Οζερσάι : Υπάρχουν νέες ιδέες στο Κυπριακό

Οζερσάι : Υπάρχουν νέες ιδέες στο Κυπριακό

 

Χριστοδουλίδης : Με τον Οζερσάϊ θα είναι δύσκολα τα πράγματα για το Κυπριακό

«Τέτοιου είδους συναντήσεις είναι πολλές φορές πιο ωφέλιμες απ’ ότι οι επίσημες συναντήσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κουντρέτ Οζερσάι, σχολιάζοντας το δείπνο που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν νέες ιδέες στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι είναι καλό αυτές να συζητιούνται.
Αντιδρώντας στις αναφορές του κ. Οζερσάι, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, κάλεσε τον «υπουργό εξωτερικών» να πει «ποιο όραμα μοιράστηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη».
Θέση μου ήταν πάντα το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση της «τδβκ», ανέφερε σε διαδικτυακή του συνέντευξη στο Haber Kibris o Κουντρέτ Οζερσάι.
Πρόσθεσε ακόμη πως ο Μουσταφά Ακιντζί συζητούσε το άνοιγμα της πόλης κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν αποφασίστηκε ακόμη το καθεστώς κάτω από το οποίο θα γίνει το άνοιγμα της πόλης, προσθέτοντας ότι «προσπάθουμε να είμαστε όσο πιο κοντά στο διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα, όπως είπε, η ομάδα που θα αναλάβει την έρευνα στην Αμμόχωστο, θα καταγράψει περισουσιακά στοιχεία, την περιβαλλοντική κατάσταση στην πόλη, αλλά και την κατάσταση των κτιρίων. Σημείωσε ακόμη ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα της καταγραφής, θα καθοριστεί και η πολιτική που θα ακολουθήσουν στο θέμα της Αμμοχώστου.
Ο κ. Οζερσάι συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε το θέμα της Αμμοχώστου με τους Ελληνοκύπριους και προχωρούμε μόνοι μας».
Πρόσθεσε πως η «κυβέρνηση» θα ενεργήσει με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων».
Δηλώσεις για το θέμα της Αμμοχώστου έκανε και ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε σε συνεννόηση με την Τουρκία «για να σταματήσει να χρησιμοποιείται η Αμμόχωστος σε βάρος των Τουρκοκυπρίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

 

Ο Ν. Χριστοδουλίδης

Την εκτίμηση ότι με τον Κουντρέτ Οζερσάι στην ηγεσία των Τ/κ θα είναι δύσκολα τα πράγματα για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 και σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε συγχρόνως ότι όσο δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, θα υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα με μια χώρα γειτονική όπως η Τουρκία.

Κίνηση εντυπωσιασμού, την οποία σε καμία περίπτωση δεν θα υποβάθμιζε η Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε την ίδια ώρα τις δηλώσεις Οζερσάι σε σχέση με τα Βαρώσια, ο Υπουργός Εξωτερικών. «Όπως έκανε και με την περίπτωση των Μαρωνιτών, επιχειρεί και τώρα να δημιουργήσει μια τέτοια εικόνα», πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει αυτή την ενέργεια του κ. Οζερσάι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και από τα ΗΕ. Εξάλλου – τόνισε – αυτός που αποφασίζει είναι ο κ. Ακιντζί και η δική του στάση θα είναι σημαντική.

«Κανένα μυστικό δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι»

Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μυστικό δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι στις 4 Ιουνίου, όπου συζητήθηκε και το Κυπριακό. Όπως είπε, επρόκειτο για κοινωνικό δείπνο, σε καμία περίπτωση μυστικό, με την παρουσία και των συζύγων τους, όπου – πρόσθεσε – δεν λέχθηκε τίποτα για το Κυπριακό. Το δείπνο έγινε στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη.
«Ο ΠτΔ ζήτησε συνάντηση με Ακιντζί για το τουρκικό γεωτρύπανο»
Τέλος αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε μέσω των ΗΕ συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και να δουν πώς θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ακόμη να δοθεί απάντηση από την τ/κ πλευρά.

 

Share this post