Ο Ερντογάν ξανάχτισε τον μεντρεσέ της Αγίας Σοφίας

Ο Ερντογάν ξανάχτισε τον μεντρεσέ της Αγίας Σοφίας

Η ακαδημία ή μεντρεσές της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Αγία Σοφία και η οποία είχε γκρεμιστεί το 1936, ξαναχτίστηκε και ανοίγει αύριο, Παρασκευή, στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας “Yeni Safak” , με τίτλο «Δεύτερη χαρά στην Αγία Σοφία: Ο Μεντρεσές ανοίγει την Παρασκευή».

Ο μεντρεσές θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο που θα συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ. Ο Πρύτανης Φατίχ Αντί δήλωσε ότι θα φιλοξενεί εκθέσεις, συμπόσια και θα χρησιμοποιείται και ως χώρος εκπαίδευσης.

Η “Yeni Safak” αναφέρει ότι η ανοικοδόμησή του μεντρεσέ άρχισε το 2017 και σημειώνει  ότι πρόκειται για  «ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του ισλαμικού κόσμου. Είναι διόροφος, θα έχει 34 αίθουσες και 7 ερευνητικά κέντρα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Φατίχ Σουλτάν, καθηγητής Φατίχ Αντί δήλωσε ότι θα υπάρχει αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθούν δύο συμπόσια και βιβλιοθήκη για την πολιτιστική ιστορία της Αγίας Σοφίας. “Την Παρασκευή θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με την παρουσία του Προέδρου μας. Αργότερα, θα έχουμε εκθέσεις Ισλαμικής Τουρκικής Τέχνης, οι οποίες θα ανοίξουν σε συνεργασία με το Κέντρο Ισλαμικών Τεχνών και τη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί θα πραγματοποιείται και μέρος της εκπαίδευσής μας. Μερικοί από τους μαθητές μας θα κάνουν τα μεταπτυχιακά τους μαθήματα εκεί. Θα διοργανώσουμε το 2ο Διεθνές Συμπόσιο της Αγίας Σοφίας μεταξύ 27-29 Μαΐου.

Μετά τη χαρά να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για να προσκυνήσουμε, είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Αγία Σοφία αναβίωσε και που δόθηκε στο Πανεπιστήμιο Φατίχ Σουλτάν”, κατέληξε ο Φατίχ Αντί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/ ΦΩΤΟ: “Yeni Safak”

Share this post