα πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματα τους. Ενδεικτικά αναφέρω την ενίσχυση των πολύτεκνων μανάδων, με ανήλικα τέκνα. Τονίζω το ανήλικα διότι και εγώ είμαι πολύτεκνη, αλλά με 4 ενήλικα παιδιά. Σχολικά λεωφορεία και απογευματινή φύλαξη μαθητών είναι βήματα στην ορθή κατεύθυνση. Παράλληλα με τα δικαιώματα θα ήταν καλά γυναικείες οργανώσεις να μελετήσουν και θέματα υποχρεώσεων. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρω την ενδεκάμηνο υπηρεσία γυναικών  στην Εθνική Φρουρά, ενόσω συνεχίζεται η παράνομη τουρκική κατοχή. Αυτό είναι δυνατό να γίνει με διανυκτέρευση στο σπίτι και εργασία 35 ωρών την εβδομάδα, μόνο.

  • ΑΝΑΚΑΤΟΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Εκτιμώ τις προσπάθειες που γίνονται για ενίσχυση της οικονομίας και κατ’ επέκταση την στοχευμένη ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών συνόλων. Σε περίπτωση όμως που οι οικονομικές ανισότητές οξυνθούν, θα πρέπει να μελετηθούν ουσιαστικοί τρόποι ανακατομής του εθνικού πλούτου. Δεν αναφέρομαι σε νέες φορολογίες. Απλά προτείνω την παραχώρηση στεγαστικού / κτηματικού κλήρου σε όλους τους ακτήμονες, ασχέτως τόπου καταγωγής. Η άμβλυνση των επιπτώσεων και από αυτό που ονομάζεται ‘η άσχημη μορφή του ανήθικου καπιταλισμού’, είναι μια αδήριτη ανάγκη.

Μακρηγόρησα λιγάκι. Εδώ τελειώνω. Τελειώνω με ένα απόσπασμα από το ποίημα ‘Δειλινό του 1958’. Είναι του Ξάνθου Λυσιώτη και ας μου επιτρέψει ο Ρένος Λυσιώτης, μια μικρή παράφραση. Δημοσιεύθηκε το 1960, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή μας Δημοκρατία.

Ω γλυκειά μου Αμμόχωστος !

Ω γλυκειά μου Κερύνεια…

σέρνεσαι ξανά στο δρόμο του μαρτυρίου.

Πόσα κορμιά βασανισμένα,

πόσα τυφλά μάτια !

***

Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ θερμά που με ακούσατε.

*Το κείμενο απηχεί  τις θέσεις της κυρίας Κατερίνας Παντελίδη, πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, που διατύπωσε στο Πολιτικό – Ιδεολογικό Συνέδριο του κόμματος (18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022).

 

Share this post