Οι πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

Οι πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

Έγινε λόγος για ανάληψη ευθύνης , λόγω κακού αποτελέσματος, αλλά ουδείς παραιτήθηκε

Με δηλώσεις τους απόψε οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων έκαναν τα πρώτα τους σχόλια για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο,  και αυτοί,  των οποίων τα κομματικά ποσοστά σημείωσαν απώλεια σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να υποβάλλουν την παραίτηση τους. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Μήνυμα συνεννόησης και συνεργασίας προς όλους απηύθυνε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως “η επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών επιβάλλεται να μας βρει ενωμένους σε μια Βουλή που πρέπει να δίδει βάρος στις συγκλίσεις και όχι στην άγονη αντιπαράθεση”.

“Όσα μας ενώνουν υπερισχύουν. Με αυτά επιλέγουμε να πολιτευόμαστε”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου έξω από τα  κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, επευφημούμενος από στελέχη και οπαδούς του κόμματός του.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως “σήμερα οι πολίτες μίλησαν. Η κοινωνία επέλεξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αποδοκίμασε τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Αποφάσισε για το αύριο της χώρας μας με ακόμα μια φορά πρωταγωνιστή τον ΔΗΣΥ”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “η δημοκρατία έλαμψε σε μια άψογη διαδικασία που εξέφρασε τη λαϊκή βούληση. Ευχαριστώ θερμά τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν για μια ακόμη φορά. Τους ευχαριστώ που άντεξαν την ένταση, πρωτόγνωρη, της προεκλογικής περιόδου, που αναγνώρισαν την προσπάθειά μας”, ανέφερε

Διαβεβαίωσε πως η ψήφος των πολιτών “αποτελεί για μας μεγάλη ευθύνη”, για να σημειώσει πως “συνεχίζουμε με τα μανίκια πάνω γιατί έχουμε μπροστά μας πολλές και μεγάλες προκλήσεις”.

“Να ψηφίσουμε και να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία. Να υλοποιήσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να φτιάξουμε την Κύπρο του αύριο για τους νέους μας. Μα πάνω από όλα να δώσουμε τη μάχη να φέρουμε τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που μας  αξίζει με οφέλη για όλους”, πρόσθεσε.Είπε πως ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε από τον ιστορικό ηγέτη του Γλαύκο Κληρίδη “για να είναι η δύναμη της σύνεσης και της σωφροσύνης και να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για απελευθέρωση και επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας. Με γνώμονα το καλό της πατρίδας μας από αύριο παραμερίζουμε τις διαφορές μας”, σημείωσε

Αναφερόμενος στον κόσμο της παράταξης που δεν ψήφισε τον ΔΗΣΥ σήμερα, είπε πως “κατανοούμε τους λόγους τους και αφουγκραζόμαστε τα μηνύματά τους”.

“Στον ΔΗΣΥ από την επόμενη ημέρα πιάνουμε δουλειά για να δικαιώσουμε όσους μας εμπιστεύτηκαν αλλά και για να φέρουμε πίσω όσους απομακρύναμε. Για να κάνουμε τον Δημοκρατικό μας Συναγερμό ακόμα πιο δυνατό”, ανέφερε.

Εξέφρασε συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες και τους νεοεκλεγέντες καθώς και σε όλα τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Ευχαρίστησε τον στενό συνεργάτη του και υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας, Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, και όλους τους συνεργάτες του για την προσπάθειά τους και όλους τους υποψήφιους βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΔΗΣΥ “που έδωσαν ίσως την πιο δύσκολη μάχη από την ημέρα ίδρυσης του ΔΗΣΥ με αυταπάρνηση, αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη”, όπως είπε.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Κυβέρνηση που, όπως είπε, έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο, που διαχειρίστηκε μια παγκόσμια πανδημία με μεγάλη επιτυχία.

Ακόμη ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Έφορο Εκλογών και όσους εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Εξάλλου, σε μήνυμα στο Twitter ο κ. Αβέρωφ έγραψε:

Συνεχίζουμε με τα μανίκια πάνω. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό από την επομένη πιάνουμε δουλειά. Ευχαριστώ θερμά τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν για μια ακόμα φορά. Που άντεξαν την ένταση της προεκλογικής περιόδου. Που αναγνώρισαν την προσπάθειά μας.

Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ)

 

«Μιλούσα πάντα με ειλικρίνεια. Οι πολίτες εκφράστηκαν σήμερα με την ψήφο τους. Η απογοήτευση τους εκφράστηκε είτε με αποχή είτε με ψήφο διαμαρτυρίας. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμέναμε. Το σεβόμαστε και θα το μελετήσουμε ενδελεχώς για να διεξάγουμε τα ανάλογα συμπεράσματα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος των Βουλευτικών εκλογών.

Επίσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε τα εξής:

«Μπορούμε να πούμε από τώρα ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε. Κυρίως δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Έχουμε μπροστά μας το συνέδριο του κόμματος, δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε εσωστρέφεια, όμως θα το αξιοποιήσουμε για ένα γόνιμο διάλογο για να δούμε πώς θα επανέλθει το ΑΚΕΛ στη θέση που πραγματικά του αξίζει.

                                                                                                ΦΩΤΟ: ΚΥΠΕ

Εξακολουθεί να μας ανησυχεί το επικίνδυνο αδιέξοδο στο Κυπριακό, η επικίνδυνη αύξηση της διαπλοκής και της διαφθοράς που αποκτά θεσμικό χαρακτήρα και οι αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθούνται. Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να υπερασπιζόμαστε όσα συνιστούν το ιδεολογικό και κομματικό μας DNA. Να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να αντιστεκόμαστε στη θεσιμκή διαφθορά που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού και να υπηρετούμε με προσήλωση τον στόχο της λύσης του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ παραμένει βασική δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης. Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας και τους πολίτες να εργαστούμε για Βουλή με κοινωνικό πρόσωπο, έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε για προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Απαντώντας σε ερώτηση για θέμα ανάληψης ευθυνών από την ηγεσία ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι η ηγεσία του κόμματος έχει μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της στο δικό μας κόμμα οι ευθύνες αναλαμβάνονται συλλογικά αλλά σε ό,τι με αφορά σίγουρα θα αναλάβω τις ευθύνες οι οποίες μου αναλογούν. Το συνέδριο θα είναι πολύ σύντομα, είναι προγραμματισμένο για τις 25-27 Ιούνη, θα το κάνουμε αν προλαβαίνουμε.

Είναι προφανές ότι έχουμε πρόβλημα. Θα το αναλύσουμε στο συνέδριο μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο και θα επιδιώξουμε να βρούμε όλους τους λόγους για τους οποίους υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η Κυβέρνηση είναι απομονωμένη από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν νομίζω ότι έχει ποσοστά τα οποία της επιτρέπουν να λέει ότι έχει πείσει την κυπριακή κοινωνία με τις πολιτικές τις οποίες ακολουθεί. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν καταφέραμε να πείσουμε και πρέπει να βρούμε τους τρόπους. Έχω απόψεις αλλά θα ήταν λάθος να τις πω. Θα τις συζητήσουμε ολοκληρωμένα και θα τις πούμε.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η απώλεια έδρας να περιοριστεί στη μία.

Σίγουρα η Κυβέρνηση θα έχει σοβαρό πρόβλημα να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε εντός είτε εκτός της Βουλής. Θα έχει σοβαρό πρόβλημα και αν δεν το συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερο σεβασμό στα πολιτικά κόμματα μεγαλύτερη συζήτηση για την προώθηση διαφόρων πολιτικών και μεγαλύτερη προσπάθεια για συναίνεση θεωρώ ότι θα δυσκολευτεί πολύ. Οι σχεδιασμοί για τις προεδρικές θα ξεκινήσουν. Θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα».

Προβληματισμό για την απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων από τη εκλογική του δύναμη, αλλά και ικανοποίηση για την εκλογή εννέα βουλευτών, όσες καις τις εκλογές του 2016, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι οι εννέα έδρες διατηρούν τον ρυθμιστικό ρόλο και στη νέα Βουλή.
 
Σε δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος προανήγγειλε ειδική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη θέση του ΔΗΚΟ ενόψει της εκλογής του Προέδρου της νέας Βουλής.

 


 
«Ο κυπριακός λαός μίλησε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους που τίμησαν το ΔΗΚΟ, τους υποψήφιους που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και τα στελέχη που εργάστηκαν στην εκλογική αναμέτρηση.
 
«Έληξε μια δύσκολη εκλογική μάχη για το ΔΗΚΟ με δεδομένο το γεγονός ότι από το 2016 μέχρι σήμερα, δύο πολιτικοί σχηματισμοί φτιάχτηκαν με αποκλειστικό στόχο να πλήξουν το ΔΗΚΟ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το ΔΗΚΟ, καθώς είχαμε απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές».
 
Σημείωσε όμως ως σημαντικό το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ εκλέγει εννέα έδρες όσες είχε εκλέξει και το 2016, για να προσθέσει ότι «η επανεκλογή των εννέα εδρών διατηρεί τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ και στη νέα Βουλή».
 
«Αναμφίβολα θα θέλαμε η διατήρηση των εννέα εδρών να συνοδευόταν από διατήρηση ή και την αύξηση των ποσοστών μας», είπε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε, αυτό «ασφαλώς μας λυπεί και μας προβληματίζει».
 
Λέγοντας πως «έχουμε καθήκον να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια και να λάβουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσουμε στις δύσκολες προκλήσεις που περιμένουν τη χώρα μας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος προτίθεται τις επόμενες μέρες να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ συμπλήρωσε πριν από μερικές μέρες 45 χρόνια ζωής και πρόσθεσε: «Με αυτοπεποίθηση για όσα πετύχαμε στο παρελθόν, με πίστη την ορθότητα των αρχών και των θέσεων θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα εντός και εκτός Βουλής».
 
Σε ερώτηση αν έκανε ζημιά η παρουσία της Δημοκρατικής Παράταξης και αν έγιναν λάθη από την ηγεσία και αν αναλαμβάνει κάποια ευθύνη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως όλα αυτά θα εξεταστούν κατά την ειδική συνεδρία της ΚΕ του κόμματος.
 
Ερωτηθείς αν η επόμενη μέρα θα θέσει θέμα ηγεσία για το κόμμα έπειτα από την αξιολόγηση του αποτελέσματος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος «δεν έχω κρυφτεί ποτέ στη ζωή μου».
 
«Στον βαθμό που μου αναλογεί οποιαδήποτε ευθύνη για το αποτέλεσμα, αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω, αλλά τα ζητήματα αυτά θα τα συζητήσουμε συλλογικά, ξεκινώντας με την ειδική συνεδρία της ΚΕ», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση για τη θέση του ΔΗΚΟ όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της νέας Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτό θα αποφασιστεί συλλογικά στα αρμόδια όργανα του κόμματος και φυσικά αυτό θα το αποφασίσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ την κατάλληλη στιγμή.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για το ο Κύπριος ψηφοφόρος δεν υιοθέτησε το σύνθημα για κάθαρση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «μας προβληματίζει το γεγονός ότι προφανώς δεν καταφέραμε να πείσουμε», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της συνεδρίας της ΚΕ του κόμματος.

ΕΛΑΜ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι ο αποψινός μεγάλος νικητής, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, σημειώνοντας πως το κόμμα κατάφερε να καταγράψει αύξηση σε όλες τις επαρχίες.
 
Ο κόσμος έχει στείλει σήμερα τα δικά του μηνύματα και σαν παράταξη τα έχουμε λάβει, είπε ο κ. Χρίστου σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΕΛΑΜ.
 
Από αύριο το πρωί, συνέχισε, προέχει η σκληρή δουλειά. «Σεμνά και ταπεινά θα δουλέψουμε για τους ανθρώπους που υποφέρουν», αλλά και «για το μέλλον των παιδιών μας, το οποίο εμείς θέλουμε και ονειρευόμαστε», είπε.

Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, ανέφερε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας ότι «πάρα πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα».
 
«Το ΕΛΑΜ θα σταθεί απέναντι στη διαφθορά, είτε αυτή προέρχεται από την Κυβέρνηση, είτε προέρχεται από το ΑΚΕΛ, είτε το ΔΗΚΟ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως το ΕΛΑΜ «θα πολεμήσει για τα δίκαια του κάθε πολίτη».
 
Ευχαρίστησε τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν το κόμμα του, σημειώνοντας πως είναι «η μεγαλύτερη απόδειξη πως η συγκεκριμένη παράταξη ήρθε και θα μείνει».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρίστου αναφερόμενος στην προεδρία της Βουλής είπε ότι «είναι κάτι το οποίο θα δούμε τις επόμενες ημέρες». «Από εκεί και πέρα εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να στηρίξουμε προτάσεις κομμάτων, είτε νομοσχέδια της Κυβέρνησης, τα οποία θα είναι προς όφελος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή σαν κυπριακή κοινωνία», συμπλήρωσε.
 
Όσον αφορά την τέταρτη θέση που έλαβε το ΕΛΑΜ, ο κ. Χρίστου εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση. «Όταν ένα κίνημα μετά από τόσο πόλεμο καταφέρνει να είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη στη Βουλή και ταυτόχρονα καταφέρνει να διπλασιάσει τα ποσοστά και να αυξήσει τον αριθμό των ψήφων, νομίζω πρέπει να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι», κατέληξε.

Μ. Σιζόπουλος

«Μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες υπονόμευσης από πολλές πλευρές έδωσαν τη μάχη τους με ήθος και αξιοπρέπεια για το τελικό αποτέλεσμα», είπε απόψε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Πετύχαμε κάποιους από τους στόχους μας. Πετύχαμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και αν κρίνουμε την απώλεια των ποσοστών από τα μεγάλα κόμματα αυτό θεωρείται μια σημαντική επιτυχία. Την ίδια στιγμή αυξήσαμε και τον αριθμό των κοινοβουλευτικών μας εδρών. Δεν κατορθώσαμε για μερικές δεκάδες ψήφους να κρατήσουμε την 4η θέση και να εισέλθουμε στην 3η κατανομή για να αυξήσουμε περαιτέρω τις κοινοβουλευτικές μας έδρες. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα με ήθος και αξιοπρέπεια και εντιμότητα να αγωνιζόμαστε για να προασπίσουμε την κρατική υπόσταση της κυπριακής Δημοκρατίας, να προασπίσουμε την πατρίδα μας και την ίδια στιγμή να συμβάλουμε σε μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση και όχι σε μια λύση ρατσιστική, διχοτομική όπως είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που επιχειρείται να μας επιβληθεί», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «την ίδια στιγμή θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κοινωνική και οικονομική προστασία στους συμπατριώτες μας κυρίως αυτούς που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που λόγω της οικονομικής κρίσης του 2012-13 και της πρόσφατης πανδημίας έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και κυρίως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Τέλος θα ήθελα διαβεβαιώσω του πολίτες ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την προσπάθεια και τον αγώνα μας για να υπάρχει διαφάνεια, αποκάλυψη των σκανδάλων και παραδειγματική τιμωρία επιτέλους, όλων αυτών που ευθύνονται και μέσα από τα σκάνδαλα σταδιακά απαξιώνεται και η πολιτική ζωή της πατρίδας μας αλλά υπονομεύεται και στο εξωτερικό η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ουσία το ΕΛΑΜ δεν κέρδισε την 4η θέση κάποιοι του την χάρισαν με την στάση τους με την θέση τους και την συστηματική υπονόμευση εις βάρος της ΕΔΕΚ γιατί η ΕΔΕΚ αποτελεί ανάχωμα αξιοπιστίας στις προσθέσεις και τις προσπάθειες τους».

«Η συνεργασία με την Συμμαχία δεν είναι ευκαιριακή συνεργασία αλλά θα ήταν συνεργασία με προοπτική, Τα συλλογικά όργανα θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν τα πλάνα μας για το μέλλον και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σε πλαίσιο διαφάνειας και δημοκρατικής διαδικασίας. Ήταν προφανές ότι δεχθήκαμε ανελέητο πόλεμο και από το εξωτερικό αλλά δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις από το εσωτερικό. Αλλά αυτή την στιγμή αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών να δούμε πώς διαμορφώνεται το νέο κοινοβουλευτικό σκηνικό και από εκεί και πέρα το πώς εμείς θα προχωρήσουμε. Θέλω να εκφράσω συγχαρητήρια στην Δημοκρατική Παράταξη γιατί ήτα σημαντική η επιτυχία της σε αυτή την εκλογική διαδικασία», κατέληξε.

Οικολόγοι

«Η πραγματικότητα είναι ότι και με τις δημοσκοπήσεις που βλέπαμε πρόσφατα περιμέναμε ψηλότερα ποσοστά. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ένα μικρό κόμμα και έχουμε δεκτεί ένα ανελέητο πόλεμο και από τους άλλους και πιο μεγάλους. Επομένως ήταν δύσκολο για εμάς στην προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος των Βουλευτικών εκλογών.

 

Πρόσθεσε ότι «παραμένουμε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες μέσα στη Βουλή. Είμαι πολύ περήφανη για την δουλειά που κάνουμε μέσα στη Βουλή σε σχέση με τον αριθμό των βουλευτών που έχουμε και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε δυνατά όπως και πιο πριν. Είμαστε πραγματικά ένα κίνημα το οποίο προωθεί τις ευρωπαϊκές και πράσινες πολιτικές και θα συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο και θα εστιάσουμε σε άλλα συγκεκρκιμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος όπως για παράδειγμα θέματα διαφθοράς, πολιτισμού τα προβλήματα της νεολαίας και άλλες προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει και δυστυχώς τα άλλα κόμματα τις εμπόδιζαν από το να προχωρήσει η συζήτηση τους».

«Ένα μικρό κόμμα όπως εμάς δεν είχαμε δυνατότητα για δράσεις που απαιτούσαν πολλά λεφτά. Επιπλέον είχε κόμματα τα οποία είχαν στοχοποιήσει συγκεκριμένα το Κίνημα με διάφορα κακόγουστα βίντεο, κακοσχεδιασμένα και χωρίς σωστή πληροφόρηση μας έκαναν πόλεμο. Δεν θα πω περισσότερα, θα πω απλά ότι εμείς μπαίνουμε στη Βουλή είτε τους αρέσει είτε όχι και θα είμαστε εκεί για να αγωνιστούμε για όλα όσα έχω πει. Περιμένουμε ότι εφόσον έχουμε τα ίδια ποσοστά με το 2016 ότι θα έχουμε πάλι και τις δύο έδρες. Σε ερώτηση για την προεδρία της Βουλή ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι είναι θέμα απόφασης των συλλογικών οργάνων», κατέληξε.

Μ. Κάρογιαν 

«Για την Δημοκρατική Παράταξη- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων , το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν.

Σε δηλώσεις απόψε στα γραφεία του κόμματος ανέφερε ότι «το στοίχημα που αναλάβαμε πριν 2μιση χρόνια αγκαλιάστηκε από τον κυπριακό λαό κάτω από πρωτόγνωρες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δεν μας επέτρεψαν να επικοινωνήσουμε μαζί του όπως και όσο θα θέλαμε. Επιβεβαιώθηκε έτσι με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι η αναγέννηση του Κέντρου η ανανέωση του πολιτικού μας συστήματος αποτελούν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Χάριν σε αυτή την κοινωνία κερδίσαμε μια μάχη που δώσαμε με πενιχρά μέσα, με πολλή ψυχή με πολλή πίστη. Κυρίως γιατί πιστέψαμε στην ανάγκη της αναγέννησης του αυθεντικού κέντρου».

«Χάριν σε αυτή την κοινωνία αναμετρηθήκαμε με τις συστημικές δυνάμεις και βγήκαμε νικητές, επειδή οι συμπολίτες μας αναγνώρισαν την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα μας. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη για την δυνατότητα να τους εκπροσωπήσουμε στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Για την αποστολή που μας ανέθεσε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να περάσει με αξιοπιστία η Κύπρος σε μια νέα ελπιδοφόρα μάχη και εποχή, ξεπερνώντας τις αντιθέσεις του παρελθόντος, προτείνοντας νέες συνθέσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον της πατρίδας και της νέας γενιάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «πρόκειται για ένα εκλογικό αποτέλεσμα κόλαφο για τον λαϊκισμό τον παλαιοκομματισμό και τον πολιτικό μηδενισμό. Για ένα αποτέλεσμα που διατρανώνει την απόφαση του κυπριακού λαού να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω αυτούς που θέλουν να τον γυρίσουν πίσω. Είναι μια δίκη του νέου εναντίον του παλαιού που μας γεμίζει ευθύνες από αύριο το πρωί για το αύριο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο κυπριακός λαός και η κοινωνία μας. Εμείς θα τις αναλάβουμε παλεύοντας για μεταρρυθμίσεις με τόλμη και πάνω από όλα κοινωνική συναίνεση».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι «η μεγάλη πρόκληση της επόμενης μέρας είναι να εργαστούμε για να μετατρέψουμε τα ποσοστά της αποχής σε δημιουργική δύναμη αλλαγής του πολιτικού μας συστήματος, του παραγωγικού μας μοντέλου, του τρόπου διακυβέρνησης. Θα απαντήσουμε με μάχες που δίνουμε με την καρδιά μας και το μυαλό με το πείσμα να φανούμε χρήσιμοι και ωφέλιμοι. Η Δημοκρατική Παράταξη ήρθε για να μείνει σε πείσμα όσων επενδύουν στην ακινησία την αδράνεια και τον εφησυχασμό. Σε πείσμα όσων θέλουν την Κύπρο να παραμένει περιθωριοποιημένη, διχασμένη και μοιρασμένη. Ήρθε για να αποτελέσει ρυθμιστεί και όχι εκβιαστή. Να αναζητήσει προγραμματικές συγκλίσεις και όχι ευκαιριακές συνεργασίες. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε υπεύθυνα, με τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής. Έχουμε ευθύνη να φτάσουμε στον προορισμό μας και πιστέψτε με ότι θα τα καταφέρουμε».

ΑΝΝΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Επιβράβευση των κομμάτων “που είναι μπλεγμένα στα σκάνδαλα της διαπλοκής και της διαφθοράς” από τον κόσμο, θεωρεί ότι δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών η Γενική Συντονίστρια του κινήματος «Αλλαγή Γενιά» Άννα Θεολόγου, σημειώνοντας ότι η ίδια θέλει να πιστεύει ότι το κίνημα θα παραμείνει και θα διεκδικήσει όσα ζητά ως αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

«Ο λαός έχει μιλήσει. Φαίνεται ότι έχει επιλέξει την διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα και αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας», είπε η κ. Θεολόγου σε δηλώσεις της απόψε.

Εμείς, ανέφερε, «δώσαμε τον αγώνα μας, ένα αγώνα έντιμο, με ήθος και με μετριοπάθεια». Δείξαμε, πρόσθεσε, «στον κόσμο τις προτάσεις μας στα προβλήματα της κοινωνίας και στα όσα αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα».  

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Θεολόγου στην πολεμική που δέχθηκε το κίνημα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες 40 μέρες, προσθέτοντας ότι «πολύς κόσμος δεν είχε λάβει γνώση αυτών των διαδικασιών, δεν είχε ενημέρωση».

Εντούτοις, σημείωσε η ίδια, «θέλω να πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής Γενιάς θα παραμείνει και θα διεκδικήσει όσα ζητά ως αλλαγή σε αυτόν τον πολιτικό στίβο, σε αυτό το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου».

Ευχήθηκε «σε όλους όσοι έχουν εκλεγεί καλή δουλειά στη νέα Βουλή, πάντα με γνώμονα την ενάσκηση του δικαίου και των δικαιωμάτων της κοινωνίας χωρίς οποιαδήποτε εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Ας ελπίσουμε ότι η νέα Βουλή θα έχει αναβαθμισμένο ήθος και πολιτικό λόγο για την επόμενη πενταετία, είπε.

Σε ερώτηση αν δεν θεωρεί προσβολή το σχόλιο της ότι οι πολίτες επέλεξαν τη διαφθορά απάντησε ότι «μπορείτε να δείτε να νούμερα των κομμάτων που είναι στην πρωτιά». Από αυτό, πρόσθεσε, «φαίνεται ότι ο κόσμος δεν τιμώρησε τα κόμματα που είναι μπλεγμένα στα σκάνδαλα της διαπλοκής και της διαφθοράς, παρά την αγανάκτηση και την απόγνωση που είδαμε εντός της κοινωνίας». Φαίνεται, ανέφερε, «ότι έχουν δεχθεί επιβράβευση και θα το δείτε με την αύξηση των εδρών τους καθότι πολλά μικρά κόμματα δεν μπαίνουν στη δεύτερη κατανομή και κατ’ επέκταση αυτές τις έδρες θα τις λάβουν τα μεγάλα κόμματα».

Και αυτό, είπε, «είναι επιβράβευση είτε θέλουμε να το αναγνωρίσουμε είτε δεν θέλουμε να το αναγνωρίσουμε».
Σε ερώτηση για το θέμα της διακοπής συνεργασίας με τους Ενεργούς Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, ανέφερε ότι έχει πει επανειλημμένα «ότι ήταν θέμα ταυτότητας και για αυτό το λόγο έσπασε η συνεργασία». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «η κάθε ομάδα συνέχισε το δρόμο της, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, με μετριοπάθεια, με ήθος και με προτάσεις».

«Είναι σεβαστή η επιλογή του κόσμου, είναι σεβαστή η επιλογή του λαού. Αυτό αποφάσισε ο λαός και με αυτόν τον τρόπο πορευόμαστε», είπε καταληκτικά η κ. Θεολόγου.

Share this post