Οι 12 προτεραιότητες τoυ υποψηφίου προέδρου Αχιλλέα Δημητριάδη

Οι 12 προτεραιότητες τoυ υποψηφίου προέδρου Αχιλλέα Δημητριάδη

Νεοφύτου, Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης να  στηρίξουν την πολυφωνία, εγκαταλείποντας το καρτέλ του συμφέροντος.-Τον υποψήφιο πρόεδρο επισκέφτηκε ο διοικητής του στον στρατό, στρατηγός ε.α.  Πέτρος Χ”αντωνίου

Η πρόταση του Αβέρωφ  Νεοφύτου για το«debate του λαού» αποπροσανατολίζει από την ουσία του θέματος, που θα έπρεπε να είναι η συμμετοχή των 7 υποψηφίων στη διακαναλική, που θα γίνει αύριο , Παρασκευή, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Αχιλλέας Δημητριάδης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε : “αυτό πρέπει να γίνει «debate του λαού»”, και κάλεσε τον κ. Νεοφύτου, αλλά και τους άλλους 2 «βασικούς» υποψηφίους να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν την πολυφωνία, εγκαταλείποντας το καρτέλ του συμφέροντος.

Σε συνέντευξη τύπου ο Αχιλλέας Δημητριάδης παρουσίασε τις 12 προτεραιότητες της διακυβέρνησης του, εφόσον ο λαός τον εκλέξει στο ύπατο αξίωμα.   Κατέθεσε  συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και μέτρα, που, όπως είπε, ” θα υλοποιηθούν άμεσα”, για πάταξη της διαφθοράς, αντιμετώπιση της ακρίβειας και του στεγαστικού, αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ και ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τον πυλώνα «Τίμιο Κράτος», οι προτεραιότητες αφορούν, τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τα 7000 «χρυσά» διαβατήρια με ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, που θα διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Γενικής Εισαγγελίας, τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, το νέο σύστημα διορισμών για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των θεσμών, την υιοθέτηση πραγματικού Πόθεν Έσχες και την κατάργηση των παράλογων προνομίων αξιωματούχων και πολιτικών.

Για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα εκφράσει γραπτώς προς τον ΟΗΕ, με κοινοποίηση στην ΕΕ, την ετοιμότητα για αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες, της 30ης Ιουνίου 2017, ως στρατηγικής συμφωνίας με στόχο τη διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου λύσης. Επίσης, δεσμεύτηκε να συστήσει ” Επιτροπή Αλήθειας” για τους αγνοουμένους και θα εισαγάγει μάθημα για τον ομοσπονδιακό πολίτη στα σχολεία.

Αναλυτικά οι δώδεκα προτεραιότητες  είναι : 

Ι Τίμιο Κράτος

 

 1. Χρυσά διαβατήρια: Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διορισμός ποινικών ανακριτών για πλήρη έρευνα επί των πορισμάτων της Επιτροπής Νικολάτου για το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια και της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Να ζητηθεί συμβολή στην έρευνα από την Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελία.

 

 1. Κράτος Δικαίου: Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα- άλλος ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, άλλος ο ασκών ποινικές διώξεις

 

 1. Ανεξαρτησία θεσμών: Άμεση, δημόσια, μη δεσμευτική ακρόαση στην Βουλή οποιουδήποτε διαχωρισμού. Νέα διαδικασία διορισμών ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους – συνταγματική και, αναλόγως, νομοθετική τροποποίηση για να γίνονται οι διορισμοί με βάση την διάκριση των εξουσιών, την δημιουργία θεσμικών αντίβαρων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία

 

 1. Πόθεν ‘Έσχες: Νομοθεσία με βάση την πρόταση των Πισσαρίδη, Παναγιωτίδη, Συρίμη και σύνταξη δεσμευτικού κώδικα δεοντολογίας για Πρόεδρο και Υπουργούς για αποφυγή σύγκρουσης συμφέροντος.

 

 1. Παράλογα Προνόμια: Ειδική Επιτροπή να τα καταργήσει. Νέο σύστημα που να περιλαμβάνει: τέρμα οι λιμουζίνες, υβριδικά αυτοκίνητα, μόνο για υπηρεσιακές ανάγκες. Τέρμα τα φιλοδωρήματα σε κρατικούς αξιωματούχους.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης με τους στενούς συνεργάτες του

ΙΙ Κύπρος 2035

 

 1. Ταμείο Αλληλεγγύης για τους εκτοπισμένους με το πλεόνασμα των 150 – 300 εκατομμυρίων ευρώ του Κρατικού Προϋπολογισμού και με ποσοστό από τα κεφαλαιουχικά κέρδη της πώλησης ακινήτων. Αυτό θα στηρίζει άτομα με εισοδηματικά κριτήρια για να μην ξεπουλούν την περιουσία τους στα κατεχόμενα.

 

 

 1. Προσιτή Στέγη. Πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική που θα εμπλέκει μια σειρά από κοινωνικούς φορείς. Το κράτος μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και των δύο Οργανισμών (Ανάπτυξης Γης, Χρηματοδότησης Στέγης) σε συνεργασία με την Τοπική αυτοδιοίκηση, Ημικρατικούς Οργανισμούς, την Εκκλησία, τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι πυλώνες για την συγκρότηση πολιτικής για προσιτή κατοικία
 2. Κύπρος, Μια και Πράσινη: έκτακτη φορολόγηση πάνω στα υπερκέρδη εταιριών ΑΠΕ. Χαλίτικα για ΑΠΕ. Συνταγματική τροποποίηση που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα του πολίτη στο καθαρό περιβάλλον. Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους δημόσιους χώρους. Δωρεάν παροχή γρήγορου διαδικτύου στους νέους 15 – 29 ετών και για άτομα τρίτης ηλικίας με εισοδηματικά κριτήρια

 

 1. Μεταναστευτικό: Ένταξη του μεταναστευτικού στον Ευρωτουρκικό διάλογο. Η πρόσληψη 300 οριοφυλάκων να εξελιχθεί σε πρόσληψη 300 εκπαιδευμένων στελεχών για γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων

 

ΙΙΙ Όχι στην διχοτόμηση – Η Λύση μας συμφέρει

 

 1. Κυπριακό: Επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με κοινοποίηση στους θεσμικούς προέδρους της ΕΕ για εκδήλωση ετοιμότητας για υπογραφή του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 ως στρατηγική συμφωνία με στόχο τη διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου λύσης.

 

 1. Επιτροπή Αλήθειας: για τους αγνοούμενους, αναβάθμιση της ΔΕΑ.

 

 1. Ομοσπονδιακό Κράτος: Εισαγωγή μαθήματος του ομοσπονδιακού πολίτη στα σχολεία και συγγραφή του πολιτειακού συντάγματος των Ελληνοκύπριων.

Ο διοικητής από τον στρατό

 Ο Αχιλλέας Δημητριάδης δέχθηκε μια επίσκεψη -έκπληξη. Πήγε στο γραφείο του για να του εκφράσει την συμπαράσταση του ο στρατηγός ε.α. , Πέτρος Χ”αντωνίου, ο οποίος το 1979, με τον βαθμό τότε του λοχαγού, ήταν διοικητής του στο Κέντρο Πυροβολικού. Ο Χ”αντωνίου είχε πολεμήσει με σθένος το 1974.

Share this post