Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέθεσε τον Υπουργό Παιδείας στο θέμα του διευθυντή Γυμνασίου Γ. Γαβριήλ

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέθεσε τον Υπουργό Παιδείας στο θέμα του διευθυντή Γυμνασίου Γ. Γαβριήλ

Υπουργικό: “Παρά την παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των κανονισμών θα τερματιστεί η πειθαρχική  δίωξη .- Πρόεδρος Βουλής: Kανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση.- Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα.

Πλήρως εκτεθειμένο άφησε τον υπουργό Παιδείας , Πρόδρομο Προδρόμου για το θέμα του διευθυντή Γυμνασίου Γιώργου Γαβριήλ ο γενικός εισαγγελέας , Γιώργος Σαββίδης, σε δηλώσεις, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. “Η απόφαση για πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ δεν λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά από το Υπουργείο Παιδείας, ως η αρμοδία Αρχή, τόνισε και σημείωσε ότι  “η Νομική Υπηρεσία αποφασίζει για ποινικές ευθύνες και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισε πως δεν θα προχωρήσει με ποινική έρευνα”.

Της δήλωσης του γενικού εισαγγελέα προηγήθηκαν δηλώσεις του υπουργού στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο οποίος υποστήριξε  ότι η  απόφαση για παραπομπή του καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για το περιεχόμενο των έργων του λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, λέγοντας  ότι “σε αυτή τη φάση το θέμα δεν έχει να κάνει με το Υπουργείο”.

Σε ερώτηση,  αν το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας παρέπεμψε τον φάκελο της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «οι έρευνες οι οποίες γίνονται συνηθίζεται να καταλήγουν στη Νομική Υπηρεσία η οποία στη συνέχεια εξετάζει τυχόν ευρήματα».

Εξήγησε ότι το Υπουργείο ήταν υποχρεωμένο να διατάξει έρευνα και να παραπέμψει το πόρισμα της, με βάση τους κανονισμούς, στη Νομική Υπηρεσία. Είπε  πως οι κανονισμοί αυτοί δεν αφορούν καλλιτέχνες, αλλά διευθυντικά στελέχη τόσο στην εκπαίδευση όσο και αλλού.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε  ότι η άποψη του είναι ότι “αυτοί οι κανονισμοί δεν θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί από την Βουλή και την Κυβέρνηση πριν από χρόνια”. Ερωτηθείς, εάν έβαλε μπρος να προτείνει αλλαγή των κανονισμών, ο κ. Προδρόμου απάντησε: «Ενδεχομένως ναι, αλλά δεν είναι θέμα, αν οι κανονισμοί αρέσουν σε εμένα ή όχι. Πρέπει να εξεταστεί το γιατί υπάρχουν».

Η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα

Σαββίδης:Δεν παίρνουμε εμείς πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή την ανάκληση οποιασδήποτε πειθαρχικής δια… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Αννίτα Δημητρίου: Kανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση

Κανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση, λέει η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Ένα είναι η κριτική και οι αντίθετες αισθητικές απόψεις απέναντι στην Τέχνη και άλλο είναι να διώκεσαι για το πώς εκφράζεσαι καλλιτεχνικά, σημειώνει σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Η Δημοκρατία και η Παιδεία δεν απειλούνται από οποιαδήποτε μορφή τέχνης και κανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση», καταλήγει η κ. Δημητρίου.

Ο καθηγητής τέχνης και διευθυντής Γυμνασίου, Γιώργος Γαβριήλ,  κλήθηκε στις 6 Οκτωβρίου να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για το θέμα, που δημιουργήθηκε με τα έργα του. 

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, που έλαβε ο κ. Γαβριήλ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι πέντε. Και οι πέντε σχετίζονται με ενέργειες ή συμπεριφορές από πλευράς του καθηγητή για παράλειψη άσκησης των θεμελιωδών καθηκόντων του. Δηλαδή η δημοσίευση επανειλημμένως τόσο στην προσωπική του ιστοσελίδα όσο και στον ημερήσιο Τύπο, ” έργων, τα οποία προσβάλλουν με το περιεχόμενο τους πολιτειακούς και θρησκευτικούς θεσμούς”. Επιπλέον ο κ. Γαβριήλ είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για μη συμμόρφωσης από συνεχείς εντολές και οδηγίες της αρμόδιας Αρχής.

Ο κ. Γαβριήλ, σύμφωνα με την επιστολή της Επιτροπής καλείται να βρει μάρτυρες οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία υπέρ του ενώ εάν δεν εμφανιστεί, η Επιτροπή μπορεί είτε να απαιτήσει την προσωπική του προσαγωγή, είτε να προχωρήσει στην ακρόαση της υπόθεσης χωρίς την παρουσία του.  Σε περίπτωση που ο καθηγητής καταδικαστεί , αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και την απώλεια της εργασίας του. 

 

Τα κατηγορητήριο σχετικά έγγραφα έχει συντάξει ο  ερευνών λειτουργός, δρ. Ανδρέας Φιλίππου, Α΄Λειτουργός Εκπαίδευσης.

 

 

Διαφωνία ΔΗΣΥ με την δίωξη

Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει: ” Διαφωνούμε με την πειθαρχική δίωξη οποιουδήποτε για το προσωπικό καλλιτεχνικό του έργο, όσο κι αν το θεωρούμε προσβλητικό. Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και η γενναία κριτική της, είναι αναπόσπαστα στοιχεία της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας και δεν τα επικαλούμαστε επιλεκτικά, όπως κάνουν σήμερα πολλοί όψιμοι «υποστηρικτές» της.

Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε και το γεγονός ότι η διενέργεια πειθαρχικής διαδικασίας σε ανάλογες περιπτώσεις, που μπορεί να αφορά καθήκοντα διευθυντή σχολείου, προβλέπεται από τους κανονισμούς που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να εργαστούμε για τη διόρθωση και τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών αυτών”.

Χαραλαμπίδου : “Υπενθυμίζω το je suιs Charlie”

«Δεν μπορεί αυτός ο τόπος να ζει εποχές σκοταδισμού, δεν μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας να αδειάζει τον Υπουργό Παιδείας και ο ένας να προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στον άλλο για συμπεριφορές που θυμίζουν εποχές μεσαίωνα, εποχές σκοταδισμού», ανέφερε σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφορικά με την δίωξη του καθηγητή τέχνης Γιώργου Γαβριήλ.

«Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συζητήσει το θέμα που προέκυψε σε σχέση με τη διαχείριση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας θεμάτων ελευθερίας έκφρασης, παράδειγμα η περίπτωση του ζωγράφου Γιώργου Γαβριήλ στις 4/10/2021» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης. Υπενθυμίζω το je suιs Charlie στο οποίο αναφέρθηκαν σχεδόν όλα τα κόμματα με ανακοινώσεις τους για να στηρίξουν την ελευθερία έκφρασης .», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

«Τώρα το βιώνουμε στον τόπο μας χάριν στον Υπουργό Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν αποπνέει πολιτισμό αλλά αποπνέει σκοταδισμό» κατέληξε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Μετά τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και τον σάλο , που προκλήθηκε,  το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας “να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του Διευθυντή Γυμνασίου Γιώργου Γαβριήλ”. ( Σ.Σ: Προφανώς ο πρόεδρος και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν κατάλαβαν καλά τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα) 

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται πως στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε προς συζήτηση το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τη δίωξη του Διευθυντή Γυμνασίου Γιώργου Γαβριήλ.

Κατά τη συζήτηση, προστίθεται, “διαπιστώθηκε παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των κανονισμών, που διέπουν τη συμπεριφορά των λειτουργών και των διευθυντών της εκπαίδευσης”.

Παρά ταύτα, αναφέρεται, και «ενόψει του γεγονότος ότι πολιτικές δυνάμεις και φορείς των Γραμμάτων και των Τεχνών θεώρησαν πως διώκεται η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, έστω και αν για μεγάλη μερίδα πολιτών αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς θεσμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας όπως, προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου Διευθυντή Γυμνασίου».

 ΑΚΕΛ: “Νίκη της κοινωνίας”

Share this post