Ο Κομάνων Μιχαήλ στην ΕΡΤ: Μέσα από το Θείο δράμα οι Ουκρανοί ψάχνουν παρηγοριά

Ο Κομάνων Μιχαήλ στην ΕΡΤ: Μέσα από το Θείο δράμα οι Ουκρανοί ψάχνουν παρηγοριά

Ο  Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο μιλά από την καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Αύριο  το πρωί , λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας την νύχτα, θα γίνει στην χειμαζόμενη  από τον πόλεμο της Ρωσίας Ουκρανία η τελετή της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία. Για τις τραγικές ώρες, που βιώνει ο λαός της Ουκρανίας, μίλησε  ο  Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο , Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, ο οποίος έχει έδρα  το Σταυροπήγιο του Αγίου Ανδρέου στο κέντρο της πόλης.  

Ο Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, είπε ότι «όλοι ετοιμάζονται για το Πάσχα, είναι γιορτή  σημαντική για τη ζωή του ουκρανικού λαού και μέσα στο δράμα ψάχνουν παρηγοριά».

Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι «το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως θα τους δώσει δύναμη να νικήσουν και να συνεχίσουν την ειρηνική ζωή».

Εξήγησε στη συνέχεια ότι «δεν μπορεί να γίνει νύχτα μέσα στον πόλεμο» η λειτουργία της Ανάστασης, γιατί «θα δούλευαν διπλά εκείνοι που μας προστατεύουν», κι έτσι οι Ουκρανοί θα εκκλησιαστούν το πρωί του Πάσχα.

«Δεν έφυγα, έμεινα στο Κίεβο κι αισθανόμουν ψυχραιμία και ευθύνη. Εκπροσωπώ τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Μητέρα Εκκλησία. Ο κόσμος έχει ανάγκη να προσευχηθεί, λίγοι από τους πιστούς έφυγαν και ο κόσμος άρχισε να γυρνάει στο Κίεβο, ενώ ταυτόχρονα ήρθαν και πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.

Αφού εξέφρασε ευχαριστίες «για τη ζεστασιά των Ελλήνων και την υποδοχή  προσφύγων και από τη Μαριούπολη», ο Ουκρανός Επίσκοπος απάντησε στην ερώτηση για την προσωπική του ιστορία: «Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός που λόγω του καθεστώτος υπηρέτησε ως αξιωματικός στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Γεννήθηκα στη Ρωσία κι επέστρεψα στην πατρίδα όταν ήμουν 12 ετών».

Από τον Ιανουάριο του 2019  είναι Επίσκοπος Μιχαήλ είναι  προϊστάμενος του Σταυροπηγιακού Ναού Αγίου Ανδρέου Κιέβου. Το 2012 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Το 2011 εντάχθηκε στον κλήρο της Μητροπόλεως Πισιδίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 2013 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Πηγή: ΕΡΤ– εκπομπή «Συνδέσεις»

Share this post