Νέα, μοντέρνα κτήρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Νέα, μοντέρνα κτήρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Θα καλύψουν ανάγκες του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και τους χώρους διδασκαλίας

Δύο νέα κτήρια αναμένεται να ανεγερθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και να αποτελέσουν ακόμη ένα «κόσμημα» στην Πανεπιστημιούπολη, με τα έργα να τονώνουν την οικονομική και κατασκευαστική δραστηριότητα του τόπου και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για ερευνητές και επιστήμονες.
Πρόκειται για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και τους Χώρους Διδασκαλίας 03, που θα φέρουν τις ονομασίες, «Κτήριο Βιολογικών Επιστημών Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη» και «Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών ‘Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής’», των οποίων μέρος του κόστους ανέγερσής προήλθε από δύο δωρεές, του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ, και του γιατρού Δρ. Αρτέμη Χατζηπαναγή, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Η τελετή υπογραφής της σύμβασης ανάθεσης των κατασκευαστικών εργασιών, για την ανέγερση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Χώρων Διδασκαλίας III στην Πανεπιστημιούπολη, πραγματοποιήθηκε σήμερα  στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής. Τη συμφωνία υπέγραψαν, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και εκ μέρους του εργοληπτικού οίκου Α. Aristotelous (Construction) Ltd, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Aριστοτέλης Αριστοτέλους. Η κατασκευή του έργου ανατέθηκε στην εν λόγω εργοληπτική εταιρεία, μετά από σχετικό διαγωνισμό και το ποσό του συμβολαίου ανάθεσης ανέρχεται στα €31.636.000 ευρώ.
Η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει 36 μήνες. Η εκπόνηση μελέτης του έργου ανατέθηκε, έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στην ομάδα των μελετητών που εξασφάλισε το πρώτο βραβείο, την KTPCG Collective Architects, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα κ. Μιλτιάδη Κατσαρό από την Αθήνα.

Κατά την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης του έργου ανέγερσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε θερμά τους δύο ευεργέτες του Πανεπιστημίου ,λέγοντας ότι   “οι δύο  δωρεές αποτελούν έμπρακτη αναγνώριση της εμπιστοσύνης των δύο ευεργετών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο έργο που επιτελεί το ανθρώπινο δυναμικό του∙ ένα έργο εστιασμένο στη διδασκαλία, την έρευνα με επίδραση, στην καινοτομία και στην κοινωνική παρέμβαση. «Το κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και οι νέοι χώροι διδασκαλίας είναι πολυαναμενόμενα έργα για το Πανεπιστήμιό μας που θα στεγάσουν σημαντικό αριθμό εργαστηρίων και χώρων μάθησης ενισχύοντας έτσι την έρευνα και τη διδασκαλία και δίνοντας νέα εφόδια και χώρο στους ανθρώπους μας να δημιουργήσουν. Με την ολοκλήρωση των κτηρίων οι επιστήμονες και οι ερευνητές μας θα έχουν στη διάθεσή τους υποδομές υψηλών προδιαγραφών, όπου θα πραγματοποιείται αναβαθμισμένου επιπέδου έρευνα και διδασκαλία», τόνισε ο Πρύτανης. Η τοποθέτηση των θεμέλιων λίθων για τα δύο αυτά έργα θα γίνει σύντομα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ο διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, κύριος Χαράλαμπος Μπακιρτζής μετέφερε τα συγχαρητήρια του Προέδρου του Ιδρύματος προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο, όπως σημείωσε, εν μέσω της παρούσας δύσκολης κατάστασης, συνεχίζει το έργο του. « Το ‘Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας», διαβεβαίωσε ο κ. Μπακιρτζής.

Εκ μέρους του Δρος Αρτέμη Χατζηπαναγή, ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό, παρέστη η κυρία Άννα Μάντη, η οποία μετέφερε την ιδιαίτερη χαρά του ευεργέτη Δρ. Χατζηπαναγή, για το γεγονός ότι με τη σημερινή υπογραφή αρχίζει η υλοποίηση του έργου, που αποτελούσε, όπως τόνισε, ένα όνειρό του, να προσφέρει στον τόπο του και εις ανταλλαγή των ευκαιριών που του δόθηκαν, να δώσει και ο ίδιος με τη σειρά του ευκαιρίες στα νέα παιδιά της Κύπρου για υλοποίηση των ονείρων τους και για προσφορά στην ευημερία του τόπου τους.

Ο σχεδιασμός του έργου  
Το νέο έργο στην Πανεπιστημιούπολη, οι κατασκευαστικές εργασίες του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν, σε 3 χρόνια, το 2023, αποτελεί ένα απλό και μοντέρνο σύμπλεγμα κτηρίων με λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές. Ο σχεδιασμός και η οργάνωσή τους, ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες λειτουργικές ανάγκες και προσδοκούν στη δημιουργία μιας σύγχρονης κτηριακής ανάπτυξης σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Αποτελούν αρχιτεκτονικό δείγμα έκφρασης της στέγασης της γνώσης και της επιστήμης με τεχνολογικά σύγχρονο τρόπο. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ανάπτυξης της ιδέας είναι η πλατεία, η οποία αναμένεται να προσφέρει στο αρχιτεκτονικό σύνολο, χώρο χαλάρωσης και τόπο συγκέντρωσης μιας έντονης πορείας ροών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιλογή των υλικών του έργου, στον σχεδιασμό και τη χρήση έξυπνων συστημάτων ψηλής ενεργειακής απόδοσης, καθώς και ένταξης ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο και των δύο κτηρίων. Τα δύο συμπλέγματα έχουν μελετηθεί ώστε να χαρακτηρίζονται ως κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Η μελέτη περιλαμβάνει καινοτόμα στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, καθώς και άλλα ενεργειακά συστήματα όπως φωτοβολταϊκά πλαίσια, συστήματα ανάκτησης θερμότητας και φυτεμένα δώματα. Το περσιδωτό κάθετο πέτασμα υπό μορφή κελύφους επένδυσης των κτηρίων έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να ενισχύεται η παθητική προστασία τους.

«Κτήριο Βιολογικών Επιστημών Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη»
Το νέο κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα αποτελεί ένα ακόμη έργο ιδιαίτερης αξίας και θα καταλαμβάνει εμβαδό γύρω στα 8.400 τ.μ. Το σύνθετο και απαιτητικό κτηριολογικό πρόγραμμα του Τμήματος, είναι οργανωμένο σε πέντε επίπεδα και σε δύο ζώνες ανάλογα με το βαθμό προσβασιμότητάς τους.


Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, ερευνητικά εργαστήρια, χώρους υποστήριξης ερευνητικών δραστηριοτήτων, χώρους σεμιναρίων, γραφεία ακαδημαϊκών, χώρους ερευνητών, μονάδα διατήρησης ζώων (τρωκτικών) και άλλα. Οι διακριτές ζώνες πρόσβασης διαχωρίζουν το κτήριο σε χώρους ευρείας πρόσβασης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα διδακτικά εργαστήρια για τους προπτυχιακούς φοιτητές, τα γραφεία των ακαδημαϊκών και τους χώρους διοικητικής υποστήριξης και στους ερευνητικούς χώρους που αφορούν σε μεταπτυχιακές και μεταδιδακτορικές δραστηριότητες. Τα ερευνητικά εργαστήρια σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν εξειδικευμένες διαφορετικές δραστηριότητες και θα διαθέτουν σύγχρονη εργαστηριακή υποδομή και εξοπλισμό έτσι ώστε να προσφέρουν στους ερευνητές κάθε δυνατότητα εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας. Στο πέμπτο επίπεδο του κτηρίου θα στεγαστεί η μονάδα διατήρησης τρωκτικών, η οποία θα αποτελεί μια αυτόνομη εργαστηριακή οντότητα με όλα τα απαραίτητα για τις ερευνητικές δραστηριότητες στο πεδίο αυτό.

«Κτηρίο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής»

Το κτήριο των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας καταλαμβάνει εμβαδό γύρω στα 6.000 τ.μ. Περιλαμβάνει 5 αμφιθέατρα και 21 αίθουσες διδασκαλίας, υποστηρικτικούς χώρους και κυλικείο. Όλοι οι χώροι διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα θα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας. 
Τα δύο κτήρια χρηματοδοτούνται, επίσης, από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων , το δάνειο της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την Πολιτεία, και από τα ίδια έσοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσω δύο δωρεών.

Share this post