O «Γολγοθάς» της Θέμιδας

O «Γολγοθάς» της Θέμιδας

*Για κατ’ ισχυρισμό «σωματικές ή/και ψυχικές βλάβες» κάνει λόγο το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και επιρρίπτει την ευθύνη για το εργατικό ατύχημα σε τρίτους.

 

*Η Θ. Ανθοπούλου υποστηρίζει ότι το Ίδρυμα παρακρατεί το ποσό , που εισέπραξε από την ασφαλιστική εταιρεία.

Συμπληρώνονται αύριο (16 Μαρτίου) τρία χρόνια από το εργατικό ατύχημα στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, το οποίο επέφερε στην Θέμιδα Ανθοπούλου, υπεύθυνη τότε δημοσίων σχέσεων, παράλυση του αριστερού της χεριού. Το ατύχημα προκλήθηκε από πτώση ξύλινης θυρίδας (πάνελ), η οποία βρισκόταν στην οροφή του γραφείου της.
Για τρία χρόνια η Θέμιδα βιώνει τον δικό της «Γολγοθά», ο οποίος, δυστυχώς , σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της, δεν θα έχει τέλος. Σύμφωνα με τις γνωματεύσεις ιατρών στην Κύπρο, το Λονδίνο και την Βιέννη η παράλυση του χεριού έχει επιφέρει στην Θέμιδα Ανθοπούλου νευροπαθητικό πόνο, που φθάνει το 9, ενώ το ανώτατο όριο είναι το 10. Εξ΄αιτίας αυτού, σημειώνεται, η Ανθοπούλου «έχει αναπτύξει αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία, που είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο κλινικό σύνδρομο χαρακτηριζόμενο από έντονο πόνο, για το οποίο δεν υπάρχουν επαρκή πρωτόκολλα για αντιμετώπιση του».

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δια της Νομικής Υπηρεσίας καταχώρισε ποινική δίωξη εναντίον του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, αλλά όχι κατά φυσικών προσώπων. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να αρχίσει στο Δικαστήριο στις 3 Απριλίου.
Οι κατηγορίες είναι:
– Εκπρόθεσμη ενημέρωσή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για το ατύχημα,
– Αλλοίωση του χώρου του ατυχήματος,
-Μη λήψη μέτρων ασφαλείας, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρία, δεν ήταν η πρώτη φορά ,αλλά η τρίτη που έπεφτε θυρίδα από την οροφή.
Εξάλλου, η Θέμις Ανθοπούλου έχει καταχωρήσει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας  πολιτική αγωγή κατά του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, από το οποίο ζητά (ΚΛΙΜΑΚΑ: 500.000 – 2.000.000 ευρώ) αποζημιώσεις.

Το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στην υπεράσπιση , που κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, υποστηρίζει ότι ενημέρωσαν το αρμόδιο Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας «άμεσα ή και εντός της προθεσμίας που καθορίζει ο Νόμος ή και χωρίς καμία καθυστέρηση ή και εντός ευλόγου χρόνου ή /και μόλις αυτό κατέστη πρακτικά εφικτό. (Σημ: Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι ενημερώθηκε για το ατύχημα στις 23/3/2015)
Επίσης, το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης ισχυρίζεται ότι «κάποιος τρίτος (σημ: κατασκευάστρια εταιρεία του κτιρίου της Πινακοθήκης και εταιρεία που τοποθέτησε τις θυρίδες οροφής) επέδειξε αμέλεια και η αμέλεια που επιδείχτηκε από αυτόν τον τρίτο ήταν αποφασιστική ή /και καθοριστική αιτία της ζημιάς».

Στην οκτασέλιδη υπεράσπιση, που συνέταξε το δικηγορικό γραφείο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δ.Ε.Π.Ε», αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

• «Το χέρι της ενάγουσας (Θέμις Ανθοπούλου) « δεν έχει παραλύσει ως διατείνεται η ίδια»
• «Οι κατ’ ισχυρισμό σωματικές ή και ψυχικές βλάβες της Ενάγουσας δεν οφείλονται στο επίδικο ατύχημα αλλά προϋπήρχαν ή και προϋφίσταντο του επίδικου ατυχήματος κα/ή η Ενάγουσα ουδεμία σωματική βλάβη ή και άλλη ζημιά υπέστη συνεπεία του ατυχήματος».
• «Η Ενάγουσα δεν υποβλήθηκε στην πρέπουσα θεραπεία την οποία της υπέδειξαν ή/και συνέστησαν οι γιατροί ή και οι σύμβουλοι της».
• «Οι Εναγόμενοι, άνευ βλάβης των δικαιωμάτων τους, και με σκοπό να βοηθήσουν την Ενάγουσα να λάβει την δέουσα ή και πρέπουσα ή /και ζητηθείσα θεραπεία και/ή για να στηρίξουν ψυχολογικά ή / και άλλως πως κατέβαλαν σε αυτήν ποσά ύψους , περίπου, ευρώ 143.000, τα οποία σε περίπτωση επιδίκασης αποζημιώσεων σε βάρος των Εναγομένων, θα πρέπει να αφαιρεθούν».

Επιστολή Ανθοπούλου σχετικά με το πιστοποιητικό ασφάλισης της.

Στις 24 Ιανουαρίου 2018 η Θέμις Ανθοπούλου έστειλε προς τον διευθυντή του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ.Λεβέντης επιστολή , με θέμα :  “Απαίτηση με βάση τον Νόμο Περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της ευθύνης των εργοδοτών».
Αυτούσια η επιστολή είναι η ακόλουθη:
«Με την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια της σχετικής επιστολής των δικηγόρων μου, ημερομηνίας 9/1/2018, την οποία και επισυνάπτω, απαιτώ όπως μου παραδώσετε σήμερα χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, το πιστοποιητικό ασφάλισης ή πιστοποιημένο αντίγραφο αυτού, το οποίο ίσχυε κατά τον ουσιώδη χρόνο του εργατικού ατυχήματός μου ημερομηνίας 16/3/2015, ως υπάλληλος του ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Η υποχρέωση σας για ανταπόκριση στην απαίτησή μου δημιουργείται από τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας.

Επίσης απαιτώ όπως άμεσα μου πληρώσετε το ποσό των €160.000,00 το οποίο αφορά μέρος της αποζημίωσης μου, την οποία απαιτώ μέσω της Πολιτικής Αγωγής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας υπ’ αριθμόν 613/2017.
Από την στιγμή που η ασφαλιστική εταιρεία Eurosure Insurance Company Limited έχει ήδη πληρώσει σε εσάς αυτό το ποσό, εσείς οφείλετε να μου το πληρώσετε και δεν νομιμοποιείστε να το παρακρατείτε, εφόσον η πληρωμή αυτού του ποσού από την ασφάλεια δικαιολογείται μόνο μετά από την δική μου απαίτηση και αφορά αποκλειστικά και μόνο το δικό μου περιστατικό. Νοείται ότι η απαίτησή μου δεν περιορίζεται στο ποσό των €160.000,00, καθώς η ζημιά που υπέστηκα είναι δυστυχώς κατά πολύ μεγαλύτερη ως φαίνεται με πλήρη λεπτομέρεια στην επιστολή που απέστειλαν οι δικηγόροι μου προς τους δικηγόρους σας ημερομηνίας 1/12/2016, στην οποία η θέση σας (παρά το τραγικό εύρος της δικής μου απώλειας), μέσω της απάντησης των δικηγόρων σας, είναι ότι αρνείστε κατηγορηματικά όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά τους ισχυρισμούς και τις απαιτήσεις μου. Διερωτώμαι πως είναι δυνατόν από τη μία να αρνείστε αυτά και από την άλλη να έχετε εισπράξει το ποσό των €160.000,00 από την ασφαλιστική σας εταιρεία, το οποίο δικαιούμαι αποκλειστικά εγώ και κανένας άλλος».

Α. ΒΙΚ

Share this post