Ν. Χριστοδουλίδης στην Βουλή : «Δεν αρέσκομαι στα μεγάλα λόγια».

Ν. Χριστοδουλίδης στην Βουλή : «Δεν αρέσκομαι στα μεγάλα λόγια».

Έδωσε την νενομισμένη διαβεβαίωση και έστειλε μήνυμα στους Τ/κ: “Λύση για τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων”.

Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης,  έδωσε σήμερα (28,2, 2023) στην Βουλή , παρόντος  και του τέως προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, την νενομισμένη διαβεβαίωση ότι θα «τηρήσει το Σύνταγμα και τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Από την ειδική συνεδρίαση της Βουλής απουσίασαν οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είναι θετικός στον κορονοϊό. Προηγουμένως , τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των σεισμών στην Τουρκία και στην Συρία.

Μετά την διαβεβαίωση ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής και τόνισε: “Δεν αρέσκομαι στα μεγάλα λόγια. Δεν θα γενικολογήσω, ούτε θα προβώ σε υποσχέσεις αμφιβόλου αντικρίσματος”.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα επιζητεί τον μέγιστο και διαρκή δυνατό έλεγχο. “Για αυτό τον λόγο προτίθεμαι, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εγκαθιδρύσω το νωρίτερο, στην Προεδρία, πρότυπη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και Δεοντολογίας”, δήλωσε. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε: “Και αν για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, που ανέλαβε την Κύπρο, και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε όλοι, μέσα στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στα όρια της χρεωκοπίας, η μεγάλη πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία, ήταν η οικονομική ανασύνταξη της Κύπρου, για μένα σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, το μεγάλο στοίχημα λέγεται εκσυγχρονισμός, διαφάνεια, λογοδοσία, ευημερία, ελπίδα και προοπτική για όλους τους πολίτες”.

  Από το επίσημο βήμα της Βουλής δήλωσε ότι απευθύνεται και στους Τουρκοκύπριους, τους οποίους αποκάλεσε , συμπατριώτες και τους έστειλε το  μήνυμα ότι «η λύση που επιδιώκουμε θα υπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, διότι η ασφάλεια και η ευημερία όλων μας είναι συνυφασμένη και αλληλένδετη για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά στην κοινή μας πατρίδα χωρίς συρματομπλέγματα και κατοχικό στρατό, χωρίς ξένες εγγυήσεις. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας, χωρίς να κτίζουμε πάνω στην άμμο».

Τα άδεια έδρανα των Τουρκοκυπρίων βουλευτών σε αυτή την αίθουσα είναι, σημείωσε , « ένα από τα πολλά πειστήρια, που μαρτυρούν τον ακρωτηριασμό που υφίσταται το κράτος μας. Έναν ακρωτηριασμό που δεν επιτρέπει την πραγματική θεμελίωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας, αλλά ούτε και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε  ότι κορυφαία προτεραιότητά του αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού «εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ώστε να γίνει επιτέλους η πατρίδα μας ένα επανενωμένο, ελεύθερο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, η κοινή πατρίδα ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες του, χωρίς καμιά διάκριση». Είπε ότι «οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς ήταν πέραν των δικών μας ορίων και πέραν των ορίων, που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλουν για κάθε σύγχρονη, δημοκρατική χώρα και τους πολίτες της».

Ανέφερε ότι , «παρά τους συμβιβασμούς, που έγιναν διαχρονικά από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ακόμη και μετά τον ιστορικό συμβιβασμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο τουρκικός μαξιμαλισμός δεν επέτρεψε την ευόδωση καμίας προσπάθειας κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των νομίμων κατοίκων της χώρας και κανενός άλλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δική μας πλευρά δεν περιέπεσε ποτέ σε κανένα σφάλμα ή παράληψη».

Επίσης, δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Αθηνών-Λευκωσίας σε όλα τα επίπεδα, ο εκσυγχρονισμός των τρόπων συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, και η αξιοποίηση συνεργειών εντός της ΕΕ αλλά και με τρίτες χώρες.

Η Κύπρος, ανέφερε,  αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής «και στη μεγάλη εικόνα,  που έχουμε υπόψη μας, η Τουρκία θα μπορούσε να έχει θέση».

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε την  Τουρκία «να επιδείξει την απαραίτητη βούληση, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελούν υποχρεώσεις έναντι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρέσβης της Ουκρανίας Nimchynskyi Ruslan

Η πρέσβης των ΗΠΑ Julie Fisher

Μέλη του Διπλωματικού Σώματος . Στην πρώτη σειρά ο πρέβης της Ελλάδος, Ιωάννης Παπαμελετίου (α) και της Παλαιστίνης  , Abdallah Attari (δ)

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο διεθνές και παγκόσμιο γίγνεσθαι, στο οποίο, τόνισε, « κυριαρχεί σήμερα η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα τραγικό γεγονός, που λαμβάνει χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και προκαλεί αλυσιδωτές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε: «Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα μαζί με τους εταίρους μας δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Αυτό υπαγορεύει το δίκαιο αλλά και η συνείδησή μας».

Πριν από την Ολομέλεια οι πρόεδροι Χριστοδουλίδης και Αναστασιάδης είχαν συνάντηση στο γραφείο της προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου. 

 

Χριστοδουλίδης: Δεν θα προβώ σε υποσχέσεις αμφιβόλου αντικρίσματος. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Ανοίγει Πολιτικό Γραφείο ο Αναστασιάδης

Για την επόμενη μέρα, τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και για το μήνυμα που στέλνει στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μίλησε εξερχόμενος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι από αύριο θα βρίσκεται για μια περίοδο στη Λεμεσό, όπου θα λειτουργήσει πολιτικό γραφείο, ενώ θα μελετηθεί και το ενδεχόμενο, αν απαιτείται λειτουργία πολιτικού γραφείου και στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «ύστερα από 49 χρόνια παρουσίας στην πολιτική φτάνει η ώρα να αναλάβουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που ο λαός εξέλεξε. Είναι καλά γνωστό ότι ο περιορισμός των θητειών ήταν μια δική μου δέσμευση έτσι ώστε να υπάρχει η ανανέωση και χαίρομαι διότι πραγματικά σήμερα καταγράφεται μια νέα σελίδα στην κυπριακή πολιτική ιστορία. Αυτό που θα ήθελα να ευχηθώ είναι κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο και στους νέους Υπουργούς γιατί αυτό θα είναι προς όφελος της Κύπρου μας».

Πρόσθεσε ότι θα είναι «πάντα ενεργός στην πολιτική, όχι με την έννοια των παρεμβάσεων ή των αρνητικών προθέσεων. Το αντίθετο. Η σοφία που προσετέθητα τόσα χρόνια μόνο μπορεί θετικά-συμβουλευτικά να λειτουργήσει. Αυτό που νιώθω σήμερα αποχωρώντας είναι θερμές ευχαριστίες στο κοινοβούλιο, στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και ευγνωμοσύνη στο λαό που με εμπιστεύθηκε για δύο πενταετίες, πιστεύοντας ότι ανταποκρίθηκα στον μέγιστο βαθμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαπράχθηκαν και λάθη, όμως όχι αυτά που ηθέλησαν να μου αποδώσουν».

Σε ερώτηση πώς βλέπει τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κάθε Υπουργός κρίνεται από το έργο του, «συνεπώς προκατειλημμένες τοποθετήσεις δεν βοηθούν σε αυτό το οποίο προ απαιτείται: συναίνεση, συνεργασία». Κληθείς να πει ποια είναι η συμβουλή του προς τον κ. Χριστοδουλίδη, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει περάσει στο στάδιο του συμβούλου αλλά «με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία: υπομονή, συνεννόηση συνεργασία». 

Share this post