Ο Συλλούρης, ο εξευτελισμός της Βουλής και της Δημοκρατίας

Ο Συλλούρης, ο εξευτελισμός της Βουλής και της Δημοκρατίας

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

 

Στην πρωτοκαθεδρία είχε σήμερα η Βουλή στην τελετή της νενομισμένης διαβεβαίωσης τον εξαναγκασθέντα σε παραίτηση (15.10.2020), μετά τις αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα  για το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια»,πρώην πρόεδρο της , Δημήτρη Συλλούρη.

Ο κ. Συλλούρης είναι κατηγορούμενος και υπόδικος ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Βέβαια, για την ενοχή ή την αθωότητα του θα αποφανθεί το Δικαστήριο.

Πριν από την τελετή της νενομισμένης διαβεβαίωσης ο κ. Συλλούρης θεάθηκε στο αίθριο της Βουλής να συζητά με πρώην συναδέλφους του , οι οποίοι μας κάνουν κηρύγματα για τα θέματα της χρηστής διοίκησης. Όταν άρχισε η ειδική Ολομέλεια της Βουλής για την νενομισμένη διαβεβαίωση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας , ο κ. Συλλούρης καθόταν στην πρώτη σειρά των επισήμων .

Ήταν η σύζυγος του τέως προέδου, Άντρη Αναστασιάδη, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, η σύζυγος του νέου προέδρου της Δημοκρατίας , Φιλίππα Κρασερά, οι τρεις ( η μεγαλύτερη , λόγω σπουδών  είναι στο εξωτερικό ) από τις τέσσερις  κόρες του νέου προέδρου . Το χειρότερο είναι ότι έβαλαν να καθίσει …τιμητικά δίπλα στον κ. Συλλούρη   την μικρότερη θυγατέρα του νέου προεδρικού ζεύγους.  Δημοσιεύουμε πιο κάτω την φωτογραφία , με σκιασμένο για λόγους δεοντολογίας το πρόσωπος της μικρής για να φανεί το μέγεθος της απερισκεψίας ή σκοπιμότητας των αρμοδίων της Βουλής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας για το πρωτόκολλο της χθεσινής κορυφαίας στιγμής της Βουλής και της Δημοκρατίας οι αρμόδιοι της Βουλής, προφανώς ως παντογνώστες , δεν μπήκαν καν στον κόπο να επικοινωνήσουν και να πάρουν άποψη από την Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία είναι η πλέον αρμόδια σε αυτά τα ζητήματα.

Το γεγονός  ότι ο κ. Δημήτρης Συλλούρης είναι υπόδικος θα έπρεπε να κάνει προσεκτικούς τους αρμοδίους της Βουλής και να μην τον προσκαλέσουν καν στην τελετή διαβεβαίωσης. 

Βέβαια, αυτοί που έκαναν το ολέθριο σφάλμα θα κρυφτούν πίσω από το πρωτόκολλο, το οποίο αποτελεί Νόμο του Κράτους και θα καλύψουν την αστοχία τους ότι το πρωτόκολλο δίνει θέση σε διατελέαντες προέδρους της Βουλής. Όμως , δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση ,  επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο πρώην πρόεδρος Βουλής να είναι κατηγορούμενος και υπόδικος. Κάνω μια παρένθεση για να θυμίσω ότι επί προεδρίας Συλλούρη η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή για το πρώην μέλος της, τον μακαρίτη Ντίνο Μιχαηλίδη , στον οποίο τον  Φεβρουάριο του 2015 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Ελλάδας επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 ετών «για διακίνηση παράνομων αμοιβών από την αγορά [από το Ελληνικό κράτος των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου». Μάλιστα, η Βουλή τροποποίησε το  Σύνταγμα για να μπορέσει να εκδοθεί στην Ελλάδα και να δικασθεί. Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας , αλλά ήταν υπό περιορισμό στην Αθήνα, όπου απωβίωσε το 2020.

Για το ρεζιλίκη, που έγινε χθες,  η Βουλή , δια της προέδρου της , κυρίας Αννίτας Δημητρίου, οφείλει πάραυτα  να αναλάβει τις ευθύνες της, να εξηγήσει πειστικά την διάπραξη ενός σοβαρότατου ολισθήματος και να απολογηθεί δημοσίως! Το θέμα δεν επιτρέπεται, όπως και τόσα άλλα, να θαφτεί! 

Οι υπεύθυνοι έχουν χρέος να αναλογιστούν  το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής, διότι οι χθεσινές εικόνες με τον κ. Συλλούρη έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Μακάρι ο άνθρωπος να αποδειχθεί ποινικά αθώος. Ωστόσο , υπεράνω όλων είναι η ηθική της πολιτικής και των πολιτικών. 

Κυρία πρόεδρε της Βουλής, αναμένουμε την τοποθέτηση σας.

Share this post