Ομοτράπεζοι Αναστασιάδης -Ακιντζί

Ομοτράπεζοι Αναστασιάδης -Ακιντζί

Μετά την παρέλευση 14 ημερών και αφού η είδηση βγήκε στον τουρκοκυπριακό τύπο και έκανε δήλωση ο ούτω καλούμενος ΥΠΕΞ της “ΤΔΒΚ”  και πρόεδρος του Κόμματος του Λαού , εκλεκτός της Άγκυρας , Κουντρέτ Οζερσάι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε απόψε ότι βρέθηκε μαζί του σε δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα. 

Ο Χασάν Ερτσακιτζιά στην εφημερίδα «Χαμπερτζί» έγραψε  σήμερα ότι κυκλοφορούσαν φήμες που «έπεσαν σαν βόμβα» ότι υπήρξε κρυφή συνάντηση/δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι που “σχολιάζεται ως διερεύνηση του ενδεχομένου για την επίτευξη ενός «κουκουλωμένου κονσένσους στο θέμα των δύο κρατών».

Ο Ερτσακιτζιά, που είναι σύμβουλος έκδοσης της εν λόγω εφημερίδας και αρθρογράφος, βάζει τον τίτλο «Αναζήτηση των δύο κρατών: Τί δείχνει η στήριξη του Αναστασιάδη προς τον Οζερσάι;». Αναφέρει επίσης ότι για το «κρυφό γεύμα» Αναστασιάδη – Οζερσάι  υπέβαλε σχετικό ερώτημα (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) η Εσρά Αϊγκίν, δημοσιογράφος.

«Το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε (με τον κ.  Αναστασιάδη) συνοδευόμενοι από τις συζύγους μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό από το να συναντηθώ με τον Αναστασιάδη, με τον οποίο γνωρίστηκα καθώς συνεργαζόμασταν στο τραπέζι των συνομιλιών, μαζί με τις συζύγους μας. Ο κ. Ακιντζί, όταν συναντήθηκε με τον ηγέτη του ΑΚΕΛ πριν από λίγο καιρό δεν με ενημέρωσε. Πληροφορήθηκα για την πρόταση περί εγγράφου Γκουτέρες από τον τύπο, και όχι από τον Ακιντζί», είπε ο Οζερσάϊ.

Ο Οζερσάϊ , όπως ο ” πρωθυπουργός” Ερσίν Τατάρ  επιβεβαίωσε την προηγούμενη πληροφόρηση της εφημερίδας  «Καθημερινή» Κύπρου , η οποία ήθελε τον «υπεξ» και τον Ν. Αναστασιάδη “να συναντώνται και να θέτουν επί τάπητος σειρά ζητημάτων σε μια συνάντηση που είχε μεγάλη διάρκεια”.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε :  «στις 4 Ιουνίου ύστερα από πρόσκληση του κ. Γιαννάκη Μούσα παρευρέθηκα σε δείπνο με τη σύζυγο μου και ο κ. Οζερσάι με τη δική του. Ήταν ένα κοινωνικής φύσεως δείπνο και συνεπώς αυτό είναι όλο». Δεν νομίζω, πρόσθεσε,  ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω ή όχι, όταν ιδιαίτερα πρόκειται περί καθαρά κοινωνικού γεγονότος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μούσα είναι Μαρωνίτης, ενώ δεν έχει αναφερθεί ο τόπος , στον οποίο παρατέθηκε το δείπνο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αντέδρασε στην εξέλιξη, δια μέσου του εκπροσώπου τύπου εκφράζοντας προβληματισμό για την επισκίαση του ρόλου της τουρκοκυπριακής ηγεσίας  και άσκησε  δριμύτατη κριτική στον κ. Οζερσάι.
Ο «υπεξ» απαντώντας σε αυτή την κριτική επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του χάρτη που κατέθεσε στην Γενεύη ο κ. Ακιντζί, τονίζοντας ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν ενημέρωσε εγκαίρως την κοινότητα του.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Η Άγκυρα προσεγγίζει θετικά την νέα εξέλιξη και υπενθυμίζει ότι στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ΑΟΖ, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ανάγκη από διάλογο και «πραγματική» επικοινωνία και κατανόηση.
«Τι καλύτερο από μια απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών, την στιγμή που κάποιοι προεξοφλούν τις εξελίξεις στην περιοχής μας», σημειώνουν στην εφημερίδα ” «Καθημερινή» Κύπρου καλά ενημερωμένες πηγές της  από τον κύκλο του  Προεδρικού στην Άγκυρα. , δίχως να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν επισήμως τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν τα εξής: «Ο κ. Οζερσάι είναι υπουργός εξωτερικών της ΤΔΒΚ, τα δικαιώματα της οποίας στην κυπριακή ΑΟΖ σπεύδει να υποστηρίξει η Τουρκική Δημοκρατία. Αν σήμερα δεν συναντηθεί με τον Ε/κ ηγέτη, ο οποίος ευθύνεται για την κορύφωση της έντασης, τότε ποια θα είναι τα καθήκοντα του; Γιατί αντιδρά ο κ. Ακιντζί σε μια απόπειρα διαλόγου και αναζήτησης συμβιβαστικών λύσεων;»
Η λύση του προβλήματος της ΑΟΖ “είναι απλή, όπως απλή είναι και αυτή του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά δεν ζητά τίποτα άλλο παρά δίκαιο και ίσο καταμερισμό της κεντρικής εξουσίας και των κερδών από το φυσικό αέριο. Μόλις η ε/κ πλευρά δώσει την συγκατάθεση της για κάτι τέτοιο, θα ξεκινήσουμε να συζητάμε ένα πολύ πιο διαφορετικό μέλλον», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές από την Άγκυρα.

 

Share this post