Παγκόσμιο Βραβείο για καθαρισμό των θαλασσών και ακτών της Κύπρου

Παγκόσμιο Βραβείο για καθαρισμό των θαλασσών και ακτών της Κύπρου

Παγκόσμιο Βραβείο από τον Διεθνή Οργανισμό Ocean Conservancy απονεμήθηκε στην ομάδα διοργάνωσης της δράσης #potavristou.

Το #potavristou πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019 και αποτελεί μια πρωτότυπη εκστρατεία που ξεκίνησε από μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Συγκεκριμένα, πέρσι στις 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, οι διοργανωτές κάλεσαν το κοινό, όπου και αν βρισκόταν, να βοηθήσει να καθαριστούν οι θάλασσες και οι ακτές μας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, περισσότερα από 500 άτομα, τη συγκεκριμένη μέρα, “ποταβρίστηκαν” και μάζεψαν τα σκουπίδια που βρήκαν γύρω τους, όπως πλαστικά και γυάλινα ποτήρια, μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, αναψυκτικών, δίχτυα κ.λπ.

Συνολικά, μαζεύτηκαν 5,5 τόνοι σκουπιδιών, που περίμεναν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον φαύλο κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά», ως μικροπλαστικά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ocean Conservancy διοργάνωσε Παγκόσμιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη των δέκα πιο καινοτόμων δράσεων καθαρισμού ακτών για το 2019.

Στο διαγωνισμό, συνεχίζει η ανακοίνωση, υποβλήθηκαν εκατοντάδες προτάσεις από 130 και πλέον χώρες. Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συμμετείχε στο Διαγωνισμό με μια υποψηφιότητα που περιλάμβανε τρεις δράσεις: τοΔιεθνή Οργανισμό Ocean Conservancy τη διαδικασία συμμετοχικής λήψης αποφάσεων για τη μείωση των σκουπιδιών της θάλασσας DeCyDe-4 και με τους εξειδικευμένους καθαρισμούς ακτής brand surveys.

Η υποψηφιότητα της ΑΚΤΗΣ με τις τρεις αυτές δράσεις, επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 πιο καινοτόμες παγκόσμια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το #potavristou αποτέλεσε μια «προφητική» δράση. Σε ανύποπτο χρόνο η ομάδα του #potavristou σκέφτηκε και υλοποίησε μια ενέργεια που πετυχαίνει τον καθαρισμό των ακτών με τη συμμετοχή πολλών πολιτών/εθελοντών αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα τον συγχρωτισμό, που είναι το μεγάλο ζητούμενο στην εποχή του Covid19!

Η δράση μετά την περσινή της επιτυχία, θα επαναληφθεί και φέτος. Ο κάθε πολίτης, η κάθε παρέα μπορεί να “ποταβριστεί” εκεί που είναι, να μαζέψει τα σκουπίδια που βλέπει γύρω και να ανεβάσει τα δεδομένα του στην εφαρμογή είτε να στείλει στις σελίδες της ΑΚΤΗΣ στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες από τον καθαρισμό στα δικά του κοινωνικά δίκτυα με το #potavristou.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, φέτος που η πανδημία του ιού έχει προκαλέσει και μέγα τσουνάμι πλαστικής πανδημίας η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Η αύξηση στη χρήση πλαστικών ξεπερνά το 50% σε σχέση με πέρσι.

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ καταλήγοντας στέλνει το μήνυμα, «Potavristou, όπου και να βρίσκεσαι, να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας! Όλο τον Σεπτέμβρη ποταβριζόμαστε!», σημειώνοντας πως η δράση θα κορυφωθεί στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στην  ιστοσελίδα: www.akti.org.cy

Οι δυο άλλες δράσεις που έχουν διακριθεί στο Διαγωνισμό θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Share this post