Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

ΟΗΕ: Η πανδημία Covid-19 θα μεγεθύνει τους κινδύνους που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», στις 7 Δεκεμβρίου 1987, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους 2020, ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει:

“Η αμοιβαία στήριξη και η αξιόπιστη πληροφόρηση έχουν αποδειχθεί πυλώνες της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην πανδημία COVID-19 και της διάσωσης ζωών. Η συνεργασία, τα αξιόπιστα στοιχεία και η δράση που βασίζεται σε αποδείξεις, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που θέτει το πρόβλημα των ναρκωτικών, προστατεύοντας την ασφάλεια των ανθρώπων και κάνοντας πράξη τους Στόχους Βιώσιμους Ανάπτυξης”.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, αναφέρει,  είναι «Καλύτερη Γνώση για Καλύτερη Περίθαλψη» και αναφέρεται στην ανάγκη λύσεων που θα βασίζονται σε γεγονότα και σε κοινή ανάληψη ευθύνης.

“Η διεθνής κοινότητα έχει σταθερά θεμέλια δράσης, με συμφωνημένο νομικό πλαίσιο και δεσμεύσεις που διατυπώνονται στην Υπουργική Διακήρυξη της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά το 2019. Τα Ηνωμένα Έθνη, σε συμφωνία με την κοινή τους πολιτική για τα ναρκωτικά, εμπλουτίζουν επίσης τη βάση δεδομένων, μεταξύ άλλων και μέσω της ετήσιας έκθεσης του UNODC για τα ναρκωτικά”, καταλήγει ο κ. Γκουτέρες.

ΟΗΕ: Η πανδημία Covid-19 θα μεγεθύνει τους κινδύνους που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Η πανδημία του νέου κορονοϊού θα μεγεθύνει τους κινδύνους που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, λόγω μιας προβλεπόμενης αύξησης του λαθρεμπορίου ψυχοτρόπων ουσιών, της χρήσης πιο επιβλαβών ουσιών και της μείωσης των κρατικών προϋπολογισμών για την υγειονομική περίθαλψη, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος (UNODC).

Στην ετήσια έκθεσή της για τα ναρκωτικά η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ συγκρίνει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην αγορά ψυχοτρόπων ουσιών με αυτόν της οικονομικής κρίσης του 2008. Η αύξηση της ανεργίας και η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών ενδέχεται να ωθήσουν «τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους να στραφούν σε παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με τα ναρκωτικά –είτε πρόκειται για την παραγωγή τους είτε για την διακίνησή τους», αναφέρει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της.

«Η κρίση της Covid-19 και η οικονομική επιβράδυνση απειλούν να επιδεινώσουν κι άλλο τους κινδύνους από τα ναρκωτικά, την ώρα που τα συστήματά μας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και οι κοινωνίες μας δυσκολεύονται να τους αντιμετωπίσουν», σημειώνει η διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών Γάντα Ουάλι.

Η UNODC εκφράζει τον φόβο ότι οι κυβερνήσεις θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω τους προϋπολογισμούς τους που προορίζονται για την πρόληψη και την θεραπεία των χρηστών, αλλά και για την χρηματοδότηση του διεθνούς αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Η υπηρεσία  καλεί τα κράτη «να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να υποστηρίξουν ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αγωνιστούν κατά του λαθρεμπορίου» και να μεριμνήσουν για τις παθήσεις που συνδέονται με τα ναρκωτικά.

Το κλείσιμο συνόρων και οι άλλοι περιορισμοί που οφείλονται στις προσπάθειες για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών και μείωση της καθαρότητας των ναρκωτικών ουσιών, επισημαίνεται επίσης στην έκθεση.

                                                                                                Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο

                                                                                              ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

 

Το λαθρεμπόριο δείχνει παράλληλα να εξαρτάται περισσότερο από τις θαλάσσιες οδούς, κυρίως για την αποστολή κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη. Το λαθρεμπόριο στο διαδίκτυο που γίνεται μέσω του Darknet, του «σκοτεινού δικτύου», το οποίο προσφέρει στους χρήστες απόλυτη ανωνυμία, όπως και οι αποστολές μέσω ταχυδρομείου, ενδέχεται επίσης να αυξηθούν, σημειώνεται  στην έκθεση.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας αύξησης της χρήσης ναρκωτικών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα και πάλι με την έκθεση της UNODC, στην οποία αναλύονται τα στοιχεία που υπάρχουν ως τις αρχές του 2019.

Περίπου 269 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών στον κόσμο το 2018, ήτοι 30% περισσότεροι από το 2009, ενώ περισσότεροι από 35 εκατομμύρια χρήστες υποφέρουν από ιατρικά προβλήματα.

Η ναρκωτική ουσία, της οποίας έγινε η μεγαλύτερη χρήση το 2018 ήταν η κάνναβη, με περίπου 192 εκατομμύρια χρήστες. Τα οπιοειδή παρέμειναν ωστόσο οι πιο επιβλαβείς ναρκωτικές ουσίες. Οι θάνατοι που συνδέονται με την κατάχρησή τους αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας κατά 71%, επισημαίνεται τέλος στην έκθεση αυτή.

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με την Εθνική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά.

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ΑΑΕΚ, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα φέτος, την κοινωνική/ανθρώπινη διάσταση της ουσιοεξάρτησης, αφού τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα αντιμετωπίζονται συχνά με προκαταλήψεις και στερεότυπα και γίνονται θύματα διακρίσεων ή κοινωνικού αποκλεισμού και στίγματος. 

Το ΑΚΕΛ

Σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ εκφράζει την εκτίμηση του προς όλους όσοι εργάζονται για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση του φαινομένου της εξάρτησης από παράνομες ουσίες. “Οι παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και η παράνομη διακίνηση τους είναι σήμερα μία διεθνής βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Είναι για αυτό το λόγο που απέναντι στις εξαρτήσεις χρειάζεται να οικοδομείται ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο στην προμετωπίδα του οποίου οφείλει να βρίσκεται η συντεταγμένη πολιτεία”, τονίζεται. Η ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής:

“Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα αίτια που γεννούν την εξάρτηση αποτυπώνονται στους δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων, στην αποξένωση και την αλλοτρίωση των ανθρώπων, στην αυξανόμενη περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού.

Γι’ αυτό το λόγο, η Αριστερά αντικρίζει το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης και γενικότερα των εξαρτήσεων σε συσχέτιση με τα συνολικότερα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον εργαζόμενο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον άνεργο, το νέο επιστήμονα, τη γυναίκα, τη νεολαία, την οικογένεια, τους ΛΟΑΤΙ και τους μετανάστες. Ταυτόχρονα, για το ΑΚΕΛ, το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρητησης από παράνομες ουσίες ανήκει στη σφαίρα της δημόσιας υγείας. Με αυτή την έννοια, το ΑΚΕΛ βρίσκεται απέναντι από προσεγγίσεις που θεοποιούν την αστυνομική καταστολή αλλά αγνοούν τη σημασία της πρόληψης και υπογραμμίζει τη σημασία της ύπαρξης επιστημονικά τεκμηριωμένων προσεγγίσεων στα θέματα των εξαρτήσεων.

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η παροχή ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων που να εμπερικλείουν την πρόληψη, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης, την κοινωνική επανένταξη και τη μείωση της προσφοράς. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη, για κάθε ένα ευρώ που διαθέτει για πρόληψη της εξάρτησης, διαθέτει 44 ευρώ για την καταστολή της.

Στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η πρόληψη της χρήσης, ειδικά ανάμεσα στους νέους, η μείωση της χρήσης, της εξάρτησης και των επιβλαβών συνεπειών της χρήσης, καθώς και ο περιορισμός της παράνομης αγοράς των ναρκωτικών. Ταυτόχρονα ο αποστιγματισμός των ατόμων που έχουν πρόβλημα ουσιοεξάρτησης, αποτελεί βασική προϋπόθεση που μπορεί να οδηγήσει αυτά τα άτομα στην αναζήτηση θεραπείας, αλλά και υποχρέωση της πολιτείας έναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη αντί περιθωριοποίησης.

Τέλος, η Κυπριακή κοινωνία χρειάζεται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το πρόβλημα της προσβασιμότητας των εφήβων στο αλκοόλ, αλλά και την εξάρτηση από τυχερά παιγνίδια που μέσα στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο κανονικοποιείται.

Το ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία της 26ης Ιουνίου που σημαδιακά αποτελεί και ημερομηνία ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης που έχει διεξάγει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) για την διαμόρφωση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028, χαιρετίζει την δουλειά που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η ΑΑΕΚ και δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει το πολύπλευρο έργο της”.

Η ΕΔΕΚ

Η Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών είναι η μέρα ανάδειξης της σπουδαιότητας της πρόληψης και της αλληλεγγύης, τονίζει ανακοίνωση της ΕΔΕΚ. Στην ανακοίωση αναφέρεται: “Η ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και θεραπείας των χρηστών πρέπει να γίνει αμέσως. Οι βασικοί πυλώνες του κοινωνικού ιστού (οικογένεια, παιδεία, πολιτεία) χρειάζεται να δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε δημιουργήσουν δίχτυ προστασίας απέναντι στην παραβατικότητα και την ροπή προς κάθε μορφής εξάρτηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά η στόχευση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία θα αρχίζει από την προδημοτική εκπαίδευση με έμφαση στις περιοχές όπου καταγράφονται υψηλοί δείκτες λειτουργικού αναλφαβητισμού. Εκτιμούμε ότι στη βάση ενός σωστού σχεδιασμού η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί συμβάλει αποφασιστικά στην πρόληψη της διάδοσης και της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στην ίδια κατεύθυνση η αλληλεγγύη προς τις οικογένειες και τα ίδια τα θύματα είναι απαραίτητη για να βγουν δυνατοί από τη μάχη κατά των εξαρτήσεων και να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να γίνει το σύνθημα πράξη: «πιο κοντά σε αληθινούς τρόπους ζωής, μακριά από εξαρτήσεις».

 

 

Share this post