Οι δηλώσεις των υποψηφίων μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου

Οι δηλώσεις των υποψηφίων μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου

Ν. Χριστοδουλίδης : “Για εμάς η ενότητα δεν είναι σύνθημα”. -Αβέρωφ Νεοφύτου:”Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απολύτως σεβαστό”. – Ανδρέας Μαυρογιάννης: “Πετύχαμε τον στόχο μας και είμαστε ικανοποιημένοι”.

Μετά την οριστικοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών , πρώτος έκανε δήλωση ο Ανδρέας  Μαυρογιάννης (29.59%), ο οποίος θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη (32.04%)

«Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά πρώτα από όλα τις χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μας για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και τη σαφή εντολή να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα.

Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους συνεργάτες μου, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανωμένες κινήσεις καθώς και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μάς κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στον στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει όλες τις διαφορές μας. Γι’ αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ αυτή τη μάχη να την δώσουμε μαζί για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο, το οποίο έχω την πεποίθηση πως θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και για τον λαό μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα έχει επαφές με τον ΔΗΣΥ και άλλες δυνάμεις ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε πως θα έχουν επαφές με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και θα δουν πώς θα πάνε τα πράγματα.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν ανέμενε αυτό το αποτέλεσμα όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι απάντησε: «Νομίζω ότι αυτός ήταν ο στόχος μας, τον πετύχαμε και είμαστε ικανοποιημένοι».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου

“Βλέπετε, γιατί άξιζε εδώ και δεκαετίες να υπηρετώ αυτόν τον περήφανο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ένα κόμμα με αρχές και αξίες και με ανθρώπους που παραμένουν δίπλα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Γι’ αυτά που πιστέψαμε, την ενωμένη Κύπρο μας, τη δυνατή οικονομία για να μπορούμε να έχουμε αξιοπρεπείς πολίτες. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απολύτως σεβαστό”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου  (26.11%)

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

“Σήμερα η πατρίδα μας, η Κύπρος μίλησε. Μίλησε ξεκάθαρα. Αντικρίζω το αποτέλεσμα των εκλογών με απέραντο σεβασμό, με ικανοποίηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, αμντιλαμβανόμενος και πανέτοιμος να αναλάβω τη μεγάλη ευθύνης.

Eίναι πεποίθησή μου ότι η κοινωνία των πολιτών επιβεβαίωσε περίτρανα ότι επιζητεί συνένωση, επιζητεί ανανέωση, νέα ήθη στην πολιτική, επιζητεί Προοπτική και Ελπίδα για το σύνολο του κυπριακού λαού. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η κοινωνία αποδέκτηκε το μήνυμά μας και αγκάλιασε την πρότασή μας για να κάνουμε το βήμα στην επόμενη μέρα ενωμένοι, μακριά από αγκυλώσεις, και χωρίς τους διαχωρισμούς, τις τακτικές και τις προσεγγίσεις του παρελθόντος.

Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών μας προκαλούν ένα ειλικρινές συναίσθημα περηφάνιας αλλά και ευγνωμοσύνης για τον απλό πολίτη, για την κοινωνία των πολιτών, για όλους εσάς τους χιλιάδες εθελοντές που ήσασταν και είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της πρωτόγνωρης προσπάθειας συμμετοχικής δημοκρατίας, που όλους αυτούς τους μήνες γίνατε οι θαρραλέοι συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού, της προοπτικής και της ελπίδας. Σε όλους εσάς, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της ελεύθερης Κύπρου, αλλά και στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά μας, οφείλεται αυτή η πρώτη ΝΙΚΗ, σε σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, εσείς και άλλοι τόσοι συμπολίτες μας θα επισφραγίσετε την νέα φωτεινή σελίδα ιστορία του τόπου μας την ερχόμενη Κυριακή.

Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Σήμερα νίκησε η συλλογικότητα. Σήμερα νίκησε η βούληση της κοινωνίας για συνένωση δυνάμεων που θα αξιοποιήσει τους καλύτερους και θα πάρει την Κύπρο σε μια νέα εποχή, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου συμπεριληπτικό και με ενσυναίσθηση, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, πιο δίκαιο, με περισσότερη αξιοκρατία και ενίσχυση όλων των δημοκρατικών θεσμών.

Ήταν μια μεγάλη μέρα για όλους μας, μια δύσκολη μέρα. Δεν επιθυμώ να μακρηγορήσω. Θα έχουμε χρόνο να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αναλυτικά και να συζητήσουμε με όλους με πραότητα και την δέουσα σοβαρότητα.

Θέλω να συγχαρώ τον ανθυποψήφιό μου Αντρέα Μαυρογιάννη για την δεύτερη θέση, καθώς και όλους τους άλλους υποψηφίους. Στη Δημοκρατία και ειδικότερα όταν μιλούμε για μια πατρίδα υπό ημικατοχή, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει μόνον η κρατούσα απόφαση του κυρίαρχου λαού.

Στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους τους άλλους υποψήφιους που διεκδίκησαν το προεδρικό αξίωμα. Θέλω να επαναλάβω αυτό που ανέφερα φορτικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν ήταν και δεν είναι αντίπαλός μας. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της χώρας και του λαού μας. Κοινή είναι η έγνοια για την επόμενη μέρα.

Οραματίζομαι μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη, μια πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της. Μια χώρα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμενίους, Λατίνους και Μαρωνίτες. Για κάθε ευρωπαίο πολίτη σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό μας το όραμα έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται. Η πόρτα μας είναι ανοικτή από αύριο για όσους μοιράζονται την έγνοια μας για το αύριο, για τα παιδιά μας.

Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ούτε εμείς, ούτε ο κυπριακός λαός θα διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα και αναγχρονιστικά μοντέλα πολιτικής.

Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, αξιοποιώντας την ιδιότητα  του κράτος-μέλους της ΕΕ, μέσα από μια διεκδικητική και περήφανη εξωτερική πολιτική, παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μου. Και βεβαίως, η οικονομική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία, μακριά από πειραματισμούς και πολιτικές που μας οδήγησαν στη μιζέρια και στη χρεοκοπία.

Οι πολίτες που επέλεξαν άλλους ανθυποψηφίους έχουν την απεριόριστη εκτίμησή μας. Δεν είναι αντίπαλοί μας. Σεβαστές είναι όλες οι απόψεις και μαζί πρέπει να συμπορευτούμε όλοι την επαύριο των εκλογών. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι η επομένη των εκλογών, θα στέψει νικητές όλους εσάς, την κοινωνία και τους άξιους ανθρώπους της Κύπρου που αγκάλιασαν με ένα τρόπο πρωτόγνωρο την δική μας υποψηφιότητα.

Θα πορευτώ την επόμενη μέρα, την επόμενη μέρα, την επόμενη εβδομάδα με το ίδιο πολιτικό ήθος, με σύνεση και συναίνεση, ώστε σε πνεύμα αγωνιστικό αλλά και απόλυτα πολιτισμένο να οδηγηθούμε στο δεύτερο και τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών και να είστε βέβαιοι, να τις κερδίσουμε. Παραμένω πιστός στην απόφασή μου για μία διακυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής με αξιοποίηση των πιο ικανών από όλους τους ιδεολογικούς, πολιτικούς χώρους, τεχνοκράτες αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Δεν αποκλείουμε κανέναν και καμία και στόχος μας είναι μια ισχυρή Κύπρος, με κοινωνική συνοχή, ευημερούσα, μια πατρίδα που θα ανασυνταχθεί και θα μπορέσει έτσι να αξιώσει με περισσότερο σθένος και ισχύ την επανένωση και την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου σε αυτούς που με στήριξαν, σε όλους εσάς, απλούς πολίτες από την αριστερά μέχρι τη δεξιά, απογοητευμένους, ανέντακτους, νέους ψηφοφόρους αλλά και τα κόμματα που έκαναν και αυτά την υπέρβασή τους επειδή έθεσαν την πατρίδα τους υπεράνω οποιονδήποτε άλλων φιλοδοξιών.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω επίσης όλους όσοι προσήλθαν στις κάλπες και άσκησαν το ιερό δικαίωμά τους στην ψηφοφορία. Θέλω να τους καλέσω να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν την προσπάθειά μας ώστε η επόμενη Κυριακή να μας βρει νικητές, να βρει την κοινωνία και την Κύπρο νικήτρια.

Για εμάς η ενότητα δεν είναι σύνθημα. Είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η δική μας προσπάθειά για μια καλύτερη πατρίδα”.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου  την προσεχή Πέμπτη το πρωί, 9 Φεβρουαρίου, τον υποψήφιο που ο ίδιος θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Σε σύντομες δηλώσεις του στο Εκλογικό Επιτελείο του, ο υποψήφιος Πρόεδρος στο σημερινό πρώτο γύρο των εκλογών, επανέλαβε ότι ήρθε για να μείνει, κάτι που, όπως είπε, θα συνεχίζει να το λέει.

Για το αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, ο Αχιλλλέας Δημητριάδης, ο οποίος εξασφάλισε παγκύπρια 2.04%, είπε πως «θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο».

«Να είστε βέβαιοι ότι εν ονόματι των ανθρώπων που στήριξαν αυτές τις θέσεις θα ήθελα να συνεχίσω γιατί πιστεύω ότι έχουμε ανοίξει μια διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων και ελπίζω ότι αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει την κοινωνία μας να πάει μπροστά», τόνισε στις δηλώσεις του.

Ο κ. Δημητριάδης συνεχάρη τους δύο ανθυποψηφίους του που πέρασαν στο δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, και είπε ότι βάσει των 12 προτεραιοτήτων που έχει θέσει, είναι έτοιμος να συζητήσει «σε θέματα αρχής για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αποφασίσουμε ποιόν από τους δύο θα υποστηρίξουμε».

Κατά την προεκλογική εκστρατεία, συνέχισε, «θέσαμε αρχές και προβάλαμε καθαρές θέσεις αναδεικνύοντας τη σημασία του Τίμιου Κράτους που είναι τώρα στη δημόσια συζήτηση και είναι από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετέπειτα πορεία του στο πολιτικό γίγενσθαι, είπε πως δεν είναι σε θέση από τώρα να αναφερθεί στη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει, δηλαδή κατά πόσο θα είναι μία ομπρέλα, μία πλατφόρμα, μία συνεργασία. «Αυτό θα το δούμε», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε όλους που τον τίμησαν με την ψήφο τους, την Κίνηση «Αμμόχωστος για την Κύπρο» για τη στήριξη καθώς και τα μέλη του Επιτελείου του, σημειώνοντας ότι «έκαναν μια απίστευτη δουλειά τους τελευταίους μήνες». Ευχαρίστησε επίσης την ομάδα στο γραφείο του Εφόρου Εκλογών και τους δημόσιους υπαλλήλους που έκαναν αυτή τη διαδικασία να είναι μια «γιορτή της δημοκρατίας», κατά την έκφρασή του.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς την οικογένεια και τους φίλους του, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «πρώτα από όλα με άντεξαν και μου έδωσαν θάρρος να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια που πιστεύω είναι ο σωστός δρόμος».

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη για την επιτυχία τους στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους πολίτες που με τίμησαν με τη ψήφο τους. Διότι ακολούθησαν τη συνείδηση τους γνωρίζοντας εξαρχής τη μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος.  
Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στη σύζυγο μου η οποία κατέβαλε γιγάντια προσπάθεια. Ευχαριστώ τα παιδιά μου που με στήριξαν καθόλη τη διαδρομή. Επίσης τον αδελφό μου που δεν έπαυσε στιγμή να είναι δίπλα μου όπως και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Ευχαριστώ τους επιτελικούς μου παραστάτες γιατί πάντα ήμασταν στην ίδια πλευρά αξιών και αρχών. Τελικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στο επιτελείο μου, στους φίλους μου και όλους τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου και με προσωπικές θυσίες, προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιδιώξαμε. Είμαστε περήφανοι όμως για την προσπάθεια. Στηρίχθηκε στις δικές μας δυνάμεις και τους ώμους ενεργών πολιτών. Δώσαμε τον αγώνα παραμένοντας πιστοί στις αξίες και θέσεις μας. Με διαφάνεια και ευθύτητα.
Ξέραμε ότι κάθε τέτοιο εγχείρημα είναι δύσκολο. Ξέραμε ότι η κομματοκρατία είναι πανίσχυρη. Παρά το αποτέλεσμα, ένα έχω να πω στους φίλους και υποστηρικτές του κοινού μας οράματος: να είναι περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε.
Εύχομαι τα καλύτερα για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) κ. Χρίστος Χρίστου, σε επίσημη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Θέλω να ευχαριστήσω τις χιλιάδες συμπολίτες μας που στήριξαν την υποψηφιότητά μας.  Θέλω, επίσης,  να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υπέροχο κόσμο του ΕΛΑΜ που πάλεψε όλο αυτό το διάστημα σε ένα κλίμα πόλωσης, σε ένα κλίμα εξαιρετικής πολεμικής και καταφέραμε σήμερα να καθιερωθούμε πλέον ως η τέταρτη πολιτική δύναμη της Κύπρου.  Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το ρόλο και το μήνυμα που μας έχει αποστείλει η κοινωνία. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τα προβλήματα των συμπολιτών μας, για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας.

Τις προσεχείς μέρες έχουμε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις όσον αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών.  Εστιάζουμε, όμως, όχι απλά στη δεύτερη Κυριακή, αλλά στην τρίτη και τέταρτη Κυριακή. Εκεί που τα προβλήματα συνεχίζονται και εκεί που θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν για το καλό της πατρίδας. 

Σας ευχαριστώ ξανά θερμά όλο τον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό μας.  Να είστε καλά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα αποστείλει ερωτηματολόγιο στους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο, ο κ. Χρίστου απάντησε: «΄Οπως είχαμε εξαγγείλει τις προηγούμενες μέρες θα αποστείλουμε και στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους το σχετικό ερωτηματολόγιο και θα αναμένουμε τη δική τους τοποθέτηση. Με βάση τις δικές τους τοποθετήσεις θα παρθεί απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Τετάρτη το βράδυ.  Να είστε καλά».   

 

Share this post