Ο Αναστασιάδης για την χειραψία με Ερντογάν

Ο Αναστασιάδης για την χειραψία με Ερντογάν

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην χειραψία και στην σύντομη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο , Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα,   δήλωσε ότι  «από αβρότητα, καθόταν με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, φίλους, χαιρέτησα τους υπόλοιπους, δεν ήταν δυνατόν να μη χαιρετήσω τον ίδιο. Μέσα στα πλαίσια του πολιτισμού αλληλοχαιρετιστήκαμε, κάναμε μια χειραψία”. Για την σύντομη συνομιλά τους ανέφερε “Θεώρησα ότι καλό ήταν να υπομνήσω την ανάγκη να γίνει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος, ότι έφτασε ο καιρός, αντί των απειλών, αντί της δημιουργίας τετελεσμένων, να δημιουργηθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού που θα ανοίξουν τον δρόμο και για την Τουρκία όσον αφορά, αν έχει, ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς”.

Φωτο:Σταύρος Ιωαννίδης (ΓΤΠ)

Σε ερώτηση,  αν εκτιμά πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα μιλάμε με μια άλλη Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε : “θα μου επιτρέψετε να αποφύγω τις προβλέψεις. Παρακολουθώ τι γίνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, δυστυχώς δεν είναι μόνο ο κ. Ερντογάν που προβάλλει τις απαράδεκτες αξιώσεις, αλλά αυτές βλέπουμε να υιοθετούνται δυστυχώς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, είναι απρόβλεπτο”.

Εκείνο που απαιτείται , σημείωσε , είναι να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι “δεν μπορεί να μην έχει κόστος όταν απειλεί ευρωπαϊκές χώρες, όπως απροκάλυπτα και χωρίς κανένα λόγο την Ελλάδα, (για) τα ελληνικά νησιά, όταν παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εις βάρος μάλιστα και των Τουρκοκυπρίων, όταν προβαίνουν στις ενέργειες που προβαίνουν στην Αμμόχωστο ή για τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη συμπεριφορά έναντι κάθε διεθνούς δικαίου. Η επίκληση ότι τάχα επιδιώκει φιλικό διακανονισμό μεταξύ των γειτονικών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο, αυτοδιαψεύδεται από τις ίδιες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει”.   

 

Share this post