Πάπας Φραγκίσκος: Διάλογος απέναντι στην τάση της εσωστρέφειας

Πάπας Φραγκίσκος: Διάλογος απέναντι στην τάση της εσωστρέφειας

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα και η Θεία Λειτουργία  στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου 

 

Πάπας Φραγκίσκος, ευλογώντας σήμερα το μεσημέρι τους Χριστιανούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην Ρώμη,  στο Urbi et Orbi (που σημαίνει «στην πόλη (εννοείται της Ρώμης) και στην οικουμένη», τόνισε ότι τα  Χριστούγεννα μας προσκαλούν σε διάλογο, ενότητα, ειρήνη.

Ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας  απηύθυνε έκκληση για «διάλογο» απέναντι στην «τάση της εσωστρέφειας» και αναφέρθηκε στους «ξεχασμένους» πολέμους, όπως η Συρία και η Υεμένη, αλλά και στην  Ουκρανία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Βιρμανία, την Αιθιοπία, το Σουδάν, το Σάχελ… Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στους πολέμους του πλανήτη και στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης κατά τα δεύτερα συνεχή Χριστούγεννα ,που ο κόσμος γιορτάζει σε συνθήκες πανδημίας.

«Σε αυτούς τους καιρούς της πανδημίας», «η ικανότητά μας να διατηρήσουμε κοινωνικές σχέσεις δοκιμάζεται σκληρά, ενισχύεται η τάση της εσωστρέφειας…και σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε  ενώπιον των πιστών, που είχαν συγκεντρωθεί υπό βροχήν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

«Βλέπουμε ακόμη πολλές συρράξεις, κρίσεις και αντιπραθέσεις που μοιάζει να μην τελειώνουν ποτέ, και ούτε που τις προσέχουμε πια, «τόσο» είμαστε συνηθισμένοι, με κίνδυνο να μην ακούσουμε την κραυγή της οδύνης και της απελπισίας των αδελφών μας», είπε.

Ο Πάπας επέμεινε κυρίως στις «τεράστιες και ξεχασμένες τραγωδίες» που εκτυλίσσονται στην Συρία και την Υεμένη, βορά πολέμων με «πολλά θύματα και ανυπολόγιστο αριθμό προσφύγων».

«Ακούμε την φωνή των παιδιών που υψώνεται από την Υεμένη, όπου μία τρομακτική τραγωδία, ξεχασμένη απ’ όλον τον κόσμο, εξελίσσεται εδώ και χρόνια, προκαλώντας θανάτους κάθε μέρα», τόνισε.

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε επίσης έκκληση «να μην αφεθούν να εξαπλωθούν οι μεταστάσεις μίας σύγκρουσης σε αποσύνθεση» στην Ουκρανία, όπου η ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα δημιουργούν φόβους για στρατιωτική σύγκρουση”

Pope at Urbi et Orbi: Christmas invites us to dialogue, unity, peace – Vatican News

Φραγκίσκος : Ο Ιησούς δείχνει το δρόμο από τη μικρότητα στο μεγαλείο

Στη λειτουργία για την εορτή της  Γέννησης του Κυρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε  πώς ο Θεός έρχεται στον κόσμο με μικρότητα, ως μικροσκοπικό βρέφος, που πλησιάζει κοντά μας για να αγγίξει τις καρδιές μας. Ο Πάπας τέλεσε τη Λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου με περιορισμένο εκκλησίασμα , σεβόμενος  τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού. 

Pope at Christmas night Mass: Jesus shows the way from littleness to greatness – Vatican News

Share this post