Πάνω από εξήντα χιλιάδες άνθρωποι στο ύστατο χαίρε του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου

Πάνω από εξήντα χιλιάδες άνθρωποι στο ύστατο χαίρε του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου

Ρώμη-Αγία Έδρα, Νίκος Τζωΐτης

«Παραδίδουμε τον αδελφό μας στα χέρια του Πατρός. Τα χέρια αυτά, γεμάτα ελεημοσύνη, ας βρουν αναμμένο το λυχνάρι με το λάδι του Ευαγγελίου, τον λόγο του οποίου διέδωσε κατά την διάρκεια της ζωής του», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της κηδείας, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος πλησίασε και προσευχήθηκε, ακουμπώντας τα χέρια του στο φέρετρο, λίγο πριν μεταφερθεί στα σπήλαια του Βατικανού, όπου και ενταφιάστηκε ο  Βενέδικτος.

Πολλοί πιστοί, οι οποίοι ήταν παρόντες στην κηδεία ζήτησαν την  «άμεση αγιοποίηση» («σάντο σούμπιτο») του εκλιπόντος επίτιμου Πάπα Βενέδικτου. 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο. Την Εκκλησία Κύπρου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας& Αμμοχώστου Βασίλειος και την Κυπριακή Δημοκρατία ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. Την Εκκλησία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και το Πατριαρχείο Μόσχας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος. 

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ιταλίας ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.  Με απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της Ιταλίας  κυμάτιζαν σήμερα μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους. Παρόντες, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν  μεταξύ των άλλων, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ και η πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ. Την Γαλλία εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η πρεσβευτής στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ιταλικών εβραϊκών, αλλά και μουσουλμανικών κοινοτήτων. 

Σύμφωνα με την Αγία Έδρα, στην κηδεία  του επίτιμου Πάπα  προσευχήθηκαν  πάνω από εκατόν τριάντα καρδινάλιοι και 3.700 καθολικοί κληρικοί.   Από την Γερμανία, από την οποία καταγόταν ο εκλιπών Πάπας , ήταν  δέκα επίσκοποι. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπολογίζεται πως στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και στους γύρω δρόμους συνέρρευσαν για την κηδεία  πάνω από εξήντα χιλιάδες άνθρωποι. Την κηδεία κάλυψαν  πάνω από χίλιοι δημοσιογράφοι από τριάντα πέντε χώρες του κόσμου. 

Εξάλλου, δόθηκε στην δημοσιότητα η απάντηση του μακαριστού Βενέδικτου στον Αρχιεπίσκοπο των Ελληνορυθμών της Ουκρανίας Sviatoslav Shevchuk, την οποία έστειλε στην αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 7 Μαρτίου

«Είθε ο Κύριος μας να συντρίψει το σκότος, που μας οδήγησαν σε αυτές τις απεχθείς πράξεις»

 

*Διαβάστε τα κείμενα στα αγγλικά στους πιο κάτω συνδέσμους

Requiem for Benedict XVI – Vatican News

“Let the light of Christ shine, not one’s own light” – Vatican News

ΦΩΤΟ:VaticanNews- Order of Malta @orderofmalta- Quirinale @Quirinale

 

Share this post