Ν. Δένδιας : Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου.

Ν. Δένδιας : Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου.

*Υπερψηφίστηκε η συμφωνία για τις ΑΟΖ με την Ιταλία

*Επί της αρχής ναι και στην συμφωνία με την Αίγυπτο.Αύριο  ονομαστική ψηφοφορία για τις οριοθετήσεις των περιοχών. 

*Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ -Μητσοτάκη

Την συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων για τις συμφωνίες της Ελλάδος με την Ιταλία και την Αίγυπτο αναφορικά με τον καθορισμό των ΑΟΖ έκλεισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι , μετά το Ιόνιο, θα υπάρξει επέκταση των χωρικών  υδάτων της Ελλάδος  στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά, πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό – τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ το 2018, και ειδικότερα ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε αντιταχθεί στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.. Ο κ. Δένδιας επ’ αυτού εξήγησε ότι “αυτή η συζήτηση γινόταν χωρίς να έχουμε οριοθετήσεις των ΑΟΖ με την Ιταλία, και πως η λογική της κυβέρνησης είναι πρώτα να υπάρχει καθορισμός ΑΟΖ και μετά επεκτάσεις χωρικών υδάτων – «και αυτή την λογική ακολουθούμε»”.

Απατώντας στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, ότι προηγείται της επέκτασης των χωρικών υδάτων το κλείσιμο των κόλπων, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «δεν υπάρχει επ’ αυτού καμία αμφισβήτηση, και αυτό κάνουμε. Μάλιστα, συνεχίζουμε την εργασία που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον ίδιο εξαιρετικά εξειδικευμένο επιστήμονα που είχατε και εσείς, και η όλη εργασία που έχει γίνει είναι απολύτως χρήσιμη».

Αναφορικά με την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τον καθορισμό συνολικών ΑΟΖ όλων των χωρών της Μεσογείου, μέσα από την σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση»,  αλλά «να μην έχουμε υπερβάλλουσες προσδοκίες στον βαθμό που ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συμφωνίες που αυτή έχει υπογράψει με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο», καθώς έτσι, η όλη προσπάθεια κατέληγε σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι και απ’ τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο προκύπτει μια βασική αρχή, ότι «τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το ανάλογο άρθρο της UNCLOS» και πρόσθεσε πως «εάν η Τουρκία προσχωρήσει στην αντίληψη της νομιμότητας ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, θα είναι μια θετική εξέλιξη».

Σε σχέση με ορισμένες «ειρωνικές» – όπως τις χαρακτήρισε – τοποθετήσεις βουλευτών, για την παρουσία του λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως «είναι πολύ εύκολο κανείς να ειρωνεύεται αφ’ υψηλού και εκ των υστέρων, εγώ όμως αυτό που έχω να πω, είναι ότι η απουσία της Ελλάδας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, από διάφορα τεκταινόμενα, όπως η κρίση της Λιβύης και της Συρίας, κόστισε στην χώρα πάρα πολύ ακριβά». Σημείωσε δε, ότι «το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ως συνομιλητή τον Σάρατζ, είναι για να μην υπάρξει ένα απόλυτο κενό».

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξ ονόματος της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ε.Ε., «αλλά και της διεθνούς νομιμότητας» και θα του θέσει το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Στην πρωτολογία του ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε “θεολογική” την συζητήση περί «αποδοχής μειωμένης επήρειας των νησιών», σημειώνοντας ότι όσοι την επικαλούνται «παραγνωρίζουν ότι στην Κεφαλονιά έχουμε 110% επήρεια…». Επίσης ανέφερε, πως για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια, ενημέρωσε χθες, όχι μόνο την Ε.Ε., αλλά και τον Αλβανό πρωθυπουργό, με τον οποίον θα έχει σύντομα συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί και το θέμα καθορισμού θαλάσσιας ζώνης με την Αλβανία. Αύριο, στο Βερολίνο όπου μεταβαίνει, θα έχει  συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

*Το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας του Έλληνα ΥΠΕΞ

Ομιλία ΥΠΕΞ Ν. Δένδια by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Με τρία “ναι” και “τρία” όχι κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία  της Ελλάδος με Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.

Η Συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου, για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής θαλάσσιας ζώνης υπερψηφίστηκε μόνο επί της αρχής της και επί των άρθρων  που αφορούν προεδρικά διατάγματα και την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Αύριο το μεσημέρι θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, που αφορά τις οριοθετήσεις των περιοχών, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Συμφωνία Ελλάδος –Ιταλίας εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ,  ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 την καταψήφισαν.

Υπέρ της αρχής της Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ,   ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρόν» και τα υπόλοιπα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε απόψε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».

Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ακούσει και την πλευρά της Άγκυρας. Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι δύο ηγέτες διατηρούν άριστες σχέσεις μεταξύ τους.

 

 

 

Share this post