Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ανέγερση νέων κτηρίων για την “προεδρία” και την “βουλή” της “ΤΔΒΚ”, αλλά δεν μίλησε για τα Βαρώσια

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ανέγερση νέων κτηρίων για την “προεδρία” και την “βουλή” της “ΤΔΒΚ”, αλλά δεν μίλησε για τα Βαρώσια

Με μιάμιση ώρα καθυστέρηση ο Τούρκος Πρόεδρος προσφώνησε τη «βουλή»  της “ΤΔΒΚ” και ανακοίνωσε ότι κοντά στον Άγιο Δομέτιο, σε γη 500 στρεμμάτων που «ανήκει» στον τουρκικό κατοχικό στρατό , θα κτιστούν  νέα κτίρια για να στεγάσουν την “προεδρία” και την “βουλή” της “ΤΔΒΚ” και μαζί θα γίνουν  «εθνικός κήπος» και αίθουσα διασκέψεων. Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι 15 “βουλευτές” των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΡΤΚ και ΚΚΔ.

Ο Ερντογάν δεν έκανε αναφορά στα Βαρώσια ( περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου), ενώ είναι αβέβαιο κατά πόσο αύριο θα μεταβεί εκεί. 

Ωστόσο , για το Κυπριακό τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της  λύσης δύο κρατών και ίσης εκπροσώπηση των Τ/κ διεθνώς με κυριαρχική ισότητα. «Αυτός είναι ο αγώνας των Τ/κ για επιβίωση, ανεξαρτησία και μέλλον», δήλωσε . 

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά με επιμονή συνεχίζει να αγνοεί τα δικαιώματα των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο και  απορρίπτει όλες τις προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση και τη δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων. Επανέλαβε την πρότασή του για την πραγματοποίηση μιας περιφερειακής διάσκεψης με την συμμετοχή όλων των πλευρών και της ΕΕ, στην οποία – είπε – ακόμα δεν υπήρξε απάντηση.

Όπως διαφυλάττουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, θα συνεχίσουν να διαφυλάττουν και τα δικαιώματα του τ/κ «λαού». «Θα ήθελα από αυτό το βήμα να εξαγγείλω σε όλο τον κόσμο το εξής: δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη κανενός. Πρόθεσή μας δεν είναι η ένταση. Είναι να επιλύσουμε αυτά τα τεχνητά δημιουργημένα προβλήματα με έναν δίκαιο, νόμιμο διαμοιρασμό. Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα είμαστε απέναντι από κάθε βήμα που θα κάνει η ε/κ πλευρά μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ». 

*Αναλυτικά διαβάστε στην επισκόπηση του Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου του Τμήματος Τουρκικών Θεμάτων του ΓΤΠ

Ομιλία Έρντογαν – Μήνμα Τατάρ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


ΦΩΤΟ: Προεδρία Τουρκικής Δημοκρατίας

Share this post