Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απετάξατο τις δηλώσεις της Καίτης Κληρίδη κατά Αναστασιάδη

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απετάξατο τις δηλώσεις της Καίτης Κληρίδη κατά Αναστασιάδη

Με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις η πρώτη συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον νέο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου , ο οποίος διεκδικεί , στις 11 Μαρτίου 2023, την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, αποδοκίμασε τις δηλώσεις της κυρίας Καίτης Κληρίδη κατά του προέδρου Αναστασιάδη και του νέου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.  Δύο μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής (12. 2. 2023), η Καίτη Κληρίδη  κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υποστηρίζοντας: «Η μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής μου είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Αμαύρωσε τον ΔΗΣΥ με την διαφθορά της διακυβέρνησης του και τώρα προσπαθεί να διαιρέσει τον ΔΗΣΥ. Έξέθρεψε τον Νίκο Χριστοδουλίδη με σκοπό να τον βγάλει πρόεδρο για να καλύψει τα νώτα του και να μη αποκαλυφθεί η προσωπική του ανάμειξη στη διαφθορά”.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την σημερινή συνάντηση με τον νέο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, κλήθηκε από την ιστοσελίδα ageliaforos.com να σχολιάσει τις δηλώσεις της κυρίας Κληρίδη. Το σχόλιο ήταν λακωνικό: «Δεν υιοθετώ την άποψη της Καίτης». 

Στην πρώτη συνάντηση , που είχαν σήμερα οι μέχρι την περασμένοι Κυριακή αντίπαλοι , Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, όλα “κύλησαν μέλι-γάλα”.    Μάλιστα , ο κ. Νεοφύτου παρέσχε την διαβεβαίωση πως ο ΔΗΣΥ θα σταθεί υπεύθυνα απέναντι στη νέα κυβέρνηση για τη σταθερότητα της χώρας και κάλεσε  τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη “να στηριχθεί και στον ΔΗΣΥ”. Στην συνάντηση, η οποία έγινε στο Πολιτικό Γραφείο του Νίκου Χριστοδουλίδη,  ο νέος πρόεδρος   ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου και τον καθησύχασε  πως δεν θα διορίσει στην κυβέρνηση στελέχη του ΔΗΣΥ. Επίσης,  ανέφερε πως οι επαφές με άτομα που θα  στελεχώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο συνεχίζονται και πως “κάποια ονόματα έχουν οριστικοποιηθεί στο μυαλό του”.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης καλωσόρισε αρχικά τον κ. Νεοφύτου στο γραφείο του σημειώνοντας πως είχαν μια εξαιρετική συνάντηση τόσο σε πολιτικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Φωτογραφία Φίλιππος Χρήστου/Kathimerini.com.cy

Όπως είπε, σε πολιτικό επίπεδο έχουν κοινές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα, όπως στην ανάγκη μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας, στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, σε σχέση με τον εξωτερικό προσανατολισμό της χώρας, το μεταναστευτικό, την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και πολλά άλλα. Στο προσωπικό επίπεδο , είπε, ότι η σχέση τους χρονολογείται και είναι εδώ παρά τα όσα έγιναν, καθώς οι εκλογές έχουν ολοκληρωθεί.

«Εκείνο που ενδιαφέρει είναι το πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω σε λεπτομέρεια τον δικό μου σχεδιασμό,  όπως τον ανέπτυξα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, για την ανάγκη να εργαστούμε όλοι μαζί έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. Η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων θεωρώ ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Όταν παίρνετε αποφάσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτε έγνοια να έχετε για τη Βουλή»

 

 Ο κ. Νεοφύτου είπε πως έχει συγχαρεί για ακόμη μια φορά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας και όπως και κατ΄ ιδίαν του έχει τονίσει, είναι “ο νέος τιμονιέρης της χώρας μας και πάνω απ΄ όλα είναι το καλό της χώρας”. Επίσης,  ο κ. Νεοφύτου, απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη, δήλωσε: «Θέλω και δημόσια να σε διαβεβαιώσω ότι μπορείς να στηρίζεσαι στον ΔΗΣΥ, να κουμαντάρεις τη χώρα και να στηρίζεσαι στον ΔΗΣΥ και να μην έχεις έγνοια ότι θα μείνει η χώρα χωρίς προϋπολογισμό, έστω και αν έχουμε επιμέρους διαφορές. Η σταθερότητα της χώρας για εμάς είναι πυξίδα». 

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε  πως στον ΔΗΣΥ έχουν συγκεκριμένες αρχές και αξίες, για μια ενωμένη πατρίδα με δυτικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με δυνατή οικονομία και με αξιοπρεπείς πολίτες. Ο πρόερος του ΔΗΣΥ  είπε πως ο κ. Χριστοδουλίδης του εξήγησε πως αυτές οι αρχές είναι και δικές του πεποιθήσεις και βρίσκονται και στο πρόγραμμα του.

«Προχωρήστε για μια ακόμη πιο δυνατή Κύπρο, και θα έχετε τη στήριξη και για αυτά τα ζητήματα αλλά και για τις οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις και όταν παίρνετε αποφάσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτε έγνοια να έχετε για τη Βουλή», είπε και πρόσθεσε πως, όπως τα τελευταία 10 χρόνια,  ο ΔΗΣΥ έδινε τις μάχες για τη σταθερότητα της χώρας, αυτό θα συνεχίσει  να κάνει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως οι εκλογές έχουν τελειώσει και δεν υπάρχουν τα αισθήματα. “Κοιτάζουμε το καλό του τόπου και, όπως σας έχω πει κύριε πρόεδρε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριζε πάντα την Κύπρο μας, για τον ΔΗΣΥ είναι η μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια. Εάν εσείς το επιθυμείτε να είστε σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια, που πάντα στήριζε τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού και την Κύπρο μας, εμείς ως ιδρυτικό μέλος αυτής της οικογένειας, όχι μόνο δεν θα έχουμε ένσταση στο να συμμετέχετε αλλά, ήδη, προχθές με δική μου πρωτοβουλία, μίλησα με τον πρόεδρο του EPP, Μάνφρεντ Βέμπερ, και του είπα, αν ο νέος πρόεδρος θέλει να είναι με τη δική μας ομάδα, παράλληλα με τη συμμετοχή του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να βρει τον τρόπο για τη δική σου συμμετοχή», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου.

  Στη συνέχεια πρόσθεσε  πως,  αν ο κ. Χριστοδουλίδης προχωρήσει στη σύσταση μιας ομάδας Κυπριακού, «βεβαίως θα συμμετέχει ο ΔΗΣΥ».

Ευχαρίστησε ακόμη τον νέο πρόεδρο για την δέσμευση του πως δεν θα γίνουν κινήσεις, που θα ενοχλήσουν τον ΔΗΣΥ σε σχέση με τη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση στελεχών του κόμματος. «Αυτό είναι μια επιβεβαίωση του πολιτικού ήθους και φαίνεται και μετεκλογικά αυτή η θέση», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου προέτρεψε τον κ. Χριστοδουλίδη να έχει ως κύρια έγνοια την δημιουργία  μιας καλύτερης Κύπρου. «Έχουμε γερούς θεμελιούς, μας άφησε και ο Νίκος Αναστασιάδης μια προίκα 4,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μείνετε προσανατολισμένος στα μεγάλα, στο εθνικό πρόβλημα που είναι η ανοικτή πληγή, στην δυνατή οικονομία, και για τα άλλα πάλι θα βάλουμε πλάτες για το καλό του τόπου μας», είπε και ευχήθηκε να μην χρειαστεί να γίνει ο ΔΗΣΥ εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά η νέα κυβέρνηση να πράττει πάντα το σωστό για να έχει πάντα τη στήριξη του κόμματος του.

Σε ερώτηση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αν έχει προχωρήσει με τις επικοινωνίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο νέος πρόεδρος είπε πως συνεχίζει αυτές τις επαφές, σημειώνοντας ” δεν πρέπει να προτρέχουμε για ονόματα, καθώς αυτά θα ανακοινωθούν όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων μου”.

Διευκρινιστικά είπε πως  υπάρχουν κάποιες θέσεις, που στο μυαλό του έχουν οριστικοποιηθεί. «Είμαστε στο στάδιο της ενημέρωσης, της ανταλλαγής απόψεων και κοντά στην ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», ανέφερε, τονίζοντας πως ο στόχος είναι ένας, το καλό της πατρίδας μας,  όπως αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την υλοποίηση του προεκλογικού του προγράμματος. «Αυτά που είπα προεκλογικά, θα τα κάνουμε πράξη μετεκλογικά», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως η προσέγγιση του είναι για σχηματισμό κυβέρνησης με ανθρώπους με τεχνοκρατική κατάρτιση με αντίληψη της πολιτικής ζωής του τόπου. Επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει διορισμός στελεχών του ΔΗΣΥ και δεν θα υπάρξει γενικότερα διορισμός στελεχών από κόμματα. «Στο τέλος της ημέρας είναι το πρόγραμμα με το οποίο έχουμε εκλεγεί και το οποίο θα κληθούμε να υλοποιήσουμε. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό αυτά που υποσχεθήκαμε προεκλογικά να τα υλοποιήσουμε μετεκλογικά», επεσήμανε. 

 


 

Share this post