Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για τέταρτο κύμα COVID 19”

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για τέταρτο κύμα COVID 19”

Δημόσια διαβούλευση με φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.- Παραδόθηκε το  Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν),  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκαν σήμερα  το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου συνομίλησαν με ερευνητές στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος».

Μετά οι κύριοι  Αναστασιάδης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετείχαν σε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Σε ερώτηση για το πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, η κα φον ντερ Λάιεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι “η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα από το πρόγραμμα εμβολιασμών”, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, όπως αποδεικνύονται από τις κλινικές δοκιμές, ενώ παράλληλα σημείωσε πως τα εμβόλια προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις.

Πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι πολύ εύκολα μεταδιδόμενη, όμως ο ηλικιωμένος πληθυσμός και οι ευπαθείς έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιαστεί, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί πέραν του 65%.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι κανόνες προστασίας πρέπει να τηρούνται, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και οι κανόνες υγιεινής.  

Ανέφερε επίσης ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ΕΕ έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο με εταιρεία παρασκευής εμβολίων και μπορεί να αναπτυχθεί νέο εμβόλιο για νέους εμβολισμούς στην περίπτωση που χρειαστεί. Προέτρεψε τέλος τους νέους να εμβολιαστούν.

Σε άλλη ερώτηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή με τις πρόσφατες πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι ήδη, οι προσπάθειες  επικεντρώνονται σε μέτρα για αποτροπή τέτοιων καταστροφών και για ενίσχυση της δυνατότητας για άμεση ανταπόκριση.

Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες Αρχές ενσωμάτωσαν στα σχέδια τους “το θέμα της προώθησης επενδύσεων για αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας για αντιμετώπιση πυρκαγιών με πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση, ενώ σημείωσε ότι ένα από τα σχέδια αφορά την αγορά  εξοπλισμού, αλλά και τα προγράμματα εκπαίδευσης”.

Όπως είπε η επένδυση περιλαμβάνει την αγορά ενός αεροπλάνου πυρόσβεσης στη βάση των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλο ένα αεροσκάφος θα αγοραστεί μέσω κρατικών πόρων..

Σε ερώτηση η κα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, την ψηφιοποίηση και την έξυπνη συνδεσιμότητα, θέματα που είναι το μέλλον, καθώς επίσης και ζητήματα που άπτονται των εναλλακτικών πηγών καυσίμων, με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.

Σε ερώτηση  για τα κίνητρα, που θα προκύψουν μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης για τον τομέα της Έρευνας, ο Ν.  Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα αξιόλογα επιτεύγματα της ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι το Κέντρο Αριστείας έχει βασικό ρόλο να διαδραματίσει στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στην υποστήριξη άλλων παραγόντων για συμμετοχή τους στην κοινωνική αλλαγή που θα οδηγήσει τη χώρα σε πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία. Πρόσθεσε ότι μέσω του Σχεδίου θα αυξηθούν οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και θα δοθεί η ευκαιρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς.

Η κα φον ντερ Λάιεν τόνισε, μεταξύ άλλων, τη τεράστια σημασία που αποδίδει η ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης και στη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Τέλος, ανέφερε ότι το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι το 15ο στη σειρά που εγκρίνεται από την Επιτροπή. 

Εξάλλου, νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν , παραδίδοντας την έγκριση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία στον πρόεδρο ,  αναφέρθηκε και στα σχέδια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπν Ερντογάν να επισκεφθεί το υπό τουρκικό έλεγχο τμήμα της Κύπρου , στις 20 Ιουλίου.

Απαντώντας σε σ ερώτηση, για το τι μπορεί να αναμένει η Κύπρος από την ΕΕ, δήλωσε: «Αυτό που μπορεί να αναμένει η Κύπρος -και είναι το πλέον πολύτιμο κομμάτι- είναι η ενότητα της ΕΕ και η γνώση ότι όλα, και τα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, στεκόμαστε στο πλευρό σας. Αυτό ήταν κάτι που είχε αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα, απέστειλε πολύ ξεκάθαρα μηνύματα. Οι γείτονές μας ενδιαφέρονται για καλές διμερείς σχέσεις. Αν αυτό είναι το ζήτημα και εμείς ενδιαφερόμαστε για καλές διμερείς σχέσεις. Θέλω λοιπόν οι γείτονές μας να γνωρίζουν ότι,  εάν μιλούν σε ένα κράτος μέλος μας, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο, σε οποιονδήποτε τόνο, τότε μιλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ξεκαθάρισε στην τηλεφωνική συνομιλία, που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν , ότι ως η Ένωση “ Στεκόμαστε στο πλευρό σας (της Κύπρου)” . 

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης- Αντρέας Αντρέου

Share this post