Νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού παρουσίασε ο Νετανιάχου στον Μητσοτάκη

Νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού παρουσίασε ο Νετανιάχου στον Μητσοτάκη

Πρόκειται για το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-C24, που σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές θα μπορούσε να θεραπεύσει 29 από τους 30 παραλήπτες του εντός 3-5 ημερών. 

Ένα νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού, παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας το μάλιστα «θαυματουργό». Όπως ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, το φάρμακο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί ευρέως κλινικά, έχει δοκιμαστεί έως στιγμής σε 32 άτομα, και είχε αποτελέσματα. «Αν έχεις κορονοϊό, είσαι σοβαρά άρρωστος και έχεις πρόβλημα στον πνεύμονα το εισπνέεις και είσαι καλά . Το δοκιμάζουμε ακόμα»,  δήλωσε ο Νετανιάχου.  

Ο ίδιος  ανακοίνωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τα κορυφαία ελληνικά νοσοκομεία να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές. «Θα είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας μας που επεκτείνεται διαρκώς σε νέους τομείς» ανέφερε.  Αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο». Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές». «Το φάρμακο προκάλεσε το ενδιαφέρον μας. Ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει, θα ανακουφιστούμε πολύ αν βρούμε φάρμακο που θεραπεύει τη νόσο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

 

Το   φάρμακο 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bgr, πρόκειται για το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-C24. Σε κλινική δοκιμή φάσης 1 στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, το EXO-C24 έδειξε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει 29 από τους 30 παραλήπτες του εντός 3-5 ημερών. 

Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την ημέρα για πέντε λεπτά μέσω εισπνοής. Xρησιμοποιεί εξωσώματα, μικροσκοπικούς φορείς που μπορούν να μετακινήσουν υλικά μεταξύ των κυττάρων για να μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη, που ο ισραηλινός καθηγητής Ναντίρ Άρμπερ, στον οποίο ο κ. Νετανιάχου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου, πέρασε δεκαετίες ερευνώντας.  

Χαιρετίζοντας μια «τεράστια ανακάλυψη», το νοσοκομείο δήλωσε ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Nadir Arberείχε χορηγηθεί σε 30 ασθενείς των οποίων οι καταστάσεις ήταν μέτριες ή χειρότερες και όλοι οι 30 ανέκαμψαν – 29 από αυτούς εντός τριών έως πέντε ημερών.

Χρησιμοποιεί εξωσώματα – μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων – για να παραδώσει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, την οποία ερευνά εδώ και δεκαετίες η Arber.

«Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε η ερευνήτρια Shiran Shapira του εργαστηρίου της Arber. Η πρωτεΐνη βοηθά στην ηρεμία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη συγκράτηση της καταιγίδας.

«Το παρασκεύασμα εισπνέεται μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, για πέντε ημέρες», είπε ο Arber. «Το παρασκεύασμα κατευθύνεται κατευθείαν στην καρδιά της καταιγίδας – στους πνεύμονες – έτσι σε αντίθεση με άλλους τύπου  που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά, λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες.”

Το φάρμακο θα προχωρήσει τώρα σε περαιτέρω δοκιμαστικές φάσεις, αλλά οι υπάλληλοι του νοσοκομείου το χαιρέτισαν ήδη ως το φάρμακο που αλλάζει το παιγνίδι  στην καταπολέμηση της COVID-19.

Ο διευθυντής του Ichilov, Roni Gamzu, δήλωσε ότι η έρευνα «είναι προηγμένη και εξελιγμένη και μπορεί να σώσει ζωές. Τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 1 είναι εξαιρετικά.  «Είμαι περήφανος που στο Ichilov φέρνουμε πιθανώς ένα μπλε και άσπρο φάρμακο (τα χρώματα του Ισραήλ) σε μια τρομερή παγκόσμια πανδημία», κατέληξε .

 

Share this post