Ο Τατάρ αποκλείει προσάρτηση στην Τουρκία, αν δεν βρεθεί λύση

Ο Τατάρ αποκλείει προσάρτηση στην Τουρκία, αν δεν βρεθεί λύση

Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για την μετατροπή των Βαρωσίων σε μη στρατιωτική ζώνη, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ ,αν και ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να κάνουν πρόωρα βήματα. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως στην περίπτωση μη λύσης η Κύπρος θα μείνει διαιρεμένη,  ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο προσάρτησης του βορείου τμήματος με την Τουρκία.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις της Ένωσης Διπλωματικών Ανταποκριτών Τουρκίας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι θα παρευρεθούν στην πενταμερή (5 + 1), η οποία θα διοργανωθεί από τον ΟΗΕ για να εκφράσουν τις απόψεις τους. “Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης εκεί. Το λέμε σε όλους όσοι έρχονται εδώ”, ανέφερε. Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι “για πρώτη φορά ίσως μετά από χρόνια η Τ/κ πλευρά ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις μέσα σε πλήρη ομοφωνία με την Τουρκία, αυτό μας ανακουφίζει ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη θέση μας”. Για τα Βαρώσια, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι υποδομές και ο καθαρισμός της περιοχής και πως μετά από χρόνια πέτυχαν να φτάσουν σε ένα ρυθμό προς όφελος των Τ/Κ.

Επίσης, δήλωσε ότι “Η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα μου και ήταν πάντοτε δίπλα μου. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα. Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής, είναι η πιο ισχυρή και ηγέτιδα χώρα. Όταν η Τ/κ πλευρά κινείται με την Τουρκική Δημοκρατία σε αυτή την περιοχή, η ζυγαριά είναι με το μέρος μας” , είπε ο Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, οι συνθήκες στην Κύπρο και την περιοχή έχουν αλλάξει. “Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος, η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η ανατολική Μεσόγειος, οι συνθήκες αλλάζουν”. Υποστήριξε ότι δύο κράτη, που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με βάση την κυριαρχική ισότητα, μπορούν να συνεργαστούν.

Share this post