Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ καταγγέλλουν το κλείσιμο οδοφραγμάτων

Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ καταγγέλλουν το κλείσιμο οδοφραγμάτων

*Ο Ακιντζί θα στείλει επιστολή για το θέμα αυτό στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Με κατεπείγουσα ερώτηση τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργος Γεωργίου, καταγγέλλουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων ως μέτρο προστασία κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στην ερώτηση τους οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος της Αριστεράς υποστηρίζουν πως «η απόφαση δυσκολεύει τη διέλευση και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους πολίτες, τόσο Ελληνοκυπρίους όσο και Τουρκοκυπρίους».
Οι δύο ευρωβουλευτές επικαλούνται τον κανονισμό για την «Πράσινη Γραμμή» και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους απαντήσει κατά πόσο αυτή η «μονομερής», όπως την χαρακτηρίζουν, ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε κοινοποιηθεί στην ΕΕ , σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξετάσει την συμβατότητα της εν λόγω απόφασης με τον κανονισμό.

Άμεση ήταν η αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά, στην ενέργεια των συναδέλφων τους του ΑΚΕΛ.

Με κοινή δήλωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους και την απογοήτευσή τους για την ερώτηση προς την Κομισιόν και υποστηρίζουν ότι «ουσιαστικά αυτή είναι καταγγελία της κυπριακής κυβέρνησης για ένα μέτρο που λήφθηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους μέσα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη ρόλο με μεγαλύτερη επιρροή έναντι της «μονομερούς», όπως είπε, απόφασης για το κλείσιμο 4 οδοφραγμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ο Ακιντζί θα στείλει επιστολή για το θέμα αυτό στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο κ. Ακιντζί ζήτησε είχε συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κ. Ακιντζί  είπε ότι συνεχίζει τις επαφές του για το θέμα τόσο με την ε/κ «διοίκηση», όσο και με τα ΗΕ και την ΕΕ, λέγοντας ότι «και οι δύο κοινότητες έχουν συνηθίσει πλέον την επαφή. Κανείς πλέον δεν έχει την δύναμη να κρατήσει αυτά τα οδοφράγματα κλειστά. Επειδή αυτό είναι αντίθετο και με την πολιτική της ΕΕ και με την προσπάθεια των ΗΕ για προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Και δεν υπάρχει ένα πραγματικά δίκαιο αιτιολογικό γι’ αυτό».
Το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο επαναφέρει το θέμα του απευθείας εμπορίου.
Ο Ακιντζί ανέφερε σε αντιπροσωπεία καταστηματαρχών ότι την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο νοσοκομείο Λευκωσίας και δύο ώρες μετά την πρώτη τους επικοινωνία, με αφορμή το συμβάν αυτό, ο κ. Αναστασιάδης του τηλεφώνησε ξανά για να τον ενημερώσει για την απόφαση και πως αυτή θα επαναξιολογηθεί σε μια εβδομάδα. Ο κ. Αναστασιάδης του ανέφερε επίσης, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, ότι στο Υπουργικό υπήρξαν απόψεις για κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων, αλλά ο ίδιος δεν αποδέχθηκε κάτι τέτοιο.
Του υπενθύμισε, συνέχισε, ότι στις δύο συναντήσεις της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Υγείας, στις 3 και 20 Φεβρουαρίου δεν τέθηκε θέμα για τα σημεία διέλευσης. «Όταν τον ρώτησα τι έγινε και ξαφνικά θέλετε να κλείσετε τα οδοφράγματα, ο Αναστασιάδης είπε ‘εσείς έχετε 3000 Ιρανούς φοιτητές και αυτοί έχουν και οικογένειες. Αυτοί μπορεί να μεταφέρουν τον ιό και του είπα ότι είναι πολύ λάθος όλο αυτό».

Τηλεφωνική επικοινωνία με Αναστασιάδη

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι χθες του τηλεφώνησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και αυτή τη φορά του έθεσε το θέμα των μεταναστών που περνάνε στην «νότια» Κύπρο, κατά την έκφρασή του. «Λες κι εμείς τους καθοδηγούμε. Με δύο τρόπους περνούν στην άλλη πλευρά. Μια ομάδα έφτασε με σκάφος στο Παραλίμνι το πρωί. Είτε πάνε απευθείας στο νότο είτε έρχονται σε εμάς κι από εμάς μέσω παράνομων διόδων, μέσω παράνομων περιοχών, περνάνε στην άλλη πλευρά. Κάποιοι μένουν εδώ, κάποιοι στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Αλλά μίλησε λες κι εμείς εδώ οργανωμένα τους στέλνουμε σε αυτούς. Αυτό είναι λάθος, δεν το κάνουμε. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα. Ως κράτος γιατί να το κάνουμε αυτό; Δεν τίθεται θέμα να επιδείξουμε τέτοια συμπεριφορά εμείς».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στη συνομιλία επεσήμανε και πάλι στον κ. Αναστασιάδη το θέμα των κλειστών οδοφραγμάτων και του είπε ότι, πριν τη Δευτέρα, το θέμα πρέπει να επαναξιολογηθεί και να ανοίξουν τα οδοφράγματα νωρίτερα επαναλαμβάνοντάς του ότι «η απόφαση είναι λάθος».
Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε στους καταστηματάρχες ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για το κλείσιμο οδοφραγμάτων αλλά μεταξύ αυτών δεν είναι ο κορωνοϊός και αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν θα το αφήσει το θέμα έτσι, συνέχισε, σημειώνοντας ότι με μεγάλες δυσκολίες άνοιξαν τα οδοφράγματα. «Και η οδός Λήδρας με δυσκολία άνοιξε. Εγώ τρία χρόνια πάλευα για να ανοίξει η Δερύνεια και το Απλίκι, εσύ θα τα κλείσεις σε μια μέρα; Μαζί τα ανοίξαμε αυτά τα οδοφράγματα με μεγάλη προσπάθεια».
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι το οδόφραγμα της οδού Λήδρας είναι σημαντικό για τους καταστηματάρχες της περιοχής Αράστα, και η Δερύνεια για τους καταστηματάρχες της Αμμοχώστου.
Δεν υπάρχει δικαιολογημένο επιχείρημα γι’ αυτή την απόφαση, δήλωσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι, « εάν σημειωθεί κρούσμα κορωνοϊού στη μία ή την άλλη πλευρά, δεν είναι αυτός ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί». Η απόφαση που πήραν, είπε, δεν έπεισε ούτε τους Ε/κ, και υποστήριξε « είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι, άλλες σκέψεις».
• Με πληροφορίες από το KYΠΕ

Share this post