Όλοι τους (οι Ελληνοκύπριοι) είναι σφετεριστές κατά τον Ερντογάν

Όλοι τους (οι Ελληνοκύπριοι) είναι σφετεριστές κατά τον Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης*
Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαι την έντονη αντίδραση του προς την Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ένταση, που δημιουργείται με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε πως «έκαναν τα βήματα που έπρεπε να κάνουν εντός των ορίων της δικαιοσύνης» και πρόσθεσε:
«Αλλά σε περίπτωση που έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοσύνη, τότε και εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν. Η Νότια Κύπρος μέχρι σήμερα δεν συμπεριφέρθηκε με δικαιοσύνη. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν δικαιώματα αυτοί που δεν έχουν κανένα δικαίωμα εκεί».
Εξάλλου, έντονη υπήρξε η αντίδραση της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας με την οργάνωση SDF διότι σε αυτήν συμμετέχει και το PYD, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση και βιτρίνα του PKK.
«Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο» δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.
Απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν την αναχώρηση του για την Τουρκία από την πρωτεύουσα της Κίνας ο κ. Ερντογάν είπε:
«Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ δέχεται ως συνομιλητή μια τρομοκρατική οργάνωση, κάθετε μαζί της στο ίδιο τραπέζι και υπογράφει μια συμφωνία, ωσάν να πρόκειται για αναγνωρισμένο επίσημο καθεστώς, με την ηπιότερη έκφραση της είναι ένα σκάνδαλο. Αυτό δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να μείνει έτσι».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ξεκίνησε η απαραίτητη πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ΟΗΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σκανδαλώδη, όπως την αποκάλεσε, συμφωνία.


Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε και την αντίδραση του στις ΗΠΑ σχετικά με τα F-35, απαντώντας στις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι επανέλαβαν ότι εάν αγοραστούν τα S-400 δεν θα παραδοθούν τα F-35. «Εμείς είμαστε συμμέτοχοι στην παραγωγή» τόνισε και συνέχισε: «Αν εσείς αναζητάτε πελάτες, βρήκατε έναν πελάτη (εμάς), εκείνος ο πελάτης κατέβαλε τις πληρωμές τακτικά, πως είναι δυνατό λοιπόν να μην παραδώσεις το εμπόρευμα αυτού του πελάτη. Αυτό λέγεται σφετερισμός».
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα, αν τίθεται θέμα να αναλάβει η Τουρκία το καθήκον του μεσολαβητή στην ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ο Ερντογάν απάντησε :
«Στην συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Άμπε, είπε «Θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί σε κάτι τέτοιο;» και εγώ είπα «Γιατί όχι;». Είπα «Μπορώ να πραγματοποιήσω συνομιλίες και με τους δυο είτε με τον Ροχανί, είτε με τον Χαμανεϊ». «Αν λέτε να κάνουμε κοινές συνομιλίες, γίνετε και αυτό».
Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την αντίδραση του στις δηλώσεις των δυνάμεων Χαφτάρ στη Λιβύη, που στοχοθετούν την Τουρκία, στην απαγωγή των Τούρκων πολιτών και στη συνέχεια την απελευθέρωση τους.
Αφού σημείωσε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα είπε:
«Ο Χάφταρ αυτή τη στιγμή έκανε μια τελείως πειρατική κίνηση εκεί. Εγώ μέχρι σήμερα δεν συνομίλησα με τον Χάφταρ. Ελπίζουμε να προκύψει δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη το ταχύτερο δυνατό».
*Εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» της Πόλης

Share this post