Παγκόσμια Ημέρα Τερματισμού Ατιμωρησίας Εγκλημάτων κατά Δημοσιογράφων

Παγκόσμια Ημέρα Τερματισμού Ατιμωρησίας Εγκλημάτων κατά Δημοσιογράφων

 Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν δολοφονηθεί 998 δημοσιογράφοι και μόνο  ένα στα δέκα εγκλήματα  εξιχνιάζεται. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου μετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία της ΔΟΔ

Σήμερα, 2 Νοεμβρίου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα για Τερματισμό της Ατιμωρησίας όσον αφορά Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων. Με αυτή την αφορμή, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) – στην οποία ανήκει και η Ένωση Συντακτών Κύπρου – ξεκινά μια παγκόσμια εκστρατεία εναντίον εκείνων που διατάζουν τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος δημοσιογράφων και παραμένουν ατιμώρητοι. Η ΔΟΔ (IFJ), και μαζί της εκατοντάδες εθνικές οργανώσεις δημοσιογράφων, απαιτεί από όλες τις κυβερνήσεις όπως λάβουν επείγοντα και αυστηρά μέτρα για να τερματίσουν την ατιμωρησία και να προστατεύσουν την ελευθερία του Τύπου.

Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) αναφέρει:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΔ, μόνο κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν δολοφονηθεί 998 δημοσιογράφοι. Οι δολοφονίες δημοσιογράφων προσλαμβάνουν διαστάσεις και αποτελούν περίτρανη απόδειξη για τις τεράστιες προσπάθειες ισχυρών και σκοτεινών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, να κρύψουν την αλήθεια και να τρομοκρατήσουν εκείνους που τολμούν να την αποκαλύπτουν.

Αυτές οι δολοφονίες δεν αφαιρούν μόνο τη ζωή των δημοσιογράφων  -που είναι από μόνο του εγκληματικό και απεχθές- υπονομεύουν και το θεμελιώδες δικαίωμα ενημέρωσης και γνώσης της αλήθειας. Στην ουσία, οι νεκροί δημοσιογράφοι είναι χιλιάδες ιστορίες που παραμείνουν ανείπωτες και όταν συμβαίνει αυτό, η ελευθερία έκφρασης τραυματίζεται βαριά και η δημοκρατία λαβώνεται ανεπανόρθωτα.

Επιπλέον, μόνο ένα στα δέκα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων εξιχνιάζεται. Οι δολοφόνοι και οι εγκέφαλοι πίσω από αυτούς, κυκλοφορούν ελεύθεροι και διατηρούν τις ισχυρές τους θέσεις. Βρώμικα και αιματοβαμμένα χέρια εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις  ισχύος.

Η ΔΟΔ υπενθυμίζει επίσης τον τεράστιο αριθμό σωματικών και λεκτικών επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων που παραμένουν ατιμώρητες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης και του κύματος εκφοβισμού και κακοποίησης που αντιμετώπισαν δημοσιογράφοι και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αναγκάζοντας τους να σιωπήσουν.

Φέτος ειδικά, η ΔΟΔ, στο πλαίσιο της εκστρατείας για  την Παγκόσμια Ημέρα για Τερματισμό της Ατιμωρησίας όσον αφορά Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων, δίνει έμφαση σε πέντε χώρες όπου το επίπεδο ατιμωρησίας παραμένει σημαντικά υψηλό και απειλεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: Υεμένη, Ρωσία, Μεξικό, Σομαλία και Ινδία.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου μετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία της ΔΟΔ και καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές  ανά την υφήλιο να αναλάβουν αμέσως δράση και να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί πάραυτα η ατιμωρησία και να προστατευτεί, καίρια και ουσιαστικά, η ελευθερία του Τύπου.

Share this post