Παρατηρήσεις για τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις για τις προεδρικές εκλογές

Παρατηρήσεις για τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις για τις προεδρικές εκλογές

Του Πάμπου Παπαγεωργίου*
Γράφω επιτροχάδην κάποιες παρατηρήσεις, υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις για τις προεδρικές εκλογές. Επιτροχάδην, γιατί έχουν αρχίσει τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο και δεν έχω πολύ χρόνο. Θα προσπαθήσω να μην είμαι μεροληπτικός, παρά το ότι έχω τις προτιμήσεις μου.
-Είναι νωρίς σε αυτή τη φάση να εξάγουμε συμπεράσματα;
Και ναι και όχι! Υπάρχει ένα σαφές προβάδισμα Χριστοδουλίδη, όμως η προεκλογική περίοδος για τον πολύ κόσμο τώρα ξεκινά. Επιπροσθέτως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει τους μηχανισμούς που έχουν στη διάθεσή τους οι κύριοι ανθυποψήφιοι του.
-Πως συγκρίνονται τα ποσοστά του Νίκου Χριστοδουλίδη σε αυτή τη χρονική περίοδο με εκείνα του Τάσσου Παπαδόπουλου του 2007;
Τα ποσοστά αυτά είναι λίγο-πολύ τα ίδια 30 με 33% χωρίς αναγωγή. Εκεί που υπάρχει διαφορά από το 2007 είναι στα ποσοστά των δύο υποψηφίων κάτω από εκείνον που προηγείται. Στην περίπτωση του Τάσσου, οι άλλοι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν 5-6 μονάδες πίσω του, πολύ πιο κοντά δηλαδή από την σημερινή διαφορά. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το Νίκο Χριστοδουλίδη. Από την άλλη όμως, τα δεδομένα για την υποψηφιότητα ΝΧ παρουσιάζουν μειονεκτήματα σε σύγκριση με τα δεδομένα για τον Τάσσο Παπαδόπουλο τότε, ο οποίος ήταν ο υφιστάμενος πρόεδρος, είχε πίσω του την αύρα του δημοψηφίσματος αλλά και πολύ καλές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας.
-Που θα κινηθούν οι συσπειρώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ;
Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα εξασφαλίσουν συσπειρώσεις γύρω στα 75 με 80%. Αν περάσει κάποιος αυτές τις συσπειρώσεις σε ένα spreadsheet, θα δει ότι η προεκλογική μάχη για τα εισιτήρια του δευτέρου γύρου γίνεται αμφίρροπη και για τους τρεις κύριους διεκδικητές. Υπάρχει ένα στοιχείο όμως που μειώνει τη σημασία αυτών των συσπειρώσεων. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές θα είναι αρκετά ψηλότερη από την συμμετοχή στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, που αποτελούν τη βάση για αυτές τις συσπειρώσεις. Υπολογίζω ότι η συμμετοχή θα ανέβει τουλάχιστον κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό το 10% είναι το μεγάλο και απροσδιόριστο και είναι αυτό που νομίζω ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εκλογές στον πρώτο γύρο.
-Πόση σημασία έχουν οι επιλογές των μικρών κομμάτων.
Έχουν ειδική σημασία για συγκεκριμένους υποψήφιους. Για παράδειγμα, είναι σημαντική η απόφαση της ΔΗΠΑ όσον αφορά Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη. Έχει επίσης ειδική σημασία η απόφαση των Οικολόγων για τις πιθανότητες Μαυρογιάννη. Όμως κατά τη γνώμη μου αυτό το στοιχείο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ο απροσδιόριστος παράγοντας της αυξημένης σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές συμμετοχής.
-Τι γίνεται με τους υπόλοιπους υποψηφίους;
Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας το συνολικό ποσοστό τους θα κυμανθεί από 15 έως 25%. Το εύρος που δίδω είναι πολύ μεγάλο αλλά σ’ αυτή τη φάση της προεκλογικής εκστρατείας δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο τα ποσοστά τους θα συρρικνώνονται στην πορεία λόγω της πόλωσης και της λογικής της χαμένης ψήφου ή θα ανεβαίνουν ως εκδήλωση της απαρεσκείας προς τους υποψήφιους των κομματικών χώρων. Αντιλαμβάνομαι ότι οι τέσσερις από αυτούς προσπαθούν να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο. Εάν ο υποψήφιος αυτός είναι ένας από τους τέσσερις, το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα καταφέρει να αθροίσει τα ξεχωριστά ποσοστά τους. Εάν όμως πρόκειται για μια προσωπικότητα ευρύτερης εμβέλειας, τότε μπαίνει ακόμα ένας απροσδιόριστος παράγοντας στην πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος
-Πόσο φθείρεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τις συνεχείς κατηγορίες και αποκαλύψεις εναντίον του;
Δε σχολιάζω εδώ το βάσιμο ή την ηθική αυτών των ισχυρισμών ή αποκαλύψεων. Αλλά πρέπει να πω ότι αυτή η κατάσταση δεν προκαλεί απότομα πτώση ποσοστών, επηρεάζει όμως ποιοτικά την προεκλογική εκστρατεία του σε κάποιο βαθμό, με την έννοια ότι μειώνει τον ενθουσιασμό πολλών απ’ όσους δηλώνουν σήμερα ότι θα τον ψηφίσουν και ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα στην προσέλκυση επιπρόσθετων ψήφων.
Πάμπος Παπαγεωργίου είναι καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου / Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post