Παραίτηση Χρ. Ρούσσου από την Κ.Ε. ΕΔΕΚ

Παραίτηση Χρ. Ρούσσου από την Κ.Ε. ΕΔΕΚ

Βαρύτατη καταγγελία κατά Σιζόπουλου : “Οι  δημοκρατικές ευαισθησίες και θεσμικές λειτουργίες θυσιάζονται στην αρχή του ενός ανδρός”. 

Ο Χρίστος Ρούσσος , ένα από τα εκλεκτά και ανιδιοτελή για 48 χρόνια στελέχη του Κ. Σ. ΕΔΕΚ , υπέβαλε, εγγράφως,   την παραίτηση του από από μέλος της Γραμματείας και από τη θέση του Ταμία της Κομματικής Οργάνωσης (Κ.Ο.) Αθήνας. Επίσης , παραιτήθηκε  από τη θέση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, στην οποία εκπροσωπούσε την Κ.Ο. Αθήνας. 

Ο Χρίστος Ρούσσος από τον Αναλυόντα εντάχθηκε το 1972, σε ηλικία 16 χρονών , στην Σ. Ν. ΕΔΕΝ και στη συνέχεια στην ΕΔΕΚ. Για να βοηθήσει την οικογένεια του παράλληλα με το σχολείο εργαζόταν στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”. Μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή , με υπόδειξη του Βάσου Λυσσαρίδη, προσλήφθηκε στα “ΝΕΑ”, εκφραστικό όργανο της ΕΔΕΚ, ως πολιτικός συντάκτης  και λίγο αργότερα ανέλαβε Γραμματέας της Κ.Ο. Τύπου. Στις μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Χρίστος Ρούσσος , από τους φερέλπιδες δημοσιογράφους της Κύπρου, πήγε στην Αθήνα και εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες. Τελευταία ήταν η έγκυρη εφημερίδα των Αθηνών “Τα Νέα”. Μετά ξεκίνησε μια νέα επαγγελματική πορεία στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και των Δημοσίεων Σχέσεων. Συμπαραστάθηκε έμπρακτα  τους αγώνες της ΕΔΕΚ, αλλά και στις δύσκολες ώρες του Κινήματος. Ο Χρήστος Ρούσσος ήταν στενός συνεργάτης όσο ήταν στην ενεργό πολιτική δράση  του ιδρυτή και ιστορικού  ηγέτη της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη και της αείμνηστης συζύγου  του Βαρβάρας. Εξακολουθεί και παραμένει στενός αγαπημένος φίλος του “Γιατρού”.   Αυτές τις μέρες ο Χρίστος Ρούσσος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλευρό του Βάσου  Λυσσαρίδη, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. 

Ο Χρ. Ρούσσος με τον Βάσο Λυσσαρίδη και την αείμνηστη Βαρβάρα στο σπίτι του ζεύγους στην Λευκωσία.

Στην επιστολή παραίτησης του ο Χρίστος Ρούσσος αναφέρει ως κύριους λόγους  “τη μεγάλη αλυσίδα των αποφάσεων και πρακτικών της προεδρίας Σιζόπουλου, που οδηγεί το Κίνημα σε μετάλλαξη και πλήρη απαξίωση” και ότι  “αρχές, αξίες, ιδεολογικοί προσανατολισμοί, δημοκρατικές ευαισθησίες και θεσμικές λειτουργίες θυσιάζονται στην αρχή του ενός ανδρός”. 

*Το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης του Χρίστου Ρούσσου είναι το ακόλουθο: 

“Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη
της Γραμματείας της Κ.Ο. Αθήνας, Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

Αθήνα, 27/02/2020

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Σε συνέχεια της απόφασης της Γραμματείας, την οποία και προσυπέγραψα, αναφορικά με τη διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη, σας υποβάλλω την παραίτηση μου από μέλος της Γραμματείας και από τη θέση του Ταμία της Οργάνωσης. Είναι αυτονόητο ότι ταυτόχρονα παραιτούμαι και από τη θέση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, στην οποία εκπροσωπούσα, με απόφαση της Γραμματείας, την Κ.Ο. Αθήνας.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η παραίτηση μου δεν έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με την αποπομπή Παπαδάκη. Θεωρώ ότι η αποπομπή αυτή αποτελεί ένα μόνο κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των αποφάσεων και πρακτικών της προεδρίας Σιζόπουλου, που οδηγεί το Κίνημα σε μετάλλαξη και πλήρη απαξίωση. Πιστεύω πως όσοι σήμερα παραμένουμε σε θέσεις ευθύνης – σιωπώντας μάλιστα – νομιμοποιούμε πολιτικές δράσεις και πρακτικές, που απέχουν πολύ από όσα ονειρεύτηκαν και υπηρέτησαν ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο Γιαννάκης Ομήρου και οι τόσοι άλλοι φωτεινοί αγωνιστές της ΕΔΕΚ. Αρχές, αξίες, ιδεολογικοί προσανατολισμοί, δημοκρατικές ευαισθησίες και θεσμικές λειτουργίες θυσιάζονται στην αρχή του ενός ανδρός. Οι παλιοί ΕΔΕΚίτες, που έχουμε πιο σκληρά βιώματα σε σχέση με τους νεότερους, παρακολουθούμε με τρόμο τον ακατάσχετο κατήφορο. Είναι, πράγματι, θλιβερό να βλέπεις την ηρωική ΕΔΕΚ, την ΕΔΕΚ της αντίστασης και της περηφάνειας, να μετατρέπεται σιγά, σιγά, σε δεκανίκι του Νίκου Αναστασιάδη, για την εξυπηρέτηση, προφανώς, ανομολόγητων σκοπιμοτήτων…

Και μια παράκληση στον/στην συγγραφέα των καθημερινών ανακοινώσεων, μέσω των οποίων το κόμμα παράγει, πλέον, πολιτική: όταν αναφερόμαστε σε απόφαση ή δράση της κυβέρνησης και του προέδρου Αναστασιάδη, ας αλλάξουμε λίγο το αόκνως και αδιαλείπτως επαναλαμβανόμενο μότο, ότι αυτή (η δράση) “κινείται προς την ορθή κατεύθυνση”. Κουράστηκε το ακροατήριο…

Παραμένω μέλος της σοσιαλιστικής ΕΔΕΚ, προσδοκώντας καλύτερες μέρες, για τις οποίες θα δουλέψω μαζί με τις χιλιάδες μέλη και φίλους του Κινήματος, που συμμερίζονται απόψεις σαν τις πιο πάνω.

Παρακαλώ τον πρόεδρο της Κ.Ο.Α. να μεταβιβάσει το κείμενο αυτό στο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να προωθηθεί στα μέλη της και τους άλλους αξιωματούχους του Κινήματος, για την ενημέρωση τους.

Συναγωνιστικά,

Χρίστος Ρούσσος”

Share this post