Ο Τσαβούσογλου στην περίκλειστη Αμμόχωστο

Ο Τσαβούσογλου στην περίκλειστη Αμμόχωστο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ , Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με τον «υπουργό» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ», Κουντρέτ Οζερσάϊ επισκέφθηκε την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία από τον Ιούλιο η «κυβέρνηση» του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι, αφού γίνουν τα απαραίτητα έργα , πρόκειται να την ανοίξει υπό τον έλεγχό της. Τον κ. Τσαβούσογλου δεν συνόδευαν κάμερες και δημοσιογράφοι. Η φωτογραφία , που δημοσιεύουμε είναι του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολού» και δείχνει τον Τούρκο υπουργό στην ταράτσα κτιρίου στις παρυφές της περίκλειστης περιοχής.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι σύντομα η Τουρκία ανοίγει «προξενείο» στην Αμμόχωστο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Γιαλούσα , δήλωσε ότι «η Τουρκία θα ανοίξει το «προξενείο» στην Αμμόχωστο για να εξυπηρετεί τους πολίτες της, που μένουν στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας». «Πρόξενος θα είναι ο Τούρκος διπλωμάτης, Κασίμ Κανμπάν», ανακοίνωσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «καταδικάζει την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα ¨Γενικού Προξενείου¨ της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, όπως διατυπώθηκε μέσα από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του στην Κύπρο».
Η πιο πάνω πρόθεση, σημειώνεται, « αποτελεί μια ακόμη πολύ σοβαρή αποσχιστική πράξη, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ειδικότερα του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μεταξύ άλλων ¨καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους¨ και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες προκλητικές ενέργειες κατά το τελευταίο διάστημα από πλευράς της Τουρκίας και «αξιωματούχων» του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και γενικότερα».
Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ αυτή η συμπεριφορά «είναι δηλωτική μιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες για αποτροπή τους. Παράλληλα, θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την επιτυχία της εν εξελίξει προσπάθειας για δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί όπου διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά».

Ο κ. Τσαβούσογλου είχε κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μοτσταφά Ακιντζί και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, που κράτησε πάνω από τρεις ώρες.
Οι κύριοι Τσαβούσογλου και Ακιντζί στις δηλώσεις τους εστίασαν στο φυσικό αέριο και την πολιτική ισότητα.

«Περισσότερο από 50 χρόνια έχουμε επιδείξει προσπάθεια με όλη μας την ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας λύσης», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας πως η τ/κ πλευρά ήταν πάντοτε με δυνατή βούληση υπέρ της λύσης, αλλά δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν είχε αυτή την βούληση. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι. Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους Τ/κ ούτε την διοίκηση ούτε την ευμάρεια», ανέφερε.
Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ παρακολούθησε τη διαδικασία από κοντά την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «είναι κρίμα που η ε/κ πλευρά δεν έχει αλλάξει νοοτροπία και δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε είδους επιλογή που θα επιτυγχάνει την πολιτική ισότητα των Τ/κ και θα δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες ασφάλειας. «Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο λύσης, και είμαστε ενάντια στην επιβολή κάποιου είδους λύσης. Ωστόσο η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων», επεσήμανε.

Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε : «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αναφερθεί σε διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές περιπτώσεις. «Ακούσαμε από τον ίδιο ή μέσω άλλων για λύση δύο κρατών, για χαλαρή ομοσπονδία ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και άλλες τέτοιες ιδέες», πρόσθεσε. Μάλιστα , ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης «είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, «τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε.

Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, ο Τσαβούσογλου. «Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», υποστήριξε.

Η Τουρκία και οι Τ/κ, συνέχισε, «δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν να αποτελούν μειονότητα και σε αυτό δεν πρέπει να επιμένει ούτε η ε/κ πλευρά και η τ/κ πλευρά θεωρεί χάσιμο χρόνου το να μπει σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, όπου δεν θα υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής ισότητας» δήλωσε.

Για το φυσικό αέριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα, λέγοντας πως είπαν σε όλα τα φόρα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας. «Με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές», ανέφερε.

«Με τις μονομερείς της ενέργειες», είπε, η ε/κ πλευρά δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί τους φυσικούς πόρους και όπως οι Ε/κ έκαναν το 2011 και το 2012, απέρριψαν χωρίς δισταγμό και πάλι την πρόταση, που τους υποβλήθηκε από την τ/κ πλευρά στις 13 Ιουλίου. «Ωστόσο αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι, το συζητάμε αυτό και με την διεθνή κοινότητα», σημείωσε. Ανέφερε δε ότι αυτή η πρόταση «πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή πριν να είναι αργά».

Εάν, συνέχισε, η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από την ε/κ πλευρά, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην περιοχή που “αδειοδοτήθηκε” από την «ΤΔΒΚ». Για την πρόταση Αναστασιάδη ο Τσαβούσογλου ήταν σαφής «κατ’ εμάς απέχει από του να είναι σοβαρή, δεν έχει τίποτα ρεαλιστικό που να μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Ο Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε την ε/κ πρόταση για το ζήτημα του φυσικού αερίου, με το σκεπτικό ότι απορρίπτει την ιδέα της συνεργασίας. Επίσης, πρόσθεσε ότι το ποσοστό του 30% στην ε/κ πρόταση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς η ε/κ πλευρά πρότεινε την κατανομή των κερδών με βάση τις αναλογίες στην πληθυσμιακή σύνθεση της Κύπρου.
Ο Μουσταφά Ακιντζί επέμενε στη σημασία των θέσεων και της πρότασης της τ/κ πλευράς στο ζήτημα της ΑΟΖ. Ο ίδιος θεωρεί ότι ξένες κυβερνήσεις συμφωνούν με την τουρκική πλευρά. Παράλληλα, ο κ. Ακιντζί άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν οι ξεχωριστές εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ, εφόσον δεν υπάρξει μελλοντικά θετική ανταπόκριση από την ε/κ πλευρά στην τ/κ πρόταση.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το ζήτημα των «ορών αναφοράς», ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο πλευρών σε όλες τις αποφάσεις, σημεία που συμπεριλαμβάνονται, όπως υποστήριξε, στις προηγούμενες συγκλίσεις, στο Κοινό Ανακοινωθέν και στο Πλαίσιο Γκουτιέρες. Σε αυτά τα κείμενα και σε αυτές τις συγκλίσεις εστίασαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο ηγεσίες. Ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για μια νέα διαδικασία και άφησε να εννοηθεί ότι η τ/κ πλευρά επιδιώκει χρονοδιάγραμμα. Σχετικά με την προοπτική της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά προσεγγίζουν θετικά αυτήν την ιδέα και υπενθύμισε ότι το ζήτημα των «ορών αναφοράς» ακόμη δεν έχει διευθετηθεί. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο λύσης, το οποίο θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια, την αυτονομία των Τουρκοκυπρίων.

Αναστασιάδης-Μητσοτάκης


*Στο μεταξύ αύριο, Τρίτη, θα έχουν συνομιλίες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , και ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”, τόνισε ότι « η στάση της Τουρκίας καθιστά δύσκολη την έναρξη ενός νοήμονα διαλόγου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σε ερώτηση για την «τουρκική προκλητικότητα» στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Τουρκία δεν βοηθάει «την προσπάθεια να βρούμε άκρη».

Παράλληλα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα που θέλει μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη Τουρκία και μια Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο κ. Δένδιας είπε ότι η «Τουρκία μοιάζει να επιζητεί λιγότερο από ό,τι η Ελλάδα μια τέτοια προοπτική».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι η παύση εκ μέρους της των προκλήσεων τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία. Όμως δεν πρόκειται να απελπιστούμε. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, χτίζουμε –δεν σας κρύβω– τις συμμαχίες μας. Δεν προσερχόμαστε σε αυτή την προσπάθεια αγνοώντας την ανάγκη να έχουμε μαζί μας τη διεθνή κοινότητα, να έχουμε μαζί μας τους συμμάχους μας το ΝΑΤΟ, να έχουμε μαζί μας τους εταίρους μας και φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής προγραμματισμένη συνάντηση.

«Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, όπως ξέρετε, ήταν μια τοποθέτηση πολύ ισορροπημένη. Μια τοποθέτηση, δηλαδή που θέτει τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν μέσα σε ένα πλαίσιο. Παρά ταύτα πρέπει να υπάρχουν επικοινωνίες. Δεν μιλάμε για συνάντηση συγχωροχάρτι ή συνάντηση που αγνοεί τα όσα απαράδεκτα κάνει η Τουρκία τόσο στο Αιγαίο, όσο και εις βάρος της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Share this post