Ώθηση για τον EastMed

Ώθηση για τον EastMed

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed εντός του 2018, ανακοίνωσαν  ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας και του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι είχαν στην Λευκωσία την τέταρτη συνάντηση τους στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών.

Σε πολιτικό επίπεδο συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η κατάσταση στη Συρία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συνάντηση «καθόλα επιτυχή» και τόνισε πως μεταξύ των τριών χωρών «υπάρχει κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια». Σημείωσε πως ο η τριμερής συνεργασία προωθεί καθημερινά με πρακτικό τρόπο το κοινό όραμα. Το συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας, δήλωσε, «έχει σημαντική γεωπολιτική αξία και αυτό έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med και δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση ότι εντός του 2018 θα υπογραφεί από τους τρεις ηγέτες διακρατική συμφωνία για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από λεκάνη της Νοτιοανατολική Μεσογείου προς την Κρήτη και ακολούθως προς την κεντρική Ευρώπη. Επεσήμανε ότι ο αγωγός «θα έχει στρατηγικό όφελος για τις τρεις χώρες και την ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, ανέφερε ότι στη συζητήθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση των ηγετών των τριών χωρών στα επόμενα βήματα για προώθηση του έργου.

Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε η κοινή υλοποίηση νέων έργων, σε διάφορους τομείς, όπως η Υγεία και η Επιχειρηματικότητα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το Κυπριακό και για την ετοιμότητά του να εμπλακεί εκ νέου σε διάλογο από εκεί που τερματίστηκε στο Κραν Μοντανά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κοινός στόχος για μετατροπή της Κύπρου σε ένα φυσιολογικό κράτος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες», οι οποίες –σημείωσε- έχουν μια κοινή αντίληψη για την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τους, αλλά και για την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τον ευρωπαϊκό χώρο.

Αναφερόμενος στον αγωγό EastMed, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης και πρόσθεσε ότι ο EastMed «δεν είναι μόνο ενεργειακό έργο, αλλά ένα έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας». Το γεγονός ότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε τη διακρατική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, εντός του 2018, χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση ως «εξόχως εποικοδομητική», σημείωσε.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω καλωδίου, γνωστή ως EuroAsiaInterconnector, που θα φέρει παράλληλα οπτικές ίνες, επεσήμανε ότι πρόκειται

για ένα «κορυφαίο έργο διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις τρεις χώρες, αλλά και για τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ , Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του με την Κύπρο και την Ελλάδα «μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες» και χαρακτήρισε καρποφόρα και παραγωγική την συνεργασία μεταξύ τριών χωρών. Μίλησε για μια «μεγάλη συμμαχία», την οποία οικοδομούν οι τρεις χώρες, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν όρια» στο τι μπορεί να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου Ισραήλ , Κύπρος και Ελλάδα είναι «τρεις Δημοκρατίες της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν κοινά συμφέροντα, επειδή έχουν κοινές αξίες».

Για τον αγωγό EastMed είπε ότι πρόκειται για «μια πολύ σοβαρή προσπάθεια», προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο σημαντική για τις τρεις χώρες και την Ιταλία, αλλά και την «Ευρώπη η οποία επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές».

Αναφορά έκανε ο κ. Νετανιάχου και στο έργο του ηλεκτρικού καλωδίου, που θα ενώνει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Μπερσέμπα, στο Ισραήλ.

ΦΩΤΟ: ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Share this post