Νέα έκκληση ΑΚΕΛ προς Αναστασιάδη για ανάληψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών στο Κυπριακό

Νέα έκκληση ΑΚΕΛ προς Αναστασιάδη για ανάληψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών στο Κυπριακό

Το ΑΚΕΛ , με σημερινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου (Π.Γ.) του κόμματος καλεί “εκ νέου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ”. Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει:

“Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση, συζήτησε μεταξύ άλλων τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και κατέληξε στα ακόλουθα:

  1. Οι εξαγγελίες Ερντογάν και Τατάρ για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που ήδη άρχισαν να υλοποιούνται, συνιστούν κατάφωρη περιφρόνηση των Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και πλήττουν καίρια τις προοπτικές λύσης και επανένωσης της πατρίδας μας. Το ίδιο ισχύει και για την εμμονή τους στην αξίωση για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό και οριστικό διαμελισμό της πατρίδας μας, που είναι απαράδεκτη και συγκρούεται με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

  1. Οι εξαγγελίες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας πρέπει καταδικαστούν σθεναρά και ουσιαστικά από τη διεθνή κοινότητα. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να συνδράμει, με όλες τις δυνάμεις του και αξιοποιώντας τις διεθνείς του σχέσεις, τα διαβήματα της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση. Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι η εμπειρία ειδικά των τελευταίων χρόνων πρέπει να μας καταστήσει σοφότερους ως προς τα γεωπολιτικά συμφέροντα που προκαλούν δυσκολίες στην εκδήλωση έμπρακτων διεθνών αντιδράσεων για τις τουρκικές ενέργειες. Αυτές οι δυσκολίες εντείνονται λόγω των παλινωδιών του Προέδρου Αναστασιάδη που υπέσκαψαν την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς διεθνώς.

  1. Το ΑΚΕΛ καλεί όλους να συνειδητοποιήσουν ότι η οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας είναι πιο ορατή από ποτέ και σε αυτή την πορεία θα συσσωρεύονται νέα τετελεσμένα σε βάρος του λαού μας. Επαναλαμβάνει ότι η σημερινή επικίνδυνη πορεία των πραγμάτων μπορεί να ανακοπεί και να αντιστραφεί μόνο με την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά. Αυτό υποδείκνυε εδώ και 4 χρόνια και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

  1.  Καλούμε εκ νέου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Να επαναβεβαιώσει πειστικά, έμπρακτα και ξεκάθαρα τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις συγκλίσεις που αφορούν την πολιτική ισότητα και το διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο, προκειμένου να αφαιρεθεί κάθε πρόσχημα από την τουρκική πλευρά. Να καταθέσει προτάσεις που να καθιστούν το φυσικό αέριο κίνητρο για λύση. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει εδώ και μήνες γραπτή πρόταση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την οποία επέλεξε να απαξιώσει και να διαστρεβλώσει, χωρίς να αντιπροτείνει εναλλακτική επιλογή.

  1. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συμβιβαστεί με το κατοχικό-διχοτομικό στάτους κβο και την ιδέα της λύσης δύο κρατών. Απορρίπτει διάφορες επικίνδυνες και καινοφανείς ιδέες που διακινούνται για μέση απόσταση ανάμεσα στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και τις απαράδεκτες διχοτομικές τουρκικές αξιώσεις. Το εφιαλτικό σενάριο οριστικής διχοτόμησης του νησιού μας θα σημάνει ένα νέο κύκλο έντασης και μόνιμης ανασφάλειας για τη χώρα και το λαό μας. Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας, με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού μας και των μελλοντικών γενιών.

  1. Χαιρετίζουμε τη στάση των προοδευτικών δυνάμεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αντιστέκονται στους σχεδιασμούς Ερντογάν-Τατάρ, στην ποδηγέτηση της κοινότητάς τους από την τουρκική κυβέρνηση και στη διχοτόμηση του νησιού. Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση με αυτές τις δυνάμεις, με στόχο τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας από τον οριστικό διαμελισμό. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις πρωτοβουλίες του προς αυτή την κατεύθυνση, το αμέσως επόμενο διάστημα.

  1.  Απευθύνουμε κάλεσμα εγρήγορσης και κινητοποίησης προς όλο τον κυπριακό λαό, ενόψει των δραματικών και επικίνδυνων στιγμών που διέρχεται η πατρίδα μας. Να αντισταθούμε στην απογοήτευση, την απόγνωση και την παραίτηση από το όραμα της λύσης και της επανένωσης της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα ενότητας στη βάση αρχών και στόχων. Μήνυμα ανυποχώρητης πάλης για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενωμένη, πατρίδα για όλα τα παιδιά της”.  

Share this post