Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος με τους νέους

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος με τους νέους

Ένα ακόμα βήμα ώστε να διασφαλιστεί η σωματική, συναισθηματική και πνευματική ασφάλεια των παιδιών στους κόλπους της Εκκλησίας, κάνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του έχει δηλώσει την πρόθεσή του να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην νεολαία της ομογένειας στην Αμερική και για το λόγο αυτό προωθεί μια σειρά δράσεων .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Ελπιδοφόρος καλεί τους Ελληνορθόδοξους πιστούς της Αμερικής να κινητοποιηθούν στην υπηρεσία των παιδιών και των νέων «Είναι πλέον καιρός να εφαρμόσουμε ένα νέο σύνολο διαδικασιών που έχουν εγκριθεί από τους Κληρικούς και τους Λαϊκούς μας για τη βελτίωση του περιβάλλοντος ασφάλειας των παιδιών σε όλα τα εκκλησιαστικά μας προγράμματα», αναφέρει σε επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και προσθέτει:
«Σας γράφω ως Αρχιεπίσκοπος για να σας υποδείξω ένα σημαντικό θέμα που είναι και πρέπει να αποτελέσει επείγουσα ανησυχία για όλους εμάς που δουλεύουμε με παιδιά σε κάθε πτυχή της Αρχιεπισκοπής, σε κάθε Μητρόπολη και σε κάθε υπουργείο Ενοριών και Εφήβων. Η ασφάλεια των νέων είναι η κορυφαία προτεραιότητα και το μεγαλύτερο καθήκον μας στην οικογένεια των Ορθοδόξων Χριστιανών. Όπως γνωρίζουμε όλοι, η προστασία των παιδιών μας και του μέλλοντός μας απαιτεί σκληρή δουλειά και επιμέλεια. Έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία καταγραφής όλων των Ιερέων που εργάζονται με νέους ανθρώπους ώστε να εκπαιδευτούν κατάλληλα μέσω μαθημάτων on-line, ενώ θα περάσουν και από ποινικό έλεγχο».
Στην ίδια επιστολή αναφέρεται: «Κάτω από αυτή τη νέα εντολή της Εκκλησίας μας, εάν ένας εργαζόμενος δεν ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δεν μπορεί να του επιτραπεί να εργαστεί με τη νεολαία».
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μίλησε στο ετήσιο συνέδριο των Ελληνορθόδοξων Νέων Αμερικής, που διοργανώθηκε στο Long Beach της Καλιφόρνιας από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο.
Ο Αρχιεπίσκοπος, ορμώμενος από το θέμα του συνεδρίου «Proclaim», αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία να διακηρύττει κανείς τον λόγο του Θεού και να συμμετέχει στην κοινωνία της Εκκλησίας.
Στο συνέδριο πήραν μέρος εκατοντάδες νέοι και νέες ηλικίας 18 έως και 35 ετών από 22 πολιτείες της Αμερικής.


«Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Καθώς κοιτάζω και βλέπω τόσα ευτυχισμένα πρόσωπα από τους Ορθόδοξους Νέους από την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, σκέφτομαι τα λόγια του Απόστολου Ιωάννη: ¨καὶ ταῦτα γράφομεν ἡμεῖς ἵνα ἡ χαρὰ ἡμῶν ᾖ πεπληρωμέν稻, τόνισε και πρόσθεσε:
«Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπω όλους εσάς, που συναντιέστε εδώ στην Καλιφόρνια, από την αγάπη σας για τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Έχετε δαπανήσει χρόνο και πόρους για να είστε εδώ. Κάποιοι από εσάς έχετε αφήσει τις ημέρες των διακοπών σας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μίλησε για τη σπουδαιότητα της κοινωνίας και μεταξύ άλλων επεσήμανε:
*«Αυτή η λέξη σημαίνει αμοιβαία συμμετοχή στα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ¨κοινωνία¨: η κοινωνία ως πλήρης και ελεύθερη ανταλλαγή όλων όσων είναι καλά στη ζωή, και πάνω απ ‘όλα, η κοινωνία ως Θεία Κοινωνία.
*«Καθώς θα φεύγετε από αυτή την ευλογημένη συγκέντρωση, θα έχετε συζητήσει πολλές θαυμάσιες σκέψεις και στόχους. Δεν αρκεί, όμως, να θυμόμαστε αυτές τις ιδέες μόνο ως πνευματικές έννοιες. Αυτό απαιτεί δέσμευση από όλους εσάς: τη δέσμευση να παρακολουθείτε τακτικά τη Λειτουργία, να προετοιμάζεστε για τα ιερά Μυστήρια και να αγκαλιάσετε θερμά τη ζωή της προσευχής.
* «Σύντομα θα επιστρέψετε στις καθημερινές σας συνήθειες. Εκεί θα έχετε ευκαιρίες να διακηρύξετε την πίστη σας ο ένας στον άλλον. Αυτό μπορεί να είναι κάτι καινούργιο για σας-μιλώντας ανοιχτά για την αγάπη σας για τον Χριστό και την Εκκλησία. Είναι συχνά εύκολο να μοιράζουμε κάθε άλλη λεπτομέρεια της ζωής μας με άλλους – εκτός από τα πράγματα που έχουν να κάνουν με το Θεό».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατέληξε :
«Καθώς εμπλέκεστε περισσότερο στη ζωή της Εκκλησίας, θα δείτε τη δύναμη του Ιησού Χριστού στη δική σας ζωή. Καθώς λαμβάνετε το Μυστήριο της Εξομολόγησης, θα ζήσετε τη δύναμη της συγχώρεσης και της αγάπης Του. Καθώς αναζητάτε τη σοφία Του σε περιόδους προσευχής, θα μάθετε ότι ο Κύριος δίνει γενναιόδωρα και ελεύθερα. Καθώς αναζητάτε τη δύναμή Του και τη θεραπεία σε περιόδους ασθένειας ή θλίψης, θα γνωρίσετε το έλεος του Θεού που είναι πάντα μαζί μας.
Καθώς γιορτάζετε το Πάσχα και μοιράζεστε την εξάπλωση του φωτός, θα βιώσετε την ελπίδα της ίδιας της Ανάστασής μας την τελευταία ημέρα».

Share this post