Πανίκος Παπανικολάου: Ο “στρατηγός” της προεκλογικής εκστρατείας Α.Μαυρογιάννη

Πανίκος Παπανικολάου: Ο “στρατηγός” της προεκλογικής εκστρατείας Α.Μαυρογιάννη

 

Χτύπησε διάνα” ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2023, Ανδρέας Μαυρογιἀννης, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.  Ο κ. Μαυρογιάννης έκανε μια εύστοχη κίνηση , η οποία συζητείται ευρέως θετικά. Πρόκειται για την επιλογή του  να θέσει ως «στρατηγό» της προεκλογικής του εκστρατείας τον πολύ γνωστό στον χώρο της πολιτικής -σε Κύπρο και ΗΠΑ-  επιτυχημένο Κύπριο επιχειρηματία Πανίκο Παπανικολάου, ο οποίος έχει ζήσει για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη , όπου τον γνωρίζει και εκτιμά η κυπριακή παροικία.

 Το όνομα του κ. Παπανικολάου είχε συζητηθεί ως πιθανού υποψηφίου τις αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Ο Π. Παπανικολάου είναι φίλος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, διαθέτει γνωριμίες με Αμερικανούς πολιτικούς και προέδρους ( Ομπάμα, Μπάϊντεν ) και στενή προσωπική σχέση με τον ισχυρό φιλέλληνα Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Διετέλεσε  πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και για πολλά χρόνια δραστήριο μέλος της κυπριακής ομογένειας και του ελληνοαμερικανικού Λόμπι. Φίλος, στην μετά Μακάριο εποχή,  όλων των προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με το  ελληνοαμερικανικό lobby στις ΗΠΑ και φέρει σε πέρας ευαίσθητες υποθέσεις σε σχέση με το Κυπριακό.

 Πανίκος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1962  στην Λευκωσία και  μεγάλωσε στον Άγιο Δομέτιο. Γονείς του ο Νεόφυτος και η Μαρία Παπανικολάου. Φοίτησε στο πρώτο δημοτικό σχολείο Αγίου Δοµετίου και συνέχισε στο Γυμνάσιο  Κύκκου Αρρένων στην Λευκωσία.  Έκανε την θητεία του στην Εθνική Φρουρά, όπου υπηρέτησε για 26 μήνες  στις Καταδρομές µε τον βαθµό του επιλοχία. Μετά πήγε Μετανάστευσε στις ΗΠΑ και φοίτησε στο NJIT. Έλαβε  πτυχίο Bachelor of Science in Engineering και Master of Science στη Μηχανική Κατασκευών και Διοίκηση Κατασκευών. Η επιχειρηματική του καριέρα ξεκίνησε με μια ερευνητική θέση στο NJIT, αναπτύσσοντας νέα τεχνολογία για τον καθαρισμό τοξικών μολυσμένων εδαφών για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις.  Είναι διευθυντής της J.F. Contracting Corp, μιας κατασκευαστικής και μηχανικής εταιρείας με έδρα το Μπρούκλιν. Είναι επαγγελματικά συνδεδεμένος με την Αμερικανική και Εθνική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών και μέλος της Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών. Ο κ. Παπανικολάου έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία μεταξύ των οποίων τα Μετάλλια Τιμής Ellis Island και είναι μέλος της ηγεσίας 100 και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει διακριθεί , πέρα από τις προσπάθειες για την διαφώτιση και την προώθηση λύσης στο Κυπριακό, στον  κοινωνικό και φιλανθρωπικό τομέα.  Είναι νυμφευμένος με την Νάσια (Αναστασία) Παλληκαρίδη και έχουν δύο κόρες.  

Κύπρος: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που ανήκουν»

 

                     Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Πανίκου Παπανικολάου

 

Λόγω της δράσης του υπέρ της Κύπρου δέχτηκε  ύπουλα χτυπήματα από το τουρκικό lobby.  Το σοβαρότερο ήταν ότι κατηγορήθηκε για δήθεν  δωροδοκία υπαλλήλου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Οι ομοσπονδιακές αρχές δεν κατόρθωσαν να στοιχειοθετήσουν καμία κατηγορία και  η ομοσπονδιακή εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Λορέτα Λιντς, απέσυρε όλες τις σε βάρος του κατηγορίες .  Ο υπάλληλος – που έχει φυλακιστεί για πολλές δωροληψίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων – δεν είχε καμία σχέση με τις εργοληπτικές δραστηριότητες του κ. Παπανικολάου.

Η ιστοσελίδα  hellasjournal.com (  25.05. 2013)  έγραψε για την υπόθεση:  “Η ομοσπονδιακή εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Λορέτα Λιντς απέστειλε επιστολή προς την δικαστή Νίνα Γκέρσον, στην οποία υπογραμμίζεται ότι αποσύρονται όλες οι κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου της ΚΟΑ. Ὀταν απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες ο κ. Παπανικολάου δήλωσε την αθωότητα του, και όπως αποδείχθηκε από την εξέλιξη της υπόθεσης είχε απόλυτο δίκιο. Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης πρότεινε αρκετές φορές συμβιβασμό στο κ. Πανανικολάου,  αλλά αυτός αρνήθηκε και ορθώς επέμενε να αποσυρθούν οι κατηγορίες όπως και έγινε.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε στο mignatiou.com τα εξής:

Μετά από μια διαδικασία ενός χρόνου, ο εισαγγελέας αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες. Ηταν μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Τέλος καλό όλα καλά. Δήλωσα αθώος από την πρώτη στιγμή και είχα διαβεβαιώσει όλους ότι δεν έχω κάνει τίποτα παράνομο. Και δικαιώθηκα.

Το Γραφείο Μαυρογιάννη

Τις προσεχείς μέρες θα είναι έτοιμο το γραφείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην Λευκωσία, στο οποίο θα στεγαστεί ο ίδιος και το επιτελείο του. Το γραφείο θα βρίσκεται στο «Λαπήθειο» μέγαρο , στην λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Στο ίδιο μέγαρο είχε στεγαστεί το 2008  το Γραφείο του Ιωάννη Κασουλίδη.

Φυλλάδιο ΑΚΕΛ

Από το ΑΚΕΛ κυκλοφόρησε φυλλάδιο, το οποίο παρουσιάζει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τονίζει την ανάγκη για στήριξη της υποψηφιότητας για να επιτευχθεί ο στόχος της προοδευτικής αλλαγής.

«Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες και τις προτάσεις για να ηγηθεί της προοδευτικής αλλαγής για την πατρίδα μας. Σε όλη τη δημόσια διαδρομή του υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο που σειρά Προέδρων τον εμπιστεύθηκαν σε υψηλές θέσεις με μεγάλες προκλήσεις. Θέσεις απ’ όπου υπερασπίστηκε με συνέπεια το συμφέρον της πατρίδας», αναφέρεται στο φυλλάδιο του ΑΚΕΛ.

Προστίθεται ακόμα ότι «ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Είναι άνθρωπος αδιαμφισβήτητης εντιμότητας, χωρίς εξαρτήσεις από κατεστημένα και οικονομικά συμφέροντα. Αποδεδειγμένα διαθέτει το εγνωσμένο διεθνές κύρος και την αξιοπιστία ώστε να μπορεί ν’ αποκαταστήσει την εικόνα της Κύπρου στην Ευρώπη, στα Ηνωμένα Έθνη και στον κόσμο».

 

Share this post