Παγκόσμια τραγωδία από τον κορονοϊό

Παγκόσμια τραγωδία από τον κορονοϊό

*Σε όλο τον κόσμο οι νεκροί ανέρχονται σε  8270 

*37 δισεκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής της Ε.Ε. στα κράτη-μέλη. 

Τραγικός είναι ο απολογισμός από την πανδημία του κορονοϊού. Οκτώ χιλιάδες, διακόσιοι εβδομήντα είναι οι νεκροί σε όλο τον κόσμο , σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία.
Με 684  νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο επί συνόλου 78 χιλιάδων επτακοσίων-εξήντα-έξι κρουσμάτων, η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου η πανδημία προχωρά με τους πιο ταχείς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα την Ασία στον αριθμό των νεκρών λόγω του κορονοϊού.
Η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, έχει καταγράψει έως τώρα 2 χιλιάδε,ς ενιακόσιους-εβδομήντα-οκτώ θανάτους. Σήμερα καταγράφηκαν τετρακόσιοι-εβδομήντα-πέντε νέοι θάνατοι και τέσσερις χιλιάδες διακόσια-επτά νέα κρούσματα.

Στην Κίνα, τα συνολικά κρούσματα είναι 80.894, οι νεκροί 3.237 και οι ιαθέντες 69.601.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, μετά την Κίνα,  είναι η Ιταλία (2.978 νεκροί και 35.713 κρούσματα), το Ιράν (1.135 νεκροί και 17.161 κρούσματα), η Ισπανία (598 νεκροί και 13.716 κρούσματα) και η Γαλλία (264 νεκροί και 9.134 κρούσματα).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον νέο κορωνοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας» και κάλεσε την Αφρική «να αφυπνισθεί».


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, το Βέλγιο καλεί τους πολίτες να παραμείνουν τα σπίτια τους μέχρι τις 5 Απριλίου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κλείσουν τα σχολεία από την Παρασκευή και «μέχρι νεωτέρας». Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα σχέδιο νόμου που δίνει στις αρχές έκτακτες εξουσίες: επιτρέπονται οι συλλήψεις για λόγους δημόσιας υγείας και η κινητοποίηση συνταξιούχων ιατρών και νοσηλευτών. Στη Γαλλία η κυβέρνηση κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης».Η Γερμανία μετατρέπει ξενοδοχεία και μεγάλες αίθουσες σε νοσοκομεία.
Το μεγαλύτερο στάδιο της Ιρλανδίας, το Κρόουκ Παρκ, θα μετατραπεί σε «ντράιβ ιν εξεταστήριο» όπου οι Ιρλανδοί θα εξετάζονται χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητό τους.

Το Περού απαγόρευσε την κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες, σε όλη τη χώρα. Η Χιλή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για τη διατήρηση της τάξης. Πολλές χώρες έχουν κηρύξει επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με τον Καναδά για όλες τις «μη αναγκαίες» μετακινήσεις. Ο  Τραμπ, που δηλώνει «πρόεδρος εν καιρώ πολέμου», θα στείλει ένα πλωτό νοσοκομείο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του για όλους τους αλλοδαπούς, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους της χώρας.
Η Νότια Αφρική απαγορεύει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της.

Οικονομική κρίση
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η πανδημία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανεργία σε όλον τον κόσμο και να πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.


Συνεχίστηκαν οι απώλειες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.Ο Καναδάς ανακοίνωσε νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Πολωνία ένα εθνικό πρόγραμμα ύψους περίπου 47 δισεκ. ευρώ και η Τουρκία ένα σχέδιο ύψους 14 δισεκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα και παραπάνω ατόμων. Το πρόστιμο για την παράβαση της απαγόρευσης είναι χίλια ευρώ ανά άτομο και ανά περίπτωση.Επίσης, αποθαρρύνονται ψυχαγωγικές συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.
Σε 31 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418 , εκ των οποίων τα εξηντα-τέσσερα είναι απροσδιόριστης πηγής.Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.Εβδομήντα-εννέα ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ δεκατρείς παραμένουν διασωληνωμένοι.Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

Απελευθέρωση πόρων από Ε.Ε.
Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες συμφώνησαν στη θέση του Συμβουλίου σχετικά με δύο νομοθετικές προτάσεις που θα ελευθερώσουν πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, και οι δύο προτάσεις εγκρίθηκαν χωρίς τροποποιήσεις.
Συγκεκριμένα οι 27 ενέκριναν το Ταμείο για τον κορονοϊό, το οποίο θα διαθέσει 37 δισεκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής στα κράτη-μέλη. Περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικής ρευστότητας θα αποδεσμευτούν από την αχρησιμοποίητη προχρηματοδότηση του 2019 για προγράμματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας. Το μέτρο θα παρέχει επίσης πρόσβαση σε διαρθρωτική χρηματοδότηση ύψους 29 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2020.
Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν επίσης, χωρίς τροποποιήσεις, νομοθετική πρόταση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης για την κάλυψη έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας.

Η Τουρκία κλείνει τα σύνορα με την Ελλάδα

Η Τουρκία κλείνει τα μεσάνυχτα τα σύνορά της με την Ελλάδα και την Βουλγαρία λόγω κορονοϊού σύμφωνα, με εγκύκλιο που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών.
Πηγές, τις οποίες επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των μέτρων θα απαγορευτεί η είσοδος και η έξοδος από τις Καστανιές και τους Κήπους και από τα βουλγαρικά σύνορα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν παράλληλα ότι έχουν ήδη σταματήσει τα δρομολόγια από και προς την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά.
Ωστόσο,  δεν θα υπάρξει περιορισμός στα οχήματα που μεταφέρουν φορτίο για ιατρικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Η Τουρκία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον δεύτερο θάνατο από επιπλοκές του κορωνοϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν 61χρονο άνδρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας που δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε σε 191 από 98 που ήταν την Τρίτη.
«Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν σήμερα ότι τα μέτρα είναι πολύ αναγκαία. Υπάρχουν 93 νέα διαγνωσμένα κρούσματα τα οποία άρχισαν να υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή», έγραψε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά στο Twitter. Ο αριθμός των κρουσμάτων είχε επίσης διπλασιαστεί χθες σε σχέση με προχθές, Δευτέρα.

Ματαιώνεται η Eurovision 

Τη ματαίωση του εφετινού διαγωνισμού της Eurovision,  που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ανακοίνωσε η EBU.
Οι διοργανωτές του διαγωνισμού εκφράζουν λύπη για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου ο διαγωνισμός να διεξαχθεί κανονικά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις από πλευράς των συμμετεχουσών χωρών και της διοργανώτριας αρχής, οδήγησαν την EBU να λάβει τη δύσκολη απόφαση.
Τονίζεται, παράλληλα, ότι η EBU βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς και την πόλη του Ρότερνταμ προκειμένου να γίνει επαναπρογραμματισμός του διαγωνισμού για το 2021.

 

Share this post