O Πάπας Φραγκίσκος στην κατεστραμμένη από τους τζιχαντιστές Μοσούλη

O Πάπας Φραγκίσκος στην κατεστραμμένη από τους τζιχαντιστές Μοσούλη

Τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην πόλη  Ερμπίλ,  πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν

 

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε  σήμερα στη Μοσούλη,  στην πόλη αυτή του βόρειου Ιράκ που ήταν κάποτε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και ο πληθυσμός της έχει τώρα αποδεκατισθεί, ενώ οι Χριστιανοί αριθμούν πλέον εκεί λίγες δεκάδες οικογένειες.

Πέντε ιρακινά ελικόπτερα συνόδευσαν τον ποντίφικα στην επίσκεψή του στη Μοσούλη. Στη συνέχεια ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έφθασε με τεθωρακισμένο αυτοκίνητο στα ερείπια μιας χιλιετούς εκκλησίας στην καρδιά τις Μοσούλης, σ όπου προσευχήθηκε  για τα θύματα του πολέμο. Iρακινοί ιερείς υποδέχθηκαν τον πάπα και σημαίες του Ιράκ και του Βατικανού κυμάτιζαν στο κέντρο της Μοσούλης.

 

Η αναχώρηση των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή είναι «μια ανυπολόγιστη ζημιά», δήλωσε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας ανάμεσα στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, και προσευχήθηκε για τα «θύματα του πολέμου» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η κατοχή του ενός τρίτου της χώρας από την εν λόγω τζιχαντιστική οργάνωση από το 2014 έως το 2017 ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από συγκρούσεις στο Ιράκ οι οποίες ώθησαν στην εξορία την πλειονότητα των χριστιανών. Η χριστιανική κοινότητα του Ιράκ είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο, ωστόσο οι χριστιανοί αριθμούν πλέον στη χώρα αυτή μόνο 400.000, από 1,5 εκατομμύριο το 2003, πριν από την αμερικανική εισβολή.

«Η τραγική μείωση των μαθητών του Χριστού εδώ και σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι μια ανυπολόγιστη ζημιά, όχι μόνο για τους ενδιαφερόμενους και τις κοινότητές τους, αλλά για την ίδια την κοινωνία που αφήνουν πίσω τους», δήλωσε ο πάπας.

Στη Μοσούλη, που ήταν επί αιώνές μια πλούσια εμπορική πόλη, οι καθολικές αρχές δεν κατάφεραν να βρουν μια εκκλησία που να βρίσκεται σε κατάσταση να υποδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στο Ιράκ.

Συνολικά καταστράφηκαν 14 εκκλησίες της βόρειας επαρχίας της Νινευή, η μεγάλη πόλη της οποίας είναι η Μοσούλη, επτά από τις οποίες χρονολογούνταν από τον 5ο, τον 6ο και τον 7ο αιώνα.

Ο κατεστραμμένος καθεδρικός ναός της Μοσούλης

Έτσι χρειάσθηκε να κατασκευαστεί μια εξέδρα μέσα στα ερείπεια τεσσάρων εκκλησιών διαφορετικών δογμάτων, ανάμεσα στις οποίες η εκκλησία αλ-Ταχίρα της Μοσούλης, ηλικίας άνω των 1.000 ετών.

Από την εξέδρα  αυτή ο Πάπας απευθύνθηκε σ’ ένα μικρό πλήθος, που τον επευφημούσε. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με φρουρούς και φράγματα ασφαλείας, είχαν ληφθεί σε όλη στην επαρχία, στην οποία εξακολουθούν να κρύβονται τζιχαντιστές παρά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στα τέλη του 2017.

Στη σημερινή προσευχή του υπογράμμισε : «Δεν μας επιτρέπεται να σκοτώνουμε τους αδελφούς μας στο όνομα» του Θεού, «δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πόλεμο στο όνομά του».

Έπειτα από συναντήσεις με χριστιανούς της Μοσούλης και της γειτονικής Καρακός, ο Πάπας χοροστάτησε  το απόγευμα σε Θεία Λειτουργία σε στάδιο της Ερμπίλ  της πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώπιον χιλιάδων πιστών.

Ωστόσο και εδώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν  αυστηρά, αφού  στα τέλη Φεβρουαρίου το αεροδρόμιο της πόλης  είχε πληγεί από ρουκέτες.

 

Ομιλία Πάπα Φραγκίσκου στο Erbil by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Στο τέλος της  Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Αμπντουλάχ Κούρντι, τον πατέρα του τρίχρονου Αλάν, ο οποίος πνίγηκε με τον αδελφό και τη μητέρα του στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν  στην Ευρώπη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: VATICAN NEWS

Share this post