Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ευγνωμονώντας Αναστασιάδη και πυροβολώντας Αβέρωφ

Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ευγνωμονώντας Αναστασιάδη και πυροβολώντας Αβέρωφ

“Στόχος μου ήταν πάντα η εφαρμογή πολιτικών χωρίς άγρια θηρία και χωρίς την επικράτηση αυτών που επιδεικνύουν αδιακρίτως τα αιχμηρά τους δόντια”. -Δήλωσε ότι, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2023 θα προβεί  σε ανακοινώσεις, όταν λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Από το βήμα του Υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την παραίτηση του από την θέση , που κατείχε από το 2018, και από το ίδιο βήμα, κατηγόρησε, αν και δεν τον κατονόμασε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου.  Έθεσε , όπως είπε , την παραίτηση του  στον πρόεδρο Αναστασιάδη ” εδώ και αρκετές μέρες, ο οποίος την έκανε αποδεκτή την Παρασκευή το πρωί, με ισχύ από την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022″.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέγνωσε γραπτή δήλωση μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών και στην παρουσία δημοσιογράφων, αλλά δεν απάντησε σε ερωτήσεις τους. 

Η τελευταία πράξη του κ. Χριστοδουλίδη ως υπουργού Εξωτερικών θα είναι αύριο , που θα έχει συνομιλίες με  τον υπουργό Εξωτερικών του Κράτους του Κουβέϊτ, Σεΐχη Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε εκ των προτέρων τον ομόλογο του για την παραίτηση του και συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο αναβολής της. 

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αύριο στις ” 12:40  ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών του Κράτους του Κουβέιτ, Σεΐχης Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah θα προβούν σε Δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Υπουργείο Εξωτερικών”. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται:   [Οι Δηλώσεις θα μεταδίδονται ζωντανά από το κανάλι του Υπουργείου Εξωτερικών στο YouTubeΟι Υπουργοί δεν θα δεχθούν ερωτήσεις].

Στην αρχή της δήλωσης (σύνολο 754 λέξεις), με την οποία ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του,  ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει: “Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που μου επέδειξε και για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω την πατρίδα μου από το υψηλό αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και προηγουμένως ως Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων”.

Ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην δήλωση του απαντά  , με σκληρή γλώσσα στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ παράλληλα διαγράφει το στίγμα  επικείμενης δικής του ανεξάρτητης υποψηφιότητας , η επίσημη ανακοίνωση της οποίας τοποθετείται για τις αρχές της Άνοιξης.

  

 Ο κ. Χριστοδουλίδης , μεταξύ άλλων, αναφέρει:

*«Αντιπαρέρχομαι τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν τιμούν και δεν έχουν θέση στον σύγχρονο πολιτικό λόγο»

*«Πρόωρες και μακρές προεκλογικοί περίοδοι είναι αντιπαραγωγικοί»

*   «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες»

*«Στόχος μου ήταν πάντα η εφαρμογή πολιτικών χωρίς άγρια θηρία και χωρίς την επικράτηση αυτών που επιδεικνύουν αδιακρίτως τα αιχμηρά τους δόντια. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα δεν ευνοεί συνθήκες ζούγκλας και αναρχίας χωρίς να εξαφανίζει βεβαίως κανένα είδος, επιτρέποντας την ομαλή συνύπαρξη των πάντων, με σεβασμό και αρχές»

*«Πρεσβεύω συνενώσεις και όχι αποκλεισμούς και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξαρχής πορεύτηκα».

Η δήλωση έγινε δύο μέρες μετά την έκκληση  του προέδρου του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου,  προς τον κ. Χριστοδουλίδη να προσέλθει αύριο , Δευτέρα,  στην εσωκομματική διαδικασία και να καταθέσει  το ενδιαφέρον του για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2023.  Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε προτείνει ,  σε περίπτωση που σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταθέσει ”  υποψηφιότητα  εντός του ΔΗΣΥ, να ανοίξει η διαδικασία για το σύνολο των 51.000 μελών του κόμματος προκηρύσσοντας έκτακτη εκλογική συνέλευση και ο νικητής να είναι και πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2023″.

Για το υπόλοιπο διάστημα της προεδρίας Αναστασιάδη στην θέση του κ. Χριστοδουλίδη αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρώην ΥΠΕΞ  , Ιωάννης Κασουλίδης, επιφανές στέλεχος του ΔΗΣΥ.

*Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Χριστοδουλίδη

«H κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

Share this post