Ο ΔΗΣΥ θα αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές την ευθύνη της μεγάλης και υπεύθυνης δύναμης της αντιπολίτευσης,

Ο ΔΗΣΥ θα αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές την ευθύνη της μεγάλης και υπεύθυνης δύναμης της αντιπολίτευσης,

 Επικρίσεις κατά Αναστασιάδη για διαστρέβλωση της απόφασης του Π.Γ.-Ο Προδρόμου με Χριστοδουλίδη , ο Φωκαΐδης με Μαυρογιάννη.-Απάντηση Αντρέα Παπαχαραλάμπους στον Νίκο Νουρή.

Ο ΔΗΣΥ , με ανακοίνωση του , εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών της Κυριακής,  καλεί τα μέλη και τους φίλους του να προσέλθουν στις κάλπες και να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ελεύθερα, υπεύθυνα και με τον τρόπο που επιτάσσει η συνείδηση τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:  “Αποκλειστικός γνώμονας όλων θα πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας.

Με βάση και την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θ’ αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές την ευθύνη της μεγάλης και υπεύθυνης δύναμης της αντιπολίτευσης, όποιος υποψήφιος και αν εκλεγεί, όπως επιβάλλεται για να λειτουργεί ορθά η Δημοκρατία. Με το κλείσιμο της κάλπης, καλούμε κάθε φίλο του Δημοκρατικού Συναγερμού να συνταχθεί πίσω από αυτή την απόφαση”.

Στη σημερινή ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, “στην προσπάθεια του να κάνει ανοίγματα προς το ΕΛΑΜ διαστρεβλώνει την απόφαση του ΠΓ του ΔΗΣΥ της 7.2.2023», αναφέρει το πρώην μέλος της ελληνοκυπριακής αποστολής στο Κραν Μοντανά και ακαδημαϊκός, Ανδρέας Συμεού.

«Συγκεκριμένα», προσθέτει, «ο πρόεδρος τονίζει το γεγονός ότι η ανακοίνωση του ΠΓ αναφέρεται στην “αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού” ενώ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην ανακοίνωση».

«Ταυτόχρονα», συνεχίζει, «ο πρόεδρος παραλείπει να αναφερθεί σε σημαντικά θέματα τα οποία υπάρχουν στην ανακοίνωση του ΠΓ, όπως η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού».

Χρήστος Πουργουρίδης: “Η προσπάθεια να παρουσιασθεί ως Ακελικός ο Μαυρογιάννης είναι ανήθικη”. 

«Η προσπάθεια να παρουσιασθεί ως Ακελικός ο Μαυρογιάννης είναι ανήθικη», αναφέρει σε ανάρτηση στο Facebook ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, προσθέτοντας πως «όλοι, τουλάχιστον στην επαρχία Λεμεσού, ξέρουμε ότι ο Μαυρογιάννης δεν ήταν και ούτε είναι Ακελικός ή αριστερός».

Αυτούσια η τοποθέτηση του κ. Πουργουρίδη:

“Οι υποστηρικτές του Νίκου Χριστοδουλίδη λένε στους Συναγερμικούς που εκφράζονται πως δεν θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη, λόγω της υποστήριξης που δίδουν στον κ. Χριστοδουλίδη τα κόμματα ΔΗ.ΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗ.ΠΑ και πολλοί και διάφοροι ακραίοι, ότι δεν είναι όργανο κανενός αφού είναι ανεξάρτητος. Ενώ τον Αντρέα Μαυρογιάννη τον παρουσιάζουν ως υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Η προσπάθεια να παρουσιασθεί ως Ακελικός ο Μαυρογιάννης είναι ανήθικη. Όλοι, τουλάχιστον στην επαρχία Λεμεσού, ξέρουμε ότι ο Μαυρογιάννης δεν ήταν και ούτε είναι Ακελικός ή αριστερός. Είναι από οικογένεια αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Αλλά η συκοφαντία καταρρίπτεται και από γεγονός ότι πολλοί παραδοσιακοί οπαδοί του ΑΚΕΛ έλεγαν αρχικά ότι δεν ψηφίζουν Μαυρογιάννη γιατί είναι δεξιός. Και είχε μεγάλο πρόβλημα συσπείρωσης του ΑΚΕΛ γιατί επέλεξε δεξιό υποψήφιο. Σταδιακά το πρόβλημα ξεπεράστηκε γιατί όλοι κατάλαβαν πως είχαν να κάμουν με ένα άνθρωπο δεξιό μεν αλλά μετριοπαθή, τίμιο, ανθρωπιστή και που μεγάλωσε με αρχές και αξίες μέσα σε μια αγροτική οικογένεια που τον δίδαξε τι σημαίνει κόπος και σκληρή εργασία. Γι’ αυτό και οι Συναγερμικοί που δεν ξέχασαν τις ιδρυτικές αρχές και αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν έχουν καμία απολύτως δυσκολία να δώσουν ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη”.

 Προδρόμου: «Πρέπει να ψηφίσουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη»

Πρόσθεσε πως “ενσυνείδητα πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα από τα δεινά που θα έφερναν πολιτικές και αστοχίες του ΑΚΕΛ και πρέπει να ψηφίσουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, προσβλέποντας τόσο σε προσεγγίσεις ενότητας τις οποίες προβάλλει, όσο και σε συγκλίσεις πολιτικής που μπορεί να επιτευχθούν”.

“Προσωπικά επαναλαμβάνω ευθαρσώς αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή, την περασμένη Κυριακή: εφόσον η δική μας πρόταση δεν έτυχε της αποδοχής των πολιτών στην κάλπη, τη δεύτερη Κυριακή έχουμε επιλογή και πρέπει να την κάνουμε”, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

“Νομίζω ότι η θέση ότι κάποιος δεν είχε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος παύει να ισχύει, στη δημοκρατία, από την ώρα που την υποψηφιότητα του ενέκριναν με την ψήφο οι πολίτες στην κάλπη. Το τι θα γίνει στο εσωτερικό του κόμματος θα κριθεί αργότερα, τώρα έχουμε μπροστά μας την εκλογή Προέδρου. Η εκλογή αυτή δεν μπορεί να προσεγγίζεται με στενά ενδοκομματικά επιχειρήματα ούτε και με λογική θυμού ή εκδικητικότητας”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “τώρα επιβάλλεται να κάνουμε μια δεύτερη επιλογή” για να σημειώσει πως από τη μια είναι η πολιτική πρόταση του ΑΚΕΛ, το οποίο “δεν είναι απλώς ένα πολιτικό κόμμα με διαφορετικές πολιτικές θέσεις, αλλά είναι μαζί και κατά βάση ένα ολόκληρο σύστημα που εδώ και δεκαετίες, από την αρχή και πάντα, πολεμά τις βασικές αρχές και αξίες μας”.

“Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από την άλλη, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανελλιπώς προώθησε και υπερασπίστηκε τις πολιτικές και θέσεις της κυβέρνησης μας. Ως Υπουργός Εξωτερικών εφάρμοσε κατεύθυνση εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου και της παράταξης μας, που έχουν ενδυναμώσει τη θέση της χώρας μας διεθνώς, στην Ευρώπη αλλά και στον δυτικό κόσμο και έχουν δημιουργήσει σημαντικές συμμαχίες και στηρίγματα”, επεσήμανε ο κ. Προδρόμου.

Πρόσθεσε πως “θέλουμε να συνεχιστεί μια συνετή πολιτική που όλοι -πλην του ΑΚΕΛ- αναγνωρίζουμε ότι αν είχε εφαρμοστεί από τις προηγούμενες δεκαετίες ίσως να ήταν διαφορετική η θέση και η μοίρα της χώρας μας”.

Σημείωσε πως “πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητα του, όποιες διαφορές θέσεων και αν μπορεί να υπάρχουν, είναι δυνάμεις με τις οποίες κατ’ επανάληψη έχει συνεργαστεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αντίθετα, είναι θέμα πολιτικών αρχών το ότι δεν νοείται πολιτική ‘ΔΗΣΑΚΕΛ’ (όπως δηκτικά λένε κάποιοι). Γι’ αυτό ας μη ματαιοπονούν να προσπαθούν να εξωρραϊσουν θέσεις του ΑΚΕΛ μέσα από το πρόσωπο του Αντρέα Μαυρογιάννη”.

Κατά τον κ. Προδρόμου :”Δίλημμα δεν υπάρχει. Ούτε χρειάζεται φανατισμός. Εκείνοι που φανατίζουν και προσπαθούν να μετατρέψουν την πικρία και απογοήτευση σε εκδίκηση, είναι είτε γιατί δεν αντέχουν να αντικρίσουν και να συζητηθούν μεγάλα λάθη που έχουν γίνει είτε γιατί δεν αντέχουν άλλη άποψη από τη δική τους”.

Ανέφερε πως τέτοια νοοτροπία είναι ξένη στη φιλελεύθερη παράταξη, “όπως ξένες πρέπει να είναι και μεθοδεύσεις και οργανωμένες πρακτικές εκφοβισμού (μέχρι και κοινού ‘τραμπουκισμού’), που δυστυχώς είδαμε τις προηγούμενες μέρες”.

Ο Χριστόφορος Φωκαϊδης

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ανακοίνωσε με γραπτή του δήλωση πως ο ίδιος με κύριο γνώμονα το εθνικό θέμα θα δώσει την ψήφο του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Διαβάστε τη γραπτή δήλωση του:

“Επειδή πολλοί φίλοι με ρωτούν τι θα πράξω στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα ήθελα με καθαρότητα και χωρίς περιστροφές, όπως πάντα, να καταθέσω και δημόσια τη θέση μου. Παραμένω πάντοτε πιστός στην Κληριδική σχολή σκέψης. Ύψιστη προτεραιότητα είναι να διασώσουμε τη χώρα από την οριστική διχοτόμηση. Αν δεν το πράξουμε, το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού βρίσκεται σε κίνδυνο. Το παρόν στάτους κβο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών μας τις επόμενες δεκαετίες.

Έχοντας, λοιπόν, ως κύριο γνώμονα το εθνικό θέμα, με δεδομένες τις θέσεις κομμάτων που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και τη δική του προσέγγιση στο Κυπριακό, καθώς επίσης και για λόγους που έχουν να κάνουν με ανυπέρβλητα ζητήματα πολιτικής ηθικής, σε σχέση με τον όλο τρόπο που πολιτεύτηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης έναντι της παράταξης που τον ανέδειξε, δεν μπορεί για μένα να αποτελεί επιλογή.

Από την άλλη, βεβαίως, βρίσκεται η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, με κύριο πολιτικό πυλώνα στήριξης το ΑΚΕΛ, με το οποίο αδιαμφισβήτητα έχω μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Γι’ αυτό και θεωρώ απόλυτα ορθή και αναγκαία την απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί την Κυριακή ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Συναγερμός θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Από ‘κει και έπειτα, σέβομαι την επιλογή που ο καθένας και η καθεμιά κάνει, με βάση τα δικά του κριτήρια. Πίσω από την κάλπη ας αναμετρηθεί ο καθένας με τη συνείδησή του. Προσωπικά, επειδή τα πράγματα στο Κυπριακό έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και ενδεχομένως να βρισκόμαστε στο παρά πέντε πριν τη δημιουργία νέων αρνητικών τετελεσμένων, παρά τις όποιες ενστάσεις έχω εκφράσει σε σχέση με την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, τούτη την ώρα, δεν μπορώ να παραμείνω ουδέτερος.

Με βάση τα πιο πάνω, μεταξύ των δύο επιλογών που έχω την Κυριακή, θα δώσω τη ψήφο μου στον Ανδρέα Μαυρογιάννη”.

Δημήτρης Δημητρίου.

Αιχμές κατά όσων προσπαθούν να πολώσουν και να απαξιώσουν στελέχη με διαφορετική άποψη αφήνει ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. Σε ανάρτηση του αναφέρει πως ο ίδιος προσωπικά έχει ξεκάθαρη επιλογή.

Συνεδρίαση Π.Γ. ΔΗΣΥ. Ο Δ. Δημητρίου στο μέσον της φωτογραφίας

“Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται στη πιο κρίσιμη, ίσως, καμπή της ιστορίας του. Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μισό αιώνα η παράταξή μας δεν συμμετέχει στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά τον σπουδαίο αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών του.

Για τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση θα συζητήσουμε την επομένη των εκλογών με ειλικρίνεια, ρεαλισμό και έντιμη αυτοκριτική, γιατί μόνο έτσι θα πάμε ξανά μπροστά.

Σήμερα, όμως, αυτό που προέχει είναι να μη βγούμε ακόμα πιο τραυματισμένοι από την κάλπη του 2ου γύρου. Την περασμένη Τρίτη το πολιτικό γραφείο της παράταξης έλαβε μια απόφαση:

Ψήφο κατά συνείδηση και παραμονή στην αντιπολίτευση.

Προσωπικά έχω ξεκάθαρη επιλογή. Οι λογικές πόλωσης, όμως, και ηθικής απαξίωσης συναγωνιστών με διαφορετική άποψη δεν ωφελούν την παράταξη και είναι ανεπίτρεπτες ειδικά όταν προέρχονται από όσους οφείλουν να μεριμνούν κάθε στιγμή για την ενότητά της.

Όλοι όσοι αγαπάμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την ενότητά του ώστε σύντομα να είμαστε και πάλι οι πρωταγωνιστές της κυπριακής πολιτικής ζωής”.

 

Απάντηση  Αντρέα Παπαχαραλάμπους, ιδρυτικού  μέλους του ΔΗΣΥ

“Φίλε Νουρή, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Το  Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε κατά συνείδηση. Το 85% του Πολιτικού Γραφείου έπνεε μένεα εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη και των εντός του κόμματος Δούρειων Ίππων.Ξέρετε πολύ καλά ότι εγώ στήριξα Αντρέα Μαυρογιάννη και στηρίζω Αντρέα Μαυρογιάννη.

▪︎Φίλε Νουρή, όφειλες αυτά που γράφεις τώρα, να τα έγραφες μέρα παρά μέρα πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Μέχρι το τελευταίο λεπτό θα προσπαθώ για την μη εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη.

▪︎Στην ανακοίνωση σου δεν βλέπω να κακίζεις την συμπεριφορά του μεγάλου αφεντικού, νονού της μέρας και νύχτας τον οποίο υπηρετείς και καμαρώνεις.

Είναι πολιτικός πολιτισμός σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, που την θέση σας την οφείλετε στο ΔΗΣΥ, να στραφείτε εναντίον της Παράταξης;

▪︎Δεν στηρίζουμε ΑΚΕΛ, στηρίζουμε Μαυρογιάννη.

Νίκο Νουρή, ξέρω και τον Μαυρογιάννη και τον Χριστοδουλίδη. Εσύ δεν ξέρεις ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο.

▪︎Η ευγένεια και η καλοσύνη του Αβέρωφ Νεοφύτου, έτυχεν εκμετάλλευσης. Εγώ που είμαι αγενής, κάποιους από εσάς θα σας έριχνα κάτω από το τέταρτο όροφο του κτιρίου του ΔΗΣΥ, για τις συμπεριφορές σας.

▪︎Παλιά αυτοί που ψηφίζαμε Συναγερμό είχαμε κόστος. Καταφέραμε σήμερα κάποιοι πολιτικοί νάνοι και πολιτικά απολίτιστοι να ψηφίζουν όχι με κόστος αλλά αμειβόμενοι.

▪︎Θέλω κύριε Νουρή να πεις στους ψηφοφόρους τι ψήφισες την πρώτη Κυριακή και τι θα ψηφίσεις την δεύτερη. Αν αυτό το 7% που παρασύρατε την πρώτη Κυριακή και ψήφισε Χριστοδουλίδη δεν το κάνατε, ο Αβέρωφ θα είχε το ελάχιστο 33% και ο Χριστοδουλίδης 26%. Μην επιμένετε το 7% των παρασυρμένων συναγερμικών να επιβάλει Πρόεδρο της Κύπρου αυτό που θέλετε εσείς.

▪︎Είστε πολύ μικρός για να κρίνετε τον Μαυρογιάννη και περισσότερο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

▪︎Άποψή μου. Ο Χριστοδουλίδης είναι, ο θάνατός σου ή ζωή μου, ενώ ο Μαυρογιάννης είναι, ένας για όλους και όλοι για τον ένα.

Αντρέας Παπαχαραλάμπους – Δικηγόρος

Ιδρυτικό Μέλος του ΔΗΣΥ

Μέλος του Πολιτικού Γραφείου

Τέως Α΄ Βοηθός Γενικός Οργανωτικός”

Μιχάλης Παπαπέτρου

Έκκληση στους Κύπριους πολίτες “να βάλουν το χέρι στην καρδιά και να ψηφίσουν με βάση τα μεγάλα και τα σημαντικά” απευθύνει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δίνοντας “ψήφο εμπιστοσύνης” στον Ανδρέα Μαυρογιάννη για για “να αποφύγουμε την διχοτόμηση και τα δύο κράτη”.

Ολόκληρη η δήλωση Παπαπέτρου:

“Αυτή την κρίσιμη στιγμή που στην κυριολεξία κρίνεται το μέλλον της Κύπρου, απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπατριώτες μας να βάλουν το χέρι στην καρδιά και να ψηφίσουν με βάση τα μεγάλα και τα σημαντικά. Όπως ο Γιώργος Βασιλείου και εγώ το 1999 αποφασίσαμε να πάρουμε την μεγάλη και δύσκολη απόφαση και συνταχθήκαμε στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη, όχι γιατί έγινα δεξιός, ούτε γιατί ο Βασιλείου έπαψε να είναι ο αντίπαλος που έχασε την προεδρία από τον Κληρίδη, αλλά γιατί αυτό επέβαλλε η σωτηρία της πατρίδας μας, καλώ τους Κύπριους πατριώτες με την ψήφο τους να εκλέξουν στην προεδρία τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Μαυρογιάννης είναι ένας έντιμος και ικανός διπλωμάτης, τον οποίο εμπιστεύομαι ως τον καταλληλότερο για να χειριστεί την τελευταία ευκαιρία που ελπίζουμε να μας δοθεί για να αποφύγουμε την διχοτόμηση και τα δύο κράτη. Και, το κυριότερο, χαίρει διεθνούς εκτίμησης και κύρους, κάτι κρίσιμο για να πετύχει η προσπάθεια μας”.

 

 

Share this post