Ο Αρχιεπίσκοπος λειτούργησε στον Άγιο Νεόφυτο και τέλεσε το 40νθήμερο μνημόσυνο του Αλεξίου Εγκλειστριώτου

Ο Αρχιεπίσκοπος λειτούργησε στον Άγιο Νεόφυτο και τέλεσε το 40νθήμερο μνημόσυνο του Αλεξίου Εγκλειστριώτου

Στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή τού Αγίου Νεοφύτου, παρά την Τάλα τής Πάφου, τέλεσε σήμερα,Κυριακή των Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου,   το μυστήριο της  αναιμάκτου θυσίας  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  Χρυσόστομος Β΄, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής, Επίσκοπο Χύτρων  Λεόντιο, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, και πατέρες της Μονής και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Τα αναλόγια κόσμησαν οι πρωτοψάλτες Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Χρίστος Καράλης και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Ζούμος.

Κατά την ώρα τού Κοινωνικού, ο Καθηγούμενος Επίσκοπος Χύτρων κήρυξε τον θείο λόγο και τόνισε το παράδειγμα ορθής σκέψης και βίου των σήμερα εορταζομένων πατέρων τής Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, “οι οποίοι ως φώτα αειλαμπή οδηγούν όλους μας στην ευθεία πορεία προς τη Βασιλεία τού Θεού”. Ο Θεοφιλέστατος, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι οι πατέρες  ήταν «ακριβείς φύλακες των αποστολικών παραδόσεων» και πως η κύρια αιτία όλων των αιρέσεων σε όλες τις εποχές, ήταν ο εγωισμός. «Ο εγωιστής αποστασιοποιείται από την Εκκλησία. Περιφρονεί τα θεσμικά όργανά της, που είναι εντεταλμένα να περιφρουρούν τη γνησιότητα τής διδασκαλίας της και θέτει τον εαυτό του πάνω από αυτήν. Αντίθετα, η ταπείνωση και η υπακοή στην Εκκλησία περιφρουρούν το εκκλησιαστικό φρόνημα και προφυλάσσουν τον πιστό από την αίρεση και την πλάνη», είπε.

Σχετικά με το παράγγελμα τού Κυρίου  προς τους μαθητές Του να είναι φως στους άλλους ανθρώπους, ο Θεοφιλέστατος επέστησε την προσοχή σε όλους,  λέγοντας πως «απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι μια τέτοια φωτεινή ζωή δεν πρέπει να επισκιάζεται από υποκρισία και κενοδοξία. Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται για το «θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις», ούτε και να αποβλέπει στην ανθρώπινη δόξα, αλλά μόνο στην δόξα τού Θεού. Η αγαθοεργός ακόμη καρποφορία τής δεν πρέπει να αποβλέπει στην αυτοδικαίωση, αλλά να γίνεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Ένα και μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή μας Χριστό. Να λέμε όπως Εκείνος πως ἀχρεῖοι δοῦλοί ἐσμεν, ὅτι ὃ ὠφείλομεν ποιῆσαι πεποιήκαμεν (Λουκ. 17, 10), χωρίς καμία απαίτηση για αμοιβή, καθότι η δικαίωση και η σωτηρία μάς προσφέρονται χαριστικά και πηγή αυτής τής Χάριτος είναι η σταυρική θυσία τού Θεανθρώπου».

 

Στη συνέχεια, αναγνώστηκε  η εγκύκλιος τού Μακαριωτάτου σχετικά με την πανδημία, στην οποία τονίζεται : «κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να εμβολιασθεί, όμως η αγάπη και η μέριμνά μας για την προστασία των άλλων επιβάλλουν τον εμβολιασμό.

Κι όσοι αποφασίσουν να εμβολιασθούν ας μην επιβαρύνουν τη συνείδησή τους με ανεδαφικές και αντιεπιστημονικές προλήψεις. Αυτό επιτάσσει το χριστιανικό μας καθήκον, το οποίο αποτελεί την εκπλήρωση της ύψιστης εντολής της αγάπης προς τον κάθε άνθρωπο, όπως και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μας τονίζει: εάν τις είπη ότι αγαπώ τον Θεόν, και τον αδελφόν αυτού μισή, ψεύστης εστίν … ο αγαπών τον Θεόν αγαπά και τον αδελφόν αυτού» (Α΄ Ιω. 4, 18-21)».

Πριν την απόλυση, εψάλησαν τα Ευλογητάρια και τελέστηκαν μαζί με τα μνημόσυνα για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή τού 1974, το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο τού μακαριστού π. Αλεξίου  καθώς και το τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο τού επίσης Εγκλειστριώτου π. Χαρίτωνος. Οι πνευματικοί δεσμοί αμφοτέρων με τον Μακαριώτατο υπήρξαν πολλοί, καθότι υπήρξαν συμμοναστές και συλλειτουργοί τού Μακαριωτάτου για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα δε ο μακαριστός π. Αλέξιος, έλαβε τον πρώτο βαθμό τής ιερωσύνης κατά την ημέρα χειροτονίας σε πρεσβύτερο και ενθρονίσεως σε ηγούμενο τής Μονής τού Αγίου Νεοφύτου τού νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄.

 

Μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων, οι λοιποί πατέρες, συγγενείς και φίλοι των μακαριστών ιερομονάχων, μετέβησαν στο Κοιμητήριο τής Μονής, όπου τελέστηκε τρισάγιο.

ΠΗΓΗ: Αρχιεπισκοπικό Γραφείο. ΦΩΤΟ: Στέλιος Στυλιανού

Share this post