Ο Ερντογάν επιμένει για την Αγία Σοφία

Ο Ερντογάν επιμένει για την Αγία Σοφία

Η Μόσχα λέει ότι περιμένει “ισορροπημένη απόφαση”

Ασυγκίνητος στις ανησυχίες, που εκφράζονται στην Τουρκία και διεθνώς για το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε τέμενος η Αγία Σοφία, εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μια μέρα μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο δεν ανακοίνωσε την απόφαση του.

«Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας», δήλωσε ο Ερντογάν. Απαντώντας στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ελλάδα αλλά και την UNESCO, που προχώρησαν σε παρεμβάσεις κατά της μετατροπής του εμβληματικού μνημείου σε τέμενος , ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε : «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους χώρους προσευχής της χώρας μας, όπως δεν παρεμβαίνουμε εμείς σε άλλες χώρες» .

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε σήμερα δήλωση και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.  Ανέφερε ότι «η Μόσχα περιμένει μια ισορροπημένη απόφαση»,  που θα λαμβάνει υπόψη της τις οδηγίες της UNESCO. «Θεωρούμε τον ναό εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ανθρωπότητα όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία. Η UNESCO έχει εντάξει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι κάθε αίτημα που σχετίζεται με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το γεγονός. Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», είπε η Ζαχάροβα.

Share this post