Νέος πρόεδρος με 51.97% ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Νέος πρόεδρος με 51.97% ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την λύπη του στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. -Δεν προτίθεται να παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό ο Μαυρογιάννης, αλλά θα είναι ενεργός πολίτης.

Ο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι από απόψε  ο νέος πρόεδρος της Κύπρου και ο όγδοος από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Στον δεύτερο  γύρο των προεδρικών εκλογών , στον οποίο -όπως και στον πρώτο, ψήφισε  το 72.45%, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε 51.97% και ο ανθυποψήφιος  του, Ανδρέας Μαυρογιάννης 48.03%.  Στο εκλογικό κέντρο τον ανέμεναν ψηφοφόροι του, οι οποίοι ζητωκραύγαζαν για την νίκη :“Νίκο , προχώρα σε θέλει όλη η χώρα!” -“Η πύλη του προεδρικού άνοιξε στον Νίκο Χριστοδουλίδη”

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις ,  μετά το τελικό αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών 2023 από τα γραφεία του εκλογικού του επιτελείου, τόνισε : “Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό που πετύχατε. Όλοι εσείς ήσασταν από την αρχή οι πρωταγωνιστές, ήσασταν οι πρώτοι και οι πρώτες που πιστέψατε και αποδείξατε ότι ο καλύτερος μηχανισμός είναι ο κυπριακός λαός. Μέσω εσάς να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τους εθελοντές μας σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Θα τους επισκεφθώ τις επόμενες μέρες προσωπικά”.

Ο νέος πρόεδρος , Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του την 1η Μαρτίου,  διαβεβαίωσε  ότι «θα κάνει το παν για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού».

Ανέφερε πως «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού και η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί για ύψιστη προτεραιότητα». Επίσης, εξήγγειλε συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό «κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής».

Απαντώντας σε ερώτηση της , ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στην κυβέρνηση του δεν θα διοριστούν πρόσωπα , που διετέλεσαν υπουργοί στις κυβερνήσεις Αναστασιάδη.

Ερ: Κύριε Πρόεδρε, οι πρώτες σας προτεραιότητες ποιες είναι;

Από αύριο ξεκινώ τις συναντήσεις σε σχέση με τον καθορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως προανέφερα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχα καταλήξει σε συγκεκριμένες επιλογές, επιλογές για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν γνώριζαν τίποτα. Και θα αρχίσω αυτές τις επαφές από αύριο, έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για την πρώτη, κορυφαία θα έλεγα πολιτική πράξη. Την ίδια στιγμή θα ζητήσω να δω τους αρχηγούς των κομμάτων, τον κύριο Νεοφύτου, τον κ. Στεφάνου, και φυσικά των κομμάτων που στήριξαν τη δική μου προσπάθεια για να τους ενημερώσω για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, να ανταλλάξω απόψεις και να πάρω τις αποφάσεις μου.

Ερ: Πότε αναμένετε να ανακοινώσετε το κυβερνητικό σχήμα;

Όπως προβλέπεται σχετικά. Μπορεί να υπάρξουν και ανακοινώσεις, όχι όλες μαζί, εντός της εβδομάδας. Επαναλαμβάνω έχω καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Θα πρέπει να ενημερώσω όλον αυτόν τον κόσμο και θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Αλλά και η συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων είναι καθοριστικής σημασίας. Επαναλαμβάνω κι αυτών που με στήριξαν και αυτών που δεν με στήριξαν. Είναι αυτό που είχα πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η ανάγκη να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση,  μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής δεν ήταν προεκλογικό σύνθημα. Ήταν κάτι το οποίο θα το υλοποιήσουμε στην πράξη και θα το δείτε.

Ερ ( ageliaforos.com.) : Κύριε Πρόεδρε, αν μπορείτε να μας διευκρινίσετε στο Υπουργικό Συμβούλιο πόσες γυναίκες θα έχουν υπουργική θέση και αν στο Υπουργικό Συμβούλιο σκέφτεστε να επαναδιορίσετε πρόσωπα που διετέλεσαν Υπουργοί την τελευταία δεκαετία.

Έχω πει σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών για το 50-50. Επαναλαμβάνω, αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό θα τα κάνουμε πράξη. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, οι σχεδιασμοί, όπως έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, μιλούμε για νέα άτομα που δεν είχαν υπηρετήσει προηγουμένως.

Ερ: Είχατε επικοινωνία με ξένους ηγέτες, πέραν αυτών, με τον Ερσίν Τατάρ θα υπάρξει κάποια επικοινωνία, έχει υπάρξει;

 Όχι, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, αλλά έχει υπάρξει επικοινωνία με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πέραν από το να εκφράσω την συμπαράστασή μου για τις δύσκολες στιγμές που περνούν, το ξεκάθαρο μήνυμα είναι η ανάγκη να εργαστούμε μαζί ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το λέω, και θα εργαστώ για να το ανατρέψω δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων μόνο γίνεται χειρότερη, κάτι που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη λύση του Κυπριακού. Γι αυτό, αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για το πώς θα επιδιώξουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Σε σχέση με την επικοινωνία με ξένους ηγέτες, θεωρώ ότι οι επικοινωνίες που είχα είναι ενδεικτικές του εξωτερικού προσανατολισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φυσικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον φίλο μου, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και υπουργούς Εξωτερικών από γειτονικά κράτη που επικοινώνησαν ήδη μαζί μου, τον Γάλλο Πρόεδρο και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”. 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

 Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, προς τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, “εξέφρασε  λύπη για την μη εκλογή του”.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των Προεδρικών Εκλογών 2023, ανέφερε : «Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι. Ένα ταξίδι όπου είχα τη χαρά να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους, να αντλήσω από τη σοφία τους και να μοιραστώ μαζί τους όνειρα και αγωνίες για τον τόπο μας. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το ταξίδι, τους συνεργάτες και την οικογένειά μου, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ, τις εκατοντάδες προσωπικότητες και τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και κομματικές τους καταβολές. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη τους με τιμά και με κάνει περήφανο. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογική του νίκη και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Η Κύπρος πάντοτε θα μας ενώνει.

Σε ό,τι με αφορά, παραμένω ενεργός στον αγώνα για το κοινό καλό και την επανένωση της πατρίδας μας. Ευχαριστώ όλες και όλους».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό, αλλά θα παραμείνει ενεργός πολίτης, «πάντα έτοιμος, εκεί και όπου με χρειάζεται ο τόπος μου, να προσφέρω ό,τι μπορώ και κυρίως τη συμβουλή μέσα από τις μακρόχρονες εμπειρίες μου».

Σε ερώτηση,  κατά πόσον έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ανθυποψήφιό του και νικητή της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε καταφατικά. Όσον αφορά στη διευθέτηση μιας συνάντησης μεταξύ των δύο, είπε πως «δεν είναι της ώρας αυτό», αλλά δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εντός των επόμενων ημερών.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού τον τίμησε με την ψήφο του και συνεπώς τον θέλει στην πολιτική αρένα, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε: «Αυτό που έγινε είναι ότι ναι, με εμπιστεύτηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού. Αυτό, όπως είπα και προηγουμένως, με τιμά και με κάνει υπερήφανο. Αλλά δεν θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κάτι πέραν από άνθρωποι που έχουν ένα επίπεδο, που έχουν αποφασίσει με βάση την καρδιά τους, με βάση μια ορθολογική προσέγγιση, με βάση τη σοφία τους. Και βεβαίως, εναπόκειται σε αυτούς, υπό τις περιστάσεις, να συνεχίσουν να είναι ενεργοί πολίτες και να διαμορφώσουν το μέλλον αυτού του τόπου».

Κληθείς, στη συνέχεια, να πει τι θα έλεγε στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέξει, δήλωσε: «Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές, αλλά αυτό που έχει τεράστια σημασία για μας είναι η επανένωση του τόπου μας, είναι η χρηστή διοίκηση, είναι το να έχουμε θεσμούς που να λειτουργούν, είναι η δημοκρατία μας. Είναι όλα αυτά τα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας. Ο τόπος μας αξίζει περισσότερα. Οι άνθρωποί μας αξίζουν πολύ περισσότερα και επίσης, πρέπει να σκεφτούμε τις νεότερες γενιές και πώς διαμορφώνουμε το αύριο και τις προοπτικές για το μέλλον».

Χαλάρωση μετά την επίπομενη προεκλογική εκστρατεία και την σκληρή μάχη του δεύτερου γύρου

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έκανε σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού ζητούσε να παραμείνει στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε: «Κοιτάξτε, δεν θέλω να αποκλείσω τίποτε. Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση. Εγώ αυτό που έχω πει είναι ότι, αν υπάρξει ανάγκη να συμβουλεύσω σε θέματα που αφορούν την επανένωση του τόπου μας, θα είμαι πάντα έτοιμος. Δεν θα ήθελα να έχω ενεργότερο, καθημερινό ρόλο».

 Τέλος, σε ερώτηση,  πού θα τον βρει η επόμενη μέρα, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε : «Στο σπίτι μου! Όπως είχα πει, στο σπίτι μου. Πρέπει τώρα να μαζέψουμε όλα όσα έχουμε από δω και από κει, και βεβαίως, ξεκούραση, όσο γίνεται. Και μην ξεχνάτε πως έχω μια τεράστια αποστολή να επιτελέσω, που είναι στην Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ήδη μεγάλη ιστορία».

 

Νεοφύτου -Στεφάνου

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι έχει  συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για την επιτυχία του και πρόσθεσε: “επικοινωνήσαμε και με τον Αντρέα Μαυρογιάννη για τον αγώνα που έχει δώσει. Θα επαναλάβω αυτό που λέγαμε και προεκλογικά αλλά και σήμερα στις δηλώσεις μας όταν ψηφίσαμε για τον δεύτερο γύρο”.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι συγχάρηκε  τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του του ευχήθηκε  μια παραγωγική για τον τόπο θητεία.

Στην δήλωση του ο κ. Στεφάνου ανέφερε: “Ήταν μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη στην οποία δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και σ’ αυτό συνέβαλε σημαντικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ένας άνθρωπος με εξαιρετική ποιότητα χαρακτήρα, με ήθος και αγάπη για τον τόπο που ενέπνευσε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Συμπολίτες μας, που πιστεύουν ότι η Κύπρος μας αξίζει καλύτερα. Που πιστεύουν στον ορθολογισμό, την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, που απορρίπτουν τα φοβικά σύνδρομα και τις ευκαιριακές μεταμορφώσεις.

Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον αγώνα που έδωσε και να του ευχηθώ κάθε καλό. Είμαι βέβαιος ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν στους κοινούς αγώνες για επανένωση της πατρίδας μας και για την προκοπή του τόπου μας!

Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη και τα μέλη του ΑΚΕΛ, στους χιλιάδες ψηφοφόρους και φίλους του Κόμματος που συσπειρωμένοι, δώσαμε μαζί τον σκληρό αγώνα για στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Έναν αγώνα που δόθηκε με περηφάνεια και αξιοπρέπεια έχοντας πάντοτε το βλέμμα στην Κύπρο μας και τον λαό μας. Αυτή ήταν και θα συνεχίσει να είναι η πρώτιστη προτεραιότητα του ΑΚΕΛ. Η Κύπρος μας!

Η επόμενη ημέρα θα αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για το κόμμα μας. Είμαι αισιόδοξος ότι τη μάχη της ενίσχυσης του ρόλου και της παρέμβασης του Κόμματος για το καλό του τόπου μας, των εργαζομένων, του λαού μας θα την κερδίσουμε!

Οι εκλογές έχουν αποδείξει ότι η Αριστερά είναι εδώ, δυνατή, ενωμένη, με όραμα για το μέλλον. Από την 1η Μαρτίου θα πολιτευτούμε ως αντιπολίτευση, πάντα με υπευθυνότητα, διεκδικητικότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό”. Ὀταν του ζητήθηκε η άποψη του ΑΚΕΛ για τα όσα συνέβησαν στον Δημοκρατικό Συναγερμό κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Στεφάνου δήλωσε: «Δεν θα σχολιάσω, αγαπητή μου. Το ΑΚΕΛ διαχρονικά σέβεται τα κόμματα, ανεξαρτήτως των όποιων ιδεολογικών και πολιτικών διαφωνιών που έχουμε. Είναι μέρος της συμπεριφοράς και του ήθους που έχει το ΑΚΕΛ, ότι εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Εμείς πάντοτε με ειλικρίνεια και εντιμότητα, απευθυνόμαστε στην κοινωνία και έτσι θα συνεχίσουμε».

Δήλωση Γενικού Εφόρου Εκλογής για τα τελικά αποτελέσματα

Νωρίτερα , ο Γενικός Έφορος Εκλογής , δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ανακοίνωσε :”Η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε στη βάση του προγραμματισμού μας, κατά τρόπο διαφανή, δημοκρατικό και αδιάβλητο.

Αυτή τη στιγμή έχω τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, τα οποία είναι ως ακολούθως:

Ψήφισαν 406.616, δηλαδή ποσοστό 72,45%.  

Για σκοπούς σύγκρισης, θα ήθελα να αναφέρω ότι στον Α’ Γύρο ψήφισε ποσοστό 72,04%  των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. 

Η αποχή σήμερα ανήλθε στο 27,55%,   τα άκυρα 2,07%, και τα λευκά 0,98%. 

Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανέρχονται σε 394.202, δηλαδή ποσοστό 96,95%.  Έλαβαν κατά σειρά,  όπως οι υποψήφιοι παρουσιάζονται στο ψηφοδέλτιο:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ                                   ΨΗΦΟΙ                   ΠΟΣΟΣΤΟ

Ανδρέας Μαυρογιάννης                  189.335                      48,03%

Νίκος Χριστοδουλίδης                     204.867                      51,97%

Ως εκ του αποτελέσματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης του οποίου η ανακήρυξη θα γίνει στο στάδιο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 10.00 μ.μ.


Βιογραφικό του νέου προέδρου

 Νίκος Χριστοδουλίδης, Ο νέος Προεδρος της Δημοκρατίας ,Νίκος Χριστοδουλίδης, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο. Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Διετέλεσε  διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

 

 Επίσης, ήταν  Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερεις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη

Share this post