Παραιτήθηκε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης

Παραιτήθηκε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής  στο Κυπριακό, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, υπέβαλε , όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Πολίτης”,  την παραίτησή του την Παρασκευή το πρωί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ελλείψει κινητικότητας στο Κυπριακό ουσιαστικά έκανε αυτό για το οποίο προειδοποίησε δημόσια προ μερικών εβδομάδων σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος επιβεβαίωσε στον «Πολίτη» την παραίτηση Μαυρογιάννη, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει στο πόστο του έως και τις 15 Μαΐου, όπως προνοεί και το σχετικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει. Η παραίτηση υπεβλήθη γραπτώς και έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο “Πολίτης” επικαλούμενος  κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι  δεν έχει γίνει κάποια σκέψη για αντικατάστασή του. Υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην γίνει τέτοιος διορισμός από τη στιγμή που δεν αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό έως τις προεδρικές του 2023. Σε τέτοια περίπτωση, νέο διορισμό ίσως κληθεί να κάνει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η έλλειψη κινητικότητας στο Κυπριακό ήταν και ο κύριος λόγος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της εφημερίδας , που οδήγησαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη σε παραίτηση.

Στο σχετικό ρεπορτάζ ο Διονύσης Διονυσίου  γράφει: 

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Προκλήσεις του ΡΙΚ, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε πρόσφατα ότι «αν δεν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, θα αποχωρήσω από τη θέση του διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα δώσω κάποιο διάστημα για να διαφανεί αν μπορεί να υπάρξει κάτι με διορισμό απεσταλμένου ή και ΜΟΕ που αφορά την Αμμόχωστο», σημείωσε, «αλλιώς θα αποχωρήσω από τη θέση του διαπραγματευτή».

Η απουσία εξελίξεων στο Κυπριακό επιβεβαιώθηκε την περασμένη βδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Αμερικανίδας βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώριας Νιούλαντ στο τρίγωνο Αθηνών-Άγκυρας-Λευκωσίας, αλλά και από την επίσκεψη του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, κ. Μιροσλάβ Γιέντζια. Από την επίσκεψη Νιούλαντ, προκύπτει ότι δεν αναμένονται κινήσεις στο Κυπριακό έως και τις εκλογές σε Κύπρο- Ελλάδα και Τουρκία την ερχόμενη άνοιξη, ενώ ο κ. Γιέντζια δεν κατάφερε να πείσει τις δύο πλευρές στη Λευκωσία να καταλήξουν σε συμφωνία για διορισμό νέου ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Απογοήτευση 

Αν κρίνουμε από τη συνέντευξη που έδωσε στον “Πολίτη” το περασμένο καλοκαίρι (21/7/2021), η παραίτηση του κ. Μαυρογιάννη ίσως να υποκρύπτει και μια γενικότερη απογοήτευση για την πορεία που έχει πάρει η διαχείριση του εθνικού μας θέματος. Απαντώντας σε ερώτηση ότι η ηγεσία μας σύσσωμη επιρρίπτει τις ευθύνες στον διεθνή παράγοντα, αλλά οι ξένοι έχουν άλλη άποψη, είπε:

«Κοιτάξτε, σε αυτές τις περιπτώσεις, κανένας δεν έχει όλο το δίκαιο με το μέρος του. Έχουμε μπροστά μας σοβαρά προβλήματα, έστω κι αν θεμελιωδώς η ε/κ πλευρά έχει δίκαιο. Θεμελιωδώς. Σίγουρα ζούμε σε τραγωδία, είμαστε αδικημένοι και θύματα ξένης επιβουλής και πολεμικής κατοχής. Όμως, και οι περισσότεροι Τ/Κ παρόμοια νιώθουν. Αυτό που έχουμε από κοινού είναι η θυματοποίηση τής κάθε κοινότητας και η ιδιότητα, που είναι καλύτερα μοιρασμένη σ’ αυτόν τον τόπο, είναι ο ανθρώπινος πόνος και τα βάσανα, το ότι υπέφεραν και υφίστανται τις συνέπειες οι άνθρωποι, ως αποτέλεσμα της διένεξης. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Καλώς ή κακώς λοιπόν, ανεξάρτητα από το ποιος φταίει, η δική μας πλευρά έχει ένα αφήγημα πως το δίκαιο πάντα επικρατεί, με έναν άκρατο συναισθηματισμό που δεν μας επιτρέπει μια τελεολογική και διαλεκτική προσέγγιση των πραγμάτων, απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Έτσι, αντί του «συν Αθηνά και χείρα κίνει», είμαστε περισσότερο στο «σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω…».

Τι φταίει;

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν έκρυψε ποτέ ότι η δική μας πλευρά δεν πορεύεται με ορθολογισμό στη διαχείριση του Κυπριακού και επομένως φαίνεται να μην είναι αξιόπιστη. Είπε στην ίδια συνέντευξη: «Δεν είμαστε επαρκώς ορθολογικοί. Ακόμα και τη θεώρηση και το παράπονό μας πως η διεθνής κοινότητα δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε, πρέπει να μπορούμε να τα αναλύσουμε ως μέρος των ενώπιόν μας δεδομένων και να τα ενσωματώσουμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε, ούτως ώστε να βρούμε τρόπους να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αντί μοιρολατρικά να διαλαλούμε πως το δίκαιο θα επικρατήσει. Αυτό οδηγεί εν μέρει και σ’ αυτό που είπατε. Ναι, καλώς ή κακώς, εγώ λέω κακώς, δεν είμαστε πάρα πολύ αξιόπιστοι. Και είναι γεγονός ότι σε διάφορες φάσεις, η δική μας πλευρά δεν έχει καταφέρει να πείσει τη διεθνή κοινότητα».

Χωρίς να δικαιολογεί τη στάση της Τουρκίας, αλλά επικεντρωμένος στον δικό μας τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού, ο κ. Μαυρογιάννης πρόσθεσε: «Μας λείπει η πειθώ. Να αποδείξεις στον συνομιλητή σου πως πέρα από την υπεράσπιση των συμφερόντων σου και της ιδέας επανένωσης του τόπου, είσαι αξιόπιστος και σοβαρός, και αυτό κατά τρόπο που να κινητοποιηθεί για να σου τείνει χείρα βοηθείας».

Προεδρικές 

Αν και ο κ. Μαυρογιάννης, μέχρι στιγμής, δεν έχει προσεγγισθεί από κανένα κόμμα για τις προεδρικές, ουδέποτε έκρυψε το ενδιαφέρον του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ορισμένες μάλιστα από τις τοποθετήσεις του κατά καιρούς παραπέμπουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θέλοντας να καταθέσει το δικό του πολιτικό στίγμα. Σε παρεμβάσεις του πρόσφατα για τη συζήτηση γύρω από το φυσικό αέριο, τον αγωγό EastMed και τις Τριμερείς, ο κ. Μαυρογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρέα Κημήτρη στο ΡΙΚ, είπε με νόημα:«Να μην βλέπουμε τους πόθους μας ως πραγματικότητες!». Όσον αφορά την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων στην Τουρκιά, ανέλυσε με τον δικό του διπλωματικό τρόπο ότι μπορούσε να γίνει άλλος χειρισμός και το εξήγησε στη βάση της πολιτικής «more to more», δηλαδή κάνω περισσότερα, παίρνω περισσότερα. Σε άλλο σημείο, υπέδειξε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη έπρεπε να το αξιοποιήσουμε για εσωτερική κατανάλωση και να δώσουμε και στους Τουρκοκύπριους όσο θέλουν ή όσο χρειάζονται σε τιμή κόστους και έτσι αφαιρούμε και επιχειρήματα από την άλλη πλευρά, αλλά δημιουργούμε και συνθήκες για επόμενα βήματα. Σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε όμως ότι δεν μπορούσε αυτή η άποψη να γίνει αποδεκτή στο κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Μέλος της επιτροπής Διεθνούς Δικαίου 

Στις 12 Νοεμβρίου 2021, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξελέγη από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως ένα από τα 34 νέα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου (International Law Commission) του ΟΗΕ, για τη θητεία 2023-2027, η οποία είναι επιφορτισμένη με την προώθηση της προοδευτικής ανάπτυξης και κωδικοποίησης του διεθνούς δικαίου.

Ο πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης πέτυχε να εκλεγεί στην Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου (ΕΔΔ) με 139 ψήφους στη γεωγραφική ομάδα Ασίας-Ειρηνικού, μετά από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία. Οι θέσεις κατά γεωγραφική ομάδα έχουν ως εξής: Αφρικανική Ομάδα 9 θέσεις, Ασία-Ειρηνικός 8 θέσεις, Ανατολική Ευρώπη 3 θέσεις, Λατινική Αμερική και Καραϊβική 6 θέσεις, Δυτική Ευρώπη και Λοιπές Χώρες 8 θέσεις.

Share this post