Οι Ρώσοι, μέσω Τραμπ, έστειλαν τον Pete Sessions στην «ΤΔΒΚ»

Οι Ρώσοι, μέσω Τραμπ, έστειλαν τον Pete Sessions στην «ΤΔΒΚ»

Η επίσκεψη του Αμερικανού  βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Pete Sessions (Πιτ Σέσσιονς) στην παράνομη “ΤΔΒΚ”, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και η  άφιξη του αεροδρόμιο Ercan (Τύμπου), “δεν έχει ουδεμία απολύτως σχέση με την επίσημη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης”, διαβεβαίωσε την ιστοσελίδα ageliaforos.com έγκυρη διπλωματική πηγή.   

Κατά τις εκτιμήσεις  ο ακροδεξιός βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Pete Sessions   σχετίζεται με την Μόσχα και είναι αυτή, που παρασκηνιακά, μέσω Τραμπ,  τον παρότρυνε να πάει στα κατεχόμενα.  Επίσης, σημειώνονται  οι φιλικές σχέσεις  Πούτιν-Τραμπ-Ερντογάν.

Το γεγονός ότι ο Pete Sessions δρα εντός της Βουλής των ΗΠΑ ως όργανο της Μόσχας στηρίζεται σε δύο ενέργειες του:

*Το 2017 ως πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων εμπόδισε ένα νομοσχέδιο για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Ιράν να προωθηθεί προς ψήφιση, λέγοντας ότι ορισμένα μέρη του νομοσχεδίου, το οποίο πέρασε από τη Γερουσία με ψήφους 98-2, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν “τεράστια προβλήματα στις εταιρείες στο Ντάλας του Τέξας που εκπροσωπώ” και να τις θέσουν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

*Τον Ιούλιο του 2018 υποστήριξε ότι ήταν περιττή η αύξηση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για την ασφάλεια των εκλογών. Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016 και ότι συνέχιζε να παρεμβαίνει στα εκλογικά συστήματα από τον Ιούλιο του 2018.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Τέξας, Pete Sessions, συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος του μίλησε για «βιώσιμη λύση στη βάση των δύο κρατών». Ο Τατάρ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ΔΔΟ έχουν εξαντληθεί,  “λόγω της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων που θεωρούν  την Κύπρο ελληνικό νησί”.

Ο Sessions είπε πως η αρχή του σεβασμού και των «δύο λαών» στο νησί είναι σημαντική και δήλωσε ότι απαιτείται κοινή λογική και μεγάλη ηγετικότητα για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Επίσης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της “βουλής” της “ΤΔΒΚ”, Ζορλού Τουρέ, μετά από την συνάντηση ο Sessions δήλωσε:« Θεωρώ απολύτως σωστό και δίκαιο να επισκεφθώ τον “βορρά”», αφού έχω επισκεφθεί τον “νότο” στο παρελθόν». Όπως είπε ο Αμερικανός πολιτικός, «η ΤΔΒΚ είναι φίλος», και πρόσθεσε ότι είναι  έτοιμος «να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσπάθειες του τουρκοκυπριακού λαού να ακουστεί η φωνή του».

 Παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρέκκλιση από την επίσημη θέση των ΗΠΑ χαρακτήρισε την επίσκεψη το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «η εν λόγω παράνομη μετάβαση αποτελεί συνειδητή επιλογή του ιδίου του βουλευτή, η οποία αντιβαίνει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς, όπως η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Στην περίπτωση του κου Sessions, σε αντίθεση με άλλες, η αποτροπή δεν κατέστη δυνατή, λόγω ακριβώς του ιστορικού των σχέσεών του με την Τουρκία».

Η επίσκεψη του  βουλευτή προκάλεσε  την αντίδραση της Ουάσινγκτον και της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι “είναι ιδιωτική”.

 

 

.

Share this post