Νίκος προς Νικόλα: “Τοις φρονίμοις ολίγα”

Νίκος προς Νικόλα: “Τοις φρονίμοις ολίγα”

Έστω και αν δεν τον κατονομάζει , είναι σαφές πως η σύσταση του προέδρου Αναστασιάδη , με το αρχαίο γνωμικό “Τοις φρονίμοις ολίγα”, είχε αποδέκτη τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ , Νικόλα Παπαδόπουλο. Σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοινώνει δημοσιοποίηση των πορισμάτων της Δήμητρας Καλογήρου και της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. 

Γραπτή δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει:

Επειδή προβάλλεται ο ισχυρισμός πως ο Πρόεδρος ή η Κυβέρνηση δεν επιθυμούν τη διαφάνεια και πως τάχα φοβούνται τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων των Επιτροπών Διερεύνησης για τα όσα αφορούν το Επε”νδυτικό Πρόγραμμα, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

(α)      Η έκθεση της Επιτροπής, υπό την κα Δήμητρα Καλογήρου, ύστερα από τις παρατηρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, της ΜΟΚΑΣ και της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 29 Δεκεμβρίου 2020.

(β)      Κατά τον ίδιο τρόπο θα δίδονται στη δημοσιότητα οι τυχόν ενδιάμεσες, όπως και η τελική έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Νικολάτο.

(γ)      Για όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρας των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων.

(δ)      Επιθυμώ να αναφερθώ στο αυτονόητο και να τονίσω εκ νέου πως ο στόχος των ερευνητικών επιτροπών δεν είναι άλλος από το να καταδείξουν τυχόν πολιτικές, πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες. Ως εκ τούτου δεν είμαι διατεθειμένος, με κανένα τρόπο, να διακινδυνεύσω την όποια υπόσκαψη της Διερευνητικής Επιτροπής, ή των τυχόν ερευνών που ο Γενικός Εισαγγελέας θα κρίνει σκόπιμο να διεξαχθούν, προκειμένου να ικανοποιήσω τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε.

(ε)      Μετά τα ανωτέρω εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την προσπάθεια κάποιων να απαξιώσουν θεσμούς και προσωπικότητες που αποτελούν πολυπρόσωπες επιτροπές, και την ίδια ώρα για την εμμονή τους σε ανάθεση κάθε έρευνας σε συγκεκριμένο αξιωματούχο, πρώην στέλεχος συγκεκριμένου κόμματος, έστω και αν συνταγματικά δεν έχει ανάλογες εξουσίες. 

Και οι ανησυχίες δεν επικεντρώνονται στα τυχόν ευρήματα εις βάρος του Προέδρου ή της Κυβερνήσεως, αλλά στα όσα πιθανόν να θέλουν κάποιοι να αποκρύψουν για συγκεκριμένα Δικηγορικά Γραφεία.

Τοις φρονίμοις ολίγα”.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Της γραπτής δήλωσης του προέδρου Αναστασιάδη  είχε προηγηθεί νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης – Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζοντας ότι ο “νόμος ο οποίος ψηφίστηκε, μετά το Μαρί, με πρωτοστάτη τον Νίκο Αναστασιάδη, προνοεί τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων όλων των ερευνητικών επιτροπών. Είπε ότι μετά το Μαρί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανιζόταν ως ο υπερασπιστής της διαφάνειας, ενώ τώρα τάσσεται υπέρ της συσκότισης, επειδή το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων αφορά και τον ίδιο. Σε δηλώσεις του στο Τρίτο του ΡΙΚ ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα να απαντήσει, γιατί άλλαξε τους όρους της ερευνητικής επιτροπής. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά του Γιώργου Σαββίδη, λέγοντας ότι η υπόθεση αφορά και τον ίδιο, καθώς ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβούλιου που ενέκρινε τα χρυσά διαβατήρια.

Στις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι δεν ευσταθούν οι αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου για το νόμο περί ερευνητικών επιτροπών. Ο Κυριάκος Κούσιος τόνισε ότι ο σχετικός νόμος, δίδει τη δυνατότητα στον Γενικό Εισαγγελέα να περιορίσει τη δημοσιοποίηση πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών, για να προστατεύσει το ερευνητικό έργο.

Σημείωσε μάλιστα ότι θα επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας του όπως δημοσιοποιήσει τον νόμο για να διαφανεί η αλήθεια.

Ο κύριος Κούσιος υπέδειξε πως η Κυβέρνηση θέλει διαφάνεια και όχι συσκότιση και διαβεβαίωσε ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί, αλλά με κάποια καθυστέρηση, για να μην επηρεαστούν οι ανακρίσεις.

Αντίδραση  ΑΚΕΛ

Με επίθεση κατά της κυβέρνησης έκανε και το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου , δήλωσε  ότι “οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων”.

Στη δήλωση του ο κ. Στεφάνου σημειώνει:

“- Οι κυβερνώντες άλλα προφασίζονται σήμερα και άλλα έλεγαν σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τρέχουν παράλληλα εργασίες ερευνητικής επιτροπής, ποινικές διαδικασίες και κοινοβουλευτικός έλεγχος. Άραγε για παράδειγμα, τώρα που διορίστηκε ερευνητική επιτροπή για το Cypra, οι κυβερνώντες λογαριάζουν να παγώσουν τις διοικητικές και ποινικές διαδικασίες που τρέχουν γι’ αυτό το σκάνδαλο;

– Οι κυβερνώντες αποφάσισαν ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν τα τμήματα του πορίσματος που μπορεί να επηρεάσουν ποινικές υποθέσεις ή το δημόσιο συμφέρον. Όμως η νομοθεσία για τις Ερευνητικές Επιτροπές, μόνο για ζητήματα εθνικής ασφάλειας επιτρέπει να μην δημοσιοποιηθεί τμήμα του πορίσματος. Αυτά που επικαλούνται δεν υπάρχουν πουθενά στη νομοθεσία. Όπως πουθενά, επίσης, δεν προβλέπεται δυνατότητα της Κυβέρνησης να μην παραδώσει το πόρισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

– Οι κυβερνώντες έχουν άλλη ερμηνεία για το τι συνιστά δημόσιο συμφέρον από αυτήν που έχει η υπόλοιπη κοινωνία. Προφανώς γι’ αυτούς δημόσιο συμφέρον συνιστά να μην εκτεθεί η Κυβέρνηση. Δημόσιο συμφέρον για τους πολίτες όμως, είναι η πλέρια διαφάνεια γύρω από το σκάνδαλο των διαβατηρίων που διέσυρε διεθνώς τη χώρα”. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΦΩΤΟ: ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και του επέδωσε  τις προτάσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν, κατά την άποψή του κόμματος , στον προϋπολογισμό του κράτους . Οι κύριοι Κυπριανού και Αναστασιάδης αντάλλαξαν  κάποιες απόψεις γύρω από το θέμα του προϋπολογισμού.

 

 

 

 

Share this post