Ἀνοιξαν οι κάλπες για τον β ‘ γύρο των προεδρικών εκλογών

Ἀνοιξαν οι κάλπες για τον β ‘ γύρο των προεδρικών εκλογών

H επαναληπτική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των επιτυχόντων υποψηφίων του πρώτου γύρου, των κ.κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη, ξεκίνησε κανονικά στις 7:00 το πρωί, χωρίς οποιαδήποτε σημαντικά προβλήματα.

Σε δηλώσεις ο Γενικός Έφορος Εκλογής , Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου , μιλώντας στους Δημοσιογράφους, ανέφερε:

“Δικαίωμα ψήφου έχουν 561.273 πρόσωπα, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους.

Όλες οι κάλπες, και στα 1.113 εκλογικά κέντρα που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και στο εκλογικό κέντρο της Βουλγαρίας, έχουν ανοίξει κανονικά.

Αργότερα, θα ανοίξουν οι κάλπες και στα υπόλοιπα 20 εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, στις 9:00 π.μ., ώρα Κύπρου, αναμένεται να ανοίξει η κάλπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 10:00 π.μ. οι κάλπες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ στις 2:00 μ.μ. η κάλπη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σήμερα, για αυτή την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας, εργάζονται συνολικά 8.046 υπάλληλοι και στελέχη της Αστυνομίας, προκειμένου η εκλογική διαδικασία να περατωθεί ομαλά, διασφαλίζοντας τη μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο των εκλογών.

Συγκεκριμένα, 5.396 υπάλληλοι στελεχώνουν τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, ως Προεδρεύοντες και βοηθοί υπάλληλοι, ενώ 635 υπάλληλοι θα εργαστούν απόψε στις γραμματείες καταχώρησης, επαλήθευσης και έκδοσης των αποτελεσμάτων.

Επίσης, 2.105 Αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη τήρησης του Νόμου και της τάξης.

Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Μετά από διακοπή μιας ώρας, θα επαναρχίσει η ώρα 1:00 το απόγευμα και θα λήξει στις 6:00 το βράδυ, οπότε θα κλείσουν οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο, ο Προεδρεύων ενός εκλογικού κέντρου δύναται να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας εάν, κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας, αναμένει έξω να ψηφίσει μεγάλος αριθμός εκλογέων.

Ως Γενικός Έφορος Εκλογών, θα βρίσκομαι στη διάθεση των πολιτών για να ενημερώνω για τις εξελίξεις της εκλογικής διαδικασίας, τόσο κατά τις προγραμματισμένες ώρες ή ακόμα και εκτάκτως, στην περίπτωση που προκύψει κάτι.

Η επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση θα είναι στις 10:15 π.μ. για να ανακοινώσω στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι και τις 10.00 το πρωί.

Τέλος, καλώ όλες και όλους τους συμπολίτες μας, που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, όπως προσέλθουν στις κάλπες εγκαίρως, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διατυπώνοντας την επιλογή τους με υπεύθυνο τρόπο.

Εύχομαι, λοιπόν, σε όλες και όλους καλή ψήφο”.


ΦΩΤΟ:  Αντρέας Λουκαΐδης

Share this post