Παναγία Σουμελά και Ίμβρος σε κάρτα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Παναγία Σουμελά και Ίμβρος σε κάρτα του Οικουμενικού Πατριάρχη

*Ένα λεύκωμα για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Ίμβριας ερασιτέχνη φωτογράφου Βάσως Ξεινού. 
*Ξεχωριστές φωτογραφίες από το 1992 μέχρι το 2015, που μιλούν στην ψυχή.
Η Ίμβρια φίλη , Βάσω Ξεινού, μας έστειλε την κάρτα , που πρόσφερε το Δεκαπενταύγουστο στους συμπατριώτες του , αλλά και σε προσκυνητές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Οι φωτογραφίες της κάρτας είναι του δεξιοτέχνη φωτορεπόρτερ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νίκου Μαγγίνα.
Η φίλτατη Βάσω μας έστειλε και δικές τις φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία, που τέλεσε φέτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ι. Ν. Παναγίας στο χωριό του Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου.
       
Η Βάσω Ξεινού γεννήθηκε το 1958 στο Σχοινούδι της Ίμβρου. 
Εξαιτίας της απαγόρευσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ίμβρου, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας στην Κωνσταντινούπολη. Το 1971 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. 
Σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εργάσθηκε σαν Κλινική Χημικός στον ιδιωτικό τομέα, υπεύθυνη μικροβιολογικού ιατρείου. 
Με το Ιμβριακό Ζήτημα ασχολείται από το 1975, όταν μαθήτρια λυκείου, συμμετείχε στην ίδρυση της Επιτροπής Νεολαίας Ίμβρου. Από τότε και μέχρι σήμερα, βοηθά με όποιο τρόπο μπορεί το έργο του Συλλόγου Ιμβρίων είτε ως  απλό μέλος είτε ως  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Επίσης , είναι μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, καθώς και των Συλλόγων,  που δραστηριοποιούνται στην Ίμβρο.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, αλλά το έργο της είναι πολύ αξιόλογο.   Στην Ίμβρο, από το 1981 μέχρι σήμερα, φωτογραφίζει τοπία, πρόσωπα και στιγμές. Με τις φωτογραφίες της σαν εργαλεία μνήμης και αφήγησης, ελπίζει να συμβάλει στη διάσωση ενός μικρού μέρους της ιστορίας της Ίμβρου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών, εξέδωσε ( Αύγουστος 2016)  το  φωτογραφικό της λεύκωμα “Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο¨ .
Σκοπός της έκδοσης αυτής ήταν η απόδοση τιμής προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον Ίμβριο με την ευκαιρία συμπλήρωσης είκοσι πέντε χρόνων της ευλογημένης πατριαρχίας Του. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Ίμβρο στις 17 Αυγούστου 2016, παρουσία του Πατριάρχη και στο πλαίσιο των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν από τα Ιμβριακά Σωματεία και τον ΣΥΡΚΙ. 
Το βιβλίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Περιέχει το εισαγωγικό κείμενο της Βάσως Ξεινού: Νόστος Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Ιμβρίου, την ομιλία του Πατριάρχη όταν επισκέφθηκε την γενέτειρά του για πρώτη φορά ως Πατριάρχης (3 Ιουνίου 1992) και αποσπάσματα από ομιλίες του Πατριάρχη για την Ίμβρο κατά τις επισκέψεις Του στο νησί. 
Με τις φωτογραφίες της η Βάσω Ξεινού προσπάθησε να δείξει την μεγάλη και αδιαπραγμάτευτη αγάπη του Πατριάρχη για τον γενέθλιο τόπο.Στιγμές από τις επισκέψεις Του στο χωριό Του τους Αγίους Θεοδώρους καθώς και στα άλλα χωριά, συναντήσεις με φίλους και συμπατριώτες, παιδιά και νέους, πεζοπορίες σε βουνά και ακρογιάλια, λειτουργίες σε έρημα εξωκλήσια και ενοριακούς ναούς, τρισάγια για όσους αναπαύονται στα κοιμητήρια. 
Με την παρουσία Του και την δηλωμένη λατρεία Του για τον γενέθλιο τόπο, ο Πατριάρχης αποτελεί έμπνευση και στήριγμα για κάθε Ίμβριο. Για τούτο και η αφιέρωση του βιβλίου: “Αντιχάρισμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον Ίμβριο. Για την ελπίδα και την πίστη που χάρισε με την μεγάλη αγάπη Του για την Ίμβρο”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την Βάσο Ξεινού

Τα κείμενα του λευκώματος έχουν επιλεγεί από τις κατά καιρούς ομιλίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τις αναφορές Του στην Ίμβρο και τους Ιμβρίους.
*Πιό κάτω ορισμένες από τις φωτογραφίες του λευκώματος , που μιλούν στην ψυχή του αναγνώστη, Ίμβριου και μη

Share this post