Ο θαρραλέος ισραηλινός και η μισή αλήθεια των συνηγόρων του Νετανιάχου…

Ο θαρραλέος ισραηλινός και η μισή αλήθεια των συνηγόρων του Νετανιάχου…

Τα μέσα ενημέρωσης τα οποία ζουν από την εικόνα εστιάζουν την προσοχή τους στις θηριωδίες που ακολούθησαν την «αδιανόητη» εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, έχει μέλη με ισλαμοφασιστική λογική και αυτά που έκανε σε άμαχο πληθυσμό δεν είναι καθόλου αδιανόητα.

Αυτή είναι η μια διάσταση, φρικώδης αναμφισβήτητα, σε όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο Ισραήλ και στη Γάζα. Τα άλλα, που δεν φωτίζονται και πολύ από τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα λέει ο τολμηρός ισραηλινός δημοσιογράφος Γκίντεον Λεβί στην εφημερίδα της χώρας του «Χάαρετζ». Ο τίτλος του άρθρου του τα λέει όλα για τις ευθύνες των ηγεσιών της.

Γράφει ο Λεβί: «Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι απέδειξαν ότι είναι αδύνατο να φυλακίσεις δύο εκατομμύρια ανθρώπους για πάντα χωρίς να πληρώσεις ένα σκληρό τίμημα. Ακριβώς όπως η παλιά παλαιστινιακή μπουλντόζα διέσχισε το Σάββατο το πιο έξυπνο φράγμα του κόσμου, ταυτόχρονα διέλυσε την αλαζονεία και τον εφησυχασμό του Ισραήλ». Και ακόμα: «Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη για ό,τι συνέβη και πρέπει να πληρώσει το τίμημα, αλλά δεν ξεκίνησε από αυτόν και δεν θα τελειώσει μετά την αποχώρησή του. Πρέπει τώρα να κλάψουμε πικρά για τα ισραηλινά θύματα, αλλά πρέπει να κλάψουμε και για τη Γάζα. Τη Γάζα, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι πρόσφυγες που δημιούργησε το Ισραήλ. Τη Γάζα, η οποία δεν γνώρισε ούτε μια μέρα ελευθερίας».

Ο βασικός λόγος γι’ αυτά που συμβαίνουν κάθε τόσο στην πολύπαθη αυτή περιοχή είναι ότι το Ισραήλ συμπεριφέρεται όχι απλώς «αλαζονικά», που λέει ο Λεβί. Κατέχει παλαιστινιακά εδάφη και συμπεριφέρεται ως τιμωρός και κράτος- τρομοκράτης. Και αρνείται κατηγορηματικά αυτό που έχουν πει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες του Όσλο του 1993: να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος , το οποίο να συνυπάρχει με το κράτος του Ισραήλ.

Και είναι θλιβερό που κανένας ηγέτης του πολιτισμένου κόσμου δεν το λέει πια καθαρά. Αυτό που ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε μόλις έγινε πρωθυπουργός το 1981. «Όπως το Ισραήλ πρέπει να έχει δικό του κράτος εγγυημένο, το ίδιο πρέπει να έχουν και οι Παλαιστίνιοι», είπε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς, το 2023 παίζει στο ρόλο συνηγόρου του Νετανιάχου.

Είναι θλιβερό για τους ηγέτες του πολιτισμένου κόσμου να αφήνουν τον Ερντογάν να λέει αυτήν την απλή αλήθεια. Ναι, τον Ερντογάν, η χώρα του οποίου κατέχει τη μισή Κύπρο.

Είναι θλιβερό που κανένας δυτικός ηγέτης δεν λέει ότι, αν το Ισραήλ δεν δεχτεί οι Παλαιστίνιοι να ζουν αξιοπρεπώς στο δικό τους κράτος, θα θρέφονται οργανώσεις σαν τη Χαμάς και οι πολίτες του δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς.

*Tα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ Πηγή:news247.gr/ ΦΩΤΟ : AP Photo Hatem Moussa

Share this post