Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην παρέλαση για την 30η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην παρέλαση για την 30η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ

Με άψογη στρατιωτική παρέλαση, η οποία έγινε σήμερα στο Κίεβο, η Ουκρανία γιόρτασε την  30η επέτειο της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση(ΕΣΣΔ). Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelenskyy.  Την παρέλαση τίμησε δια της παρουσίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος με πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου και του  Προκαθημένου  της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Επιφάνιου ,  επισκέπτεται το Κίεβο. Μετά την παρέλαση ο Πατριάρχης παρέστη στην επίσημη δεξίωση , που παρέθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος  στο Παλάτι Μαριάνσκι.

ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου

Την παρέλαση παρακολούθησαν αρχηγοί κρατών και ξένοι διπλωμάτες. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας,  παρόντες ήταν:

🔹 Πρόεδροι 🇪🇪 Εσθονίας, 🇱🇻 Λετονίας, 🇱🇹 Λιθουανίας, 🇲🇰 Βόρεια Μακεδονία και 🇵🇱 Πολωνίας

🔹 επικεφαλής του κοινοβουλίου 🇨🇿 Τσεχία και 🇨🇭 Ελβετία

🔸 Υφυπουργός Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και Αντιπρόεδρος 🇪🇺 Ευρωπαϊκή Επιτροπή

🔹 Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 🇲🇩 Μολδαβία

🔸 Υπουργοί Άμυνας 🇪🇪 Εσθονία, 🇱🇻 Λεττονία, 🇵🇹 Πορτογαλία, 🇫🇮 Φινλανδία, 🇭🇷 Κροατία, 🇸🇪 Σουηδία, Υφυπουργός Άμυνας, Ηνωμένο Βασίλειο

🔹 Υπουργός Ενέργειας 🇺🇸 ΗΠΑ

🔸 Υπουργός Εξωτερικών 🇧🇬 Βουλγαρία

🔹 Υπουργός Υπουργικού Συμβουλίου 🇦🇱 Αλβανία

🔸  Σεβ. Καρδινάλιος , Πιέτρο Παρολίν, Πρωθυπουργός του Βατικανό

🔹 Γραμματέας Εξωτερικών 🇳🇴 Νορβηγία

🔸 εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων των χωρών εταίρων-🇲🇩 του Ηνωμένου Βασιλείου, 🇬🇪 Γεωργία, 🇩🇰 Δανία, 🇪🇪 Εσθονία, 🇨🇦 Καναδάς, 🇱🇻 Λετονία, 🇱🇹 Λιθουανία, 🇲🇩 Μολδαβία, 🇸🇰 Σλοβακία, 🇺🇸 ΗΠΑ, 🇫🇮 Φινλανδία, 🇨🇿 Τσεχία, 🇸🇪 Σουηδία.

                                             Οι φωτογραφίες της παρέλασης είναι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας

Ο δημοσιογράφος  Κώστα Ονισένκο έγραψε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy   στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην Βάπτιση των Ρως του Κιέβου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστεί στην Ουκρανία “η γιορτή της κρατικότητας της χώρας και η ημέρα που αυτή θα γιορτάζεται, θα είναι ακριβώς η ημέρα της Βάπτιση των Ρως – Ουκρανίας”.

Στην παρέλαση παρέστη και ο επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ονούφριος, παρά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Μόσχας είχε διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις μία ημέρα,  αφότου ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής για την Κριμαία για να συγκεντρώσει τη διεθνή υποστήριξη εναντίον της Ρωσίας για την κατάληψη της . «Είμαστε μια νέα χώρα με μια ιστορία χιλίων ετών.

“Είμαστε απόγονοι μιας ισχυρής χώρας που ήταν το κέντρο της Ευρώπης. Αλλά δεν πρέπει μόνο να αισθανόμαστε ανάλογα. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανάλογα»,τόνισε ο πρόεδρος Zelenskyy . 

Επίσης, προσπάθησε να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία στη χθεσινή σύνοδο κορυφής για την Κριμαία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που τόνισε πως «Ανεξαρτησία σημαίνει κυριαρχία. Σημαίνει εδαφική ακεραιότητα εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», ενώ δεσμεύτηκε πως δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία.

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής της Ουκρανίας 

Σήμερα το πρωί , πριν από την παρέλαση ο Πατριάρχης είχε συνάντηση  με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, κ. Denys Shmyhal, είχε Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και ακολούθως ο κ. Shmyhal παρέθεσε προάριστον προς τιμήν του Παναγιωτάτου.

ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου

 

Επίσης, σύμφωνα με Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Verkhovna Rada ( Κοινοβουλίου) της Ουκρανίας, Dmytro Razumkov.

 Ο Πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου ευχαρίστησε για τη θεμελιώδη θέση σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σημείωσε ότι η υποστήριξη των θρησκευτικών ηγετών σε αυτό το θέμα είναι ανεκτίμητη.

 «Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επιστροφή των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών του κράτους μας. Και η θρησκεία είναι μια από τις βάσεις γύρω από τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να ενωθούν. Διακηρύσσαμε πάντα πολιτική ενοποίησης, βρίσκοντας κοινό έδαφος και δεν αποδεχόμαστε την πολιτική του διχασμού. Ελπίζω η επίσκεψή σας να εντείνει αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Dmytro Razumkov .

ΦΩΤΟ: Κοινοβούλιο Ουκρανίας

 Ο Πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ελπίδα για την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας και του Ντόνμπας.

 Επιπλέον,  σημείωσε ότι οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές οργανώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη τόσο των ανθρώπων που βρίσκονται στα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη, όσο και εκείνων που υπηρετούν στο μέτωπο.

 

Χθες ο κ.  Βαρθολομαίος συναντήθηκε  με μέλη του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων. Επί 25 χρόνια το Συμβούλιο συνεργάστηκε για την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση.

 Όπως εξήγησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, μέσα από χρόνια συνύπαρξης Χριστιανών διαφόρων ομολογιών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, και λόγω μακροχρόνιων πολέμων, η Ουκρανία έχει μια μοναδική διαθρησκειακή ατμόσφαιρα.

 “Μέσα από αυτή την ιστορική εμπειρία, εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων μπορούν να συνεργαστούν με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα ίσα δικαιώματα, την υπέρβαση των αντιπαραθέσεων και την επίτευξη συναίνεσης παρά τις διαφορές των απόψεων τους”, σημείωσε .

                                ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χάρη στην χρόνια εμπειρία του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου, γνωστός στον κόσμο ως «αυτός που γεφυρώνει», τονίζει πάντα την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.

 Ειδικά σημείωσε τον ρόλο της Εκκλησίας στην επίλυση των αντιφάσεων στην κοινωνία, καθώς είναι σε θέση να «χρησιμοποιήσει την πίστη για να ηρεμήσει και να θεραπεύσει τις πληγές των άλλων και όχι να ανάψει νέες φωτιές μίσους».

 «Είναι σημάδι ελπίδας ότι παρά τη φρίκη του 20ού αιώνα, την πιο σκληρή εποχή στην ανθρώπινη ιστορία, η κατανόηση του διαλόγου γίνεται όλο και πιο σημαντικό εργαλείο για την οικοδόμηση γεφυρών και συμφιλίωσης», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

*Το πλήρες κείμενο της Ομιλίας Βαρθολομαίου στα αγγλικά

Ουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανισμών by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Δεντοφύτευση  στο πάρκο “Vladimir Hill” του Κιέβου

Μετά  την συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φύτεψε σφενδάμια στο πάρκο Volodymyrska Hirka της πρωτεύουσας, σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην Ουκρανία.

 Δενδροφυτεύσεις, που συμβολίζουν την ενότητα γύρω από την ευαισθησία για το περιβάλλον, έκαναν, επίσης, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, καθώς και εκπρόσωποι χριστιανικών ομολογιών και θρησκειών.

ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου

 Ο Παναγιώτατος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο «Πράσινος Πατριάρχης», γιατί από την αρχή της διακονίας του δίνει μεγάλη σημασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουκρανία, επισκέφθηκε τα ορφανά παιδιά των στρατιωτών, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την χώρα τους, παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά εκτοπισθέντων, κ.ά.

Ο Παναγιώτατος είπε χαρακτηριστικά στα παιδιά: “Είναι πολύ τρομακτικό να χάνεις τους γονείς σου στον πόλεμο, αλλά μπορείς να είσαι περήφανος γι’ αυτό που σου έδωσαν, δηλαδή ένα λαμπρό μέλλον σε μια ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα”, ευχόμενος δύναμη και θάρρος για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτά τα ιδανικά, για τα οποία πολέμησαν οι γονείς τους.

Ο Πατριάρχης μοίρασε ενθύμια και δώρα στα παιδιά. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο ολοκληρώνεται απόψε.

 

 

 

 

Share this post